G4Media.ro

Impeachment 2.0: Ar putea fi Trump supus unei noi proceduri de demitere?

Impeachment 2.0: Ar putea fi Trump supus unei noi proceduri de demitere?

Reprezentantele aripii progresiste a Partidului Democrat din Statele Unite au sugerat declanșarea procedurii de demitere a președintelui Donald Trump ca urmare a presiunilor pe care acesta le-ar fi făcut asupra secretarului de stat din Georgia de a modifica rezultatul alegerilor din acest stat, însă solicitările lor par să nu își găsească susținerea în rândul liderilor formațiunii liberale.

Într-o convorbire telefonică înregistrată care a fost publicată la sfârșitul săptămânii trecute, liderul de la Casa Albă a pledat pe lângă principalul oficial al autorității electorale din Georgia să schimbe rezultatul alegerilor de la 3 noiembrie în acest stat, argumentând că tot ce trebuie să facă este „să găsească 11.780 de voturi.” În toamna anului 2019, democrații au declanșat procedura de demitere a lui Trump în afacerea Ukrainegate, însă Senatul dominat de republicani l-a achitat în final de acuzațiile de abuz de putere și obstrucție a Congresului.

Acuzațiile împotriva lui Trump

Democratele Ilhan Omar și Alexandria Ocasio-Cortez, care reprezintă Minnesota, respectiv New York în Camera Reprezentanților și sunt membre ale așa-numitului „Squad” radical, l-au acuzat pe Trump că, prin presiunile făcute asupra secretarului de stat din Georgia, Brad Raffensperger, a comis o infracțiune pentru care ar putea fi supus procedurii de demitere.

„Cred în mod absolut că (acțiunea lui Trump) este o infracțiune pasibilă de demitere și, dacă ar depinde de mine, ar exista destul de repede articole în Camera Reprezentanților,” a declarat Ocasio-Cortez, adăugând că președintele republican „atacă chiar sistemul nostru electoral.”

La rândul ei, Ilhan Omar a declarat că telefonul dat de Trump lui Raffensperger este „în mod clar” o infracțiune pentru care el trebuie demis și a sugerat că legea nu îl protejează pe Trump de „procesul penal și de punerea sub acuzare pentru această conduită.”

„Partidul legii și al ordinii este o farsă,” a scris Omar pe Twitter referindu-se la Partidul Republican, o opinie împărtășită și de o altă membră a grupului de legiuitori democrați progresiști, Rashida Tlaib (Michigan), care l-a descris pe Trump ca fiind „extrem de incorect” și „extraordinar de corupt.”

„Efortul președintelui de a ne răsturna în mod deschis rezultatele alegerilor prin presiunile făcute asupra secretarului de stat republican din Georgia este pur și simplu o crimă,” a scris Omar într-un comunicat. „Remediul constituțional pentru o crimă și infracțiune la înalt nivel comisă de președintele Statelor Unite este clar: punerea sub acuzare.”

Omar a afirmat că legea fundamentală a Statelor Unite „nu face excepții” pentru demnitari în funcție de timpul pe care îl mai au de petrecut într-un mandat (care este în jur de aproximativ două săptămâni pentru Trump) și că el trebuie să fie tras la răspundere pentru eforturile de „răsturnare a democrației noastre.”

Solicitările membrelor grupării progresiste de punere sub acuzare ale lui Trump au fost făcute în contextul în care doi membri democraţi ai Camerei Reprezentanţilor au cerut Biroului Federal de Investigaţii (FBI) să deschidă o anchetă penală în legătură cu presupusele presiuni făcute de Trump asupra lui Raffensperger pentru a invalida rezultatele alegerilor prezidenţiale.

Într-o scrisoare către directorul FBI, Christopher Wray, congresmanul Ted Lieu, membru al Camerei Reprezentanţilor din California, şi deputata Kathleen Rice, din New York, au argumentat că „dovada fraudei electorale a dlui Trump este acum la lumina zilei… În calitate de membri ai Congresului şi foşti procurori, credem că Donald Trump s-a angajat în solicitarea sau în conspiraţia de a comite un număr de infracţiuni electorale. Vă cerem să deschideţi imediat o investigaţie penală asupra preşedintelui.”

Ce cred liderii democrați

Dacă președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și președintele ales al SUA, Joe Biden, nu s-au pronunțat în legătură cu posibilitatea declanșării procedurii de demitere a președintelui Trump, congresmanul Hakeem Jeffries (New York), unul dintre liderii democrați din Congres, a minimizat luni o astfel de idee.

