G4Media.ro

Împăratul emerit al Japoniei, diagnosticat cu insuficienţă cardiacă / Starea de sănătate…

Sursa foto: Official U.S. Marine Corps photo by Lance Cpl. Achilles Tsantarliotis via Wikimedia Commons

Împăratul emerit al Japoniei, diagnosticat cu insuficienţă cardiacă / Starea de sănătate s-a ameliorat în urma unui tratament medical

Împăratul emerit al Japoniei, Akihito, tatăl actualului împărat nipon în exerciţiu, a fost diagnosticat recent cu insuficienţă cardiacă, însă starea lui de sănătate s-a ameliorat în urma unui tratament medical, a anunţat marţi un oficial de la Agenţia casei imperiale (IHA), citat de Reuters, preluată de Agerpres.

Akihito, în vârstă de 88 de ani, a renunţat la tron în 2019, marcând prima abdicare a unui împărat al Japoniei din ultimele două secole, şi a spus atunci că nu era sigur că mai putea să îndeplinească exigenţele impuse de funcţia sa.

Insuficienţa cardiacă este o afecţiune a muşchiului inimii, care nu mai pompează sângele la fel de bine pe cât ar trebui să o facă, fiind însă o boală ce poate fi tratată. Este diferită de infarct, care se produce atunci când fluxul sangvin spre inimă este blocat brusc.

Akihito a fost diagnosticat cu insuficienţă cardiacă provocată de o valvă deficitară a inimii şi a urmat de atunci un tratament bazat pe medicamente, restricţionarea activităţilor şi aport de lichide, a precizat un oficial de la IHA. Împăratul emerit a început să prezinte simptome în iunie, iar diagnosticul a fost formulat în această lună, potrivit aceluiaşi oficial nipon.

Akihito, fiul împăratului Hirohito, şi-a petrecut mare parte din domnie depunând eforturi pentru a vindeca rănile unui război purtat în Asia în numele tatălui său, precum şi pentru a aduce monarhia niponă mai aproape de cetăţenii de rând.

A marcat împlinirea celor 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial în 2015 folosind expresia „remuşcări profunde”, realizând astfel o desprindere faţă de declaraţiile sale precedente, iar decizia lui a fost considerată de anumiţi experţi drept un efort pentru a cimenta o moştenire pacifistă, ameninţată de naţionaliştii conservatori japonezi.

„Privind înapoi spre trecut, alături de remuşcările profunde faţă de război, eu mă rog pentru ca această tragedie a războiului să nu mai fie repetată şi, alături de oameni, transmit condoleanţe familiilor celor care au pierit în luptă şi celor devastate de război”, a declarat împăratul Akihito pe 15 august 2015, la 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

De profesie om de ştiinţă, Akihito a fost primul moştenitor din familia imperială a Japoniei care s-a căsătorit cu o persoană fără rang nobiliar, împărăteasa emerită Michiko, pe care a cunoscut-o în timpul unui meci de tenis. Cei doi au împreună trei copii, inclusiv Naruhito, actualul împărat în exerciţiu.

Akihito şi Michiko au fost apreciaţi de japonezi pentru rolul jucat în alinarea suferinţelor populaţiei nipone în perioade dificile, mai ales după ce au îngenunchiat pentru a sta de vorbă cu persoane refugiate în adăposturi amenajate după producerea mai multor dezastre naturale. Gestul lor a fost văzut ca o încercare reuşită de apropiere a casei imperiale de cetăţenii de rând ai Japoniei.

Akihito a susţinut şi un discurs televizat – o iniţiativă fără precedent – pentru a se adresa naţiunii japoneze după ce un puternic seism şi un tsunami din martie 2011 au declanşat o criză nucleară şi au devastat mare parte din nord-estul Japoniei, făcând aproape 20.000 de victime.

Insuficienţa cardiacă este o afecţiune descrisă printr-o slăbire graduală a muşchiului inimii şi reprezintă un diagnostic foarte frecvent, în special în rândul persoanelor vârstnice, a declarat Gautam Deshpande, specialist în medicină internă la St. Luke’s International Hospital din Tokyo.

Potrivit AFP, împăratul emerit Akihito a fost victima unui leşin la începutul anului 2020 şi şi-a pierdut pentru scurt timp cunoştinţa, însă medicii nu au detectat atunci nicio anomalie la nivelul inimii.

El a fost operat în 2003 de un cancer la prostată, a suportat un pontaj coronarian în 2012 şi a suferit, de asemenea, de anemie cerebrală spre sfârşitul domniei sale îndelungate (1989-2019).

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...