G4Media.ro

Impactul Schengen: România reduce emisiile de CO2 cu 95.000 de tone și…

Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Impactul Schengen: România reduce emisiile de CO2 cu 95.000 de tone și economii de 53 de milioane de euro anual

Aderarea României la spațiul Schengen cu granițele terestre a avut un impact considerabil asupra economiei naționale și protecției mediului, arată un studiu realizat de platforma Carbon Tool și publicat pe site-ul Automarket.ro. De la 1 ianuarie 2025, țara noastră face parte din acest spațiu fără controale îndelungi la frontiere, iar acest lucru nu doar că a îmbunătățit mobilitatea, dar a adus economii importante și o scădere semnificativă a emisiilor de dioxid de carbon.

Studiul evidențiază faptul că, anual, România economisește aproximativ 53 de milioane de euro și reduce emisiile de CO2 cu 95.000 de tone datorită eliminării controalelor la graniță. Aceste economii sunt legate în principal de reducerea timpilor de așteptare la trecerea frontierelor.

În perioada anterioară aderării la spațiul Schengen, camioanele care tranzitau granițele României erau obligate să aștepte ore întregi la punctele de control, ceea ce ducea la pierderi economice considerabile. Studiile arată că, anual, transportatorii pierdeau aproximativ 23,5 milioane de ore din cauza acestor întârzieri. În plus, camioanele consumau un volum considerabil de combustibil în timpul așteptării – aproximativ 35 de milioane de litri de motorină.

Pe lângă beneficiile economice, schimbările aduse de integrarea completă a României în Schengen au un impact semnificativ asupra mediului. Înainte de 2025, camioanele care așteptau la granițele țării genereau aproape 95.000 de tone de CO2 anual. Aceste emisii de carbon ar fi fost echivalente cu cantitatea de CO2 absorbită de aproximativ 1,5 milioane de copaci într-un an.

Prin eliminarea timpurilor de așteptare la frontieră, emisiile de CO2 au scăzut considerabil, iar acest lucru contribuie la reducerea poluării și la atingerea obiectivelor climatice ale României. Reducerea emisiilor de carbon are un impact pozitiv asupra sănătății publice și contribuie la îmbunătățirea calității aerului în regiunile din apropierea granițelor.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.