„Dacă astăzi este 4 ianuarie, mai sunt 16 zile până când Joe Biden va fi următorul președinte al Statelor Unite ale Americii,” a declarat Jeffries. „Suntem în mijlocul unei pandemii mortale. Este o criză de sănătate publică ce apare odată într-un secol. Haosul, confuzia, conflictul și corupția pe care Donald Trump le-a provocat acestei țări sunt ceva care va trebuie evaluat de istorici în acest moment specific”, a adăugat el.

„Au existat o serie de pași care au fost făcuți de Donald Trump și de echipa sa care au dus la acuzarea sa pentru abuzul său corupt de putere,” a mai spus Jeffries. „Cu privire la ceea ce s-a întâmplat recent, nu am citit transcrierea convorbirii. Nu privim înapoi, așteptăm cu nerăbdare inaugurarea lui Joe Biden pe 20 ianuarie”, a conchis democratul.

Deși liderii democrați nu par așadar să fie favorabili punerii sub acuzare a lui Trump în acest moment, analiștii nu exclud ca acțiunile liderului de la Casa Albă să rezulte în declanșarea unor proceduri legale în perioada următoare. Sfârșitul mandatului său, care va coincide cu inaugurarea lui Biden în funcția de președinte, la 20 ianuarie, ar putea fi urmată de acțiuni luate atât în Congresul de la Washington, cât și în tribunale.

În plus, deoarece Biden și vicepreședintele ales, Kamala Harris, urmează să își preia funcțiile pe 20 ianuarie, democrații ar avea mai puțin de două săptămâni pentru a declanșa un alt proces de punere sub acuzare a lui Trump, complicând logistica unei astfel de proceduri. Acțiunea lor precedentă împotriva republicanului, declanșată în cazul Ukrainegate, a început în septembrie 2019 și nu s-a încheiat decât trei luni mai târziu, în luna decembrie. Votul final din Senatul american a avut loc în februarie 2020.

Până acum, niciun președinte american nu a fost pus sub acuzare de două ori.

Un telefon controversat

Dar care a fost motivul care i-a făcut pe unii democrați să ceară declanșarea procedurii de impeachment împotriva președintelui republican? Ziarul Washington Post, care a avut constant o atitudine critică la adresa Administrației Trump în ultimii patru ani, a publicat zilele trecute o înregistrare a unei convorbiri telefonice în care Trump îi cere secretarului de stat din Georgia, Brad Raffensperger, să îi „găsească” destule voturi pentru a schimba rezultatul alegerilor.

„Tot ce vreau este să găsim 11.780 de voturi,” i-a spus Trump lui Raffensperger, în încercarea de a-l convinge pe acesta să modifice rezultatul scrutinului în acest stat, cu consecințe asupra alegerilor la nivel național.

Pe parcursul înregistrării audio, Trump poate fi auzit presându-l pe secretarul de stat al Georgiei și insistând că el a câștigat alegerile în acest stat. „Nu este nimic greșit să spuneți că ați recalculat,” îi spune Trump lui Raffensperger, care îi răspunde: „Provocarea pe care o aveți, domnule președinte, este că datele pe care le aveți sunt greșite.”

Trump afirmă de două luni, contrar dovezilor, că înfrângerea sa de către Joe Biden este rezultatul unei fraude pe scară largă. Mai multe state şi investigaţii federale, precum şi mai multe instanţe au respins aceste afirmaţii ca fiind nejustificate.

Potrivit numărătorii realizate de CNN, Joe Biden a strâns 306 voturi electorale, el câștigând 51.3% din opțiunile electorale ale alegătorilor, în timp ce Trump are 232 de voturi electorale, reprezentând 46.8% din opțiuni.

La rândul său, canalul FoxNews a indicat că democratul Biden are asigurate 306 voturi în Colegiul Electoral, față de cele 232 de voturi pentru Trump.

Prognozele ambelor posturi de televiziune arată faptul că Biden a depășit cele 270 de voturi necesare pentru a câștiga alegerile și a deveni cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite. (În plus, democratul a câștigat și votul popular național cu mai mult de 7 milioane de voturi). Congresul urmează să certifice victoria democratului miercuri, în ciuda obiecțiilor republicanilor. Dacă încercările lui Trump si ale aliatilor săi de a modifica rezultatele alegerilor eșuează, la 12:01, pe 20 ianuarie 2021, Joe Biden va depune jurământul de președinte al Americii.

Impeachment 2.0

Posibila procedură de demitere a președintelui Trump ar fi a doua de acest fel declanșată de democrați în mandatul său. Reamintim că, la începutul lunii februarie a anului trecut, în urma unui vot rapid, Senatul american l-a achitat pe președintele Trump pentru ambele acuzații care i-au fost aduse de democrați în afacerea Ukrainegate. Liderul de la Casa Albă a fost declarat nevinovat cu 52 de voturi la 48 pentru acuzația de abuz de putere și cu 53 de voturi la 47 pentru acuzația de obstrucționare a Congresului.

Votul a fost dat pe linie de partid, cu o singură excepție: la primul cap de acuzare, senatorul republican Mitt Romney (Utah) s-a alăturat democraților și a votat pentru condamnarea președintelui.

Votul din Senatul de la Washington a fost punctul final al unui caz controversat, care l-a avut în centru pe președintele Trump. Liderul republican a fost acuzat că ar fi ordonat blocarea unor fonduri militare de 400 de milioane de dolari către guvernul de la Kiev până când acesta nu ar fi declanșat o anchetă împotriva posibilelor acte de corupție în care au fost implicați Joe Biden și fiul său, Hunter. Trump a negat constant acuzațiile aduse de democrați că ar fi făcut ceva ilegal și a susținut că fostul vicepreședinte democrat a intervenit pentru eliminarea unui procuror ucrainean ce îl investiga pe fiul său. Mai multe dezvăluiri publicate de New York Post în ultimele luni ale anului trecut au adus noi dovezi despre afacerile extrem de controversate ale lui Hunter Biden în Ucraina și China.

Donald Trump a devenit astfel cel de-al treilea președinte din istoria de 231 de ani a Statelor Unite și primul lider republican care a fost inculpat (impeached), el alăturându-se democraților Andrew Johnson și  Bill Clinton care au fost achitați în procesele ulterioare ale Senatului. Președintele republican Richard Nixon a demisionat înainte de a fi pus oficial sub acuzare în afacerea Watergate.

De asemenea, în primăvara trecută, Adam Schiff, congresmanul democrat din California care a fost unul dintre principalii inițiatori ai procedurii de destituire a președintelui Trump în toamna anului 2019, a anunțat că pregătește legislația care va permite crearea unei comisii de anchetă independente care să investigheze de ce Statele Unite nu au fost pregătite pentru pandemia de coronavirus. Schiff a spus atunci că această comisie va fi similară cu cea care a anchetat atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Republicanii au descris atunci mișcarea democraților drept „un senzaționalism stupid.”

Administrația Trump a fost criticată constant de democrați și media din Statele Unite pentru răspunsul la pandemia COVID-19 – inclusiv pentru faptul că președintele a minimalizat inițial amenințarea reprezentată de virus, cel puțin până la discursul său televizat la din 11 martie când a anunțat că suspendă călătoriile din 26 de state europene, și pentru că nu a folosit întreaga autoritate pentru a distribui materialele necesare.

Republicanii au contraatacat afirmând că, atunci când a decis interzicerea zborurilor din China, la sfârșitul lunii ianuarie 2020, Trump a fost acuzat de democrați de xenofobie și isterie, inclusiv de către principalul candidat democrat pentru Casa Albă, Joe Biden. Ulterior, atât democrații, cât și media americane – în general favorabile stângii politice din Statele Unite – și-au modificat tonul, susținând că președintele nu a reacționat suficient de agresiv în primele momente ale crizei și că modul în care gestionează criza a avut consecințe dramatice pentru Statele Unite.

Țara nord-americană are până acum aproape 21 de milioane de infecții confirmate cu Sars-cov-2, din mai mult de 254 de milioane de teste, și aproximativ 355.000 de decese, potrivit datelor prezentate marți seara de Johns Hopkins University, acesta fiind de departe cel mai mare număr de morți din lume.

Surse: FoxNews, Washington Post, CNN, Twitter

sursa foto: REUTERS/Carlos Barria via Agerpres.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Noroc că nu depinde de Cortez . Ar fi inutil și tardiv un eventual impeachment dar temperamental le ”șade bine” lupoaicelor tinere de la democrați. Asta nu exclude evident posibilitatea ca Trump să fie urmărit în justiție pentru alte chestiuni, nelegate de președinția sa.

    • Exact, e preferabila o procedura de anchetare si de pus pe masa toate infractiunile pe care le-a comis atat ca presedinte cat si inainte de asta, atunci cand nici o banca americana nu il mai imprumuta si a mers la rusi pentru bani.

      Trump va ramane periculos si dupa 20 ianuarie pentru ca are cunostinta acum de multe secrete de stat americane si le poate folosi ca bargaining chip.
      Daca este anchetat ar putea sa isi indemne cultistii la razboi civil.