G4Media.ro

Importante organizații israeliene pentru drepturile omului acuză guvernul Netanyahu că împiedică ajutorul…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Importante organizații israeliene pentru drepturile omului acuză guvernul Netanyahu că împiedică ajutorul umanitar pentru Gaza

Douăsprezece dintre cele mai importante organizații pentru drepturile omului din Israel au semnat o scrisoare deschisă în care acuză țara că nu a respectat decizia provizorie a Curții Internaționale de Justiție, conform căreia ar trebui să faciliteze accesul ajutorului umanitar în Gaza, scrie The Guardian.

Curtea de la Haga a impus Israelului o serie de cerințe în baza unei hotărâri provizorii, la sfârșitul lunii ianuarie, ca răspuns la plângerea Africii de Sud care acuza statul că a comis genocid în campania sa militară din Gaza.

Cerințele au inclus luarea tuturor măsurilor pentru a preveni vătămarea intenționată a civililor, facilitarea ajutorului umanitar imediat pentru Fâșia Gaza, prevenirea și pedepsirea instigării directe sau publice la genocid și păstrarea dovezilor oricăror acte ilicite comise în timpul războiului împotriva Hamas.

În scrisoarea lor, organizațiile pentru drepturile omului spun că Israelul era obligat din punct de vedere legal să pună în aplicare măsurile dispuse de instanță, dar până acum nu a făcut acest lucru. Printre semnatarii scrisorii se numără grupul de avertizori Breaking the Silence și Asociația pentru Drepturile Civile din Israel.

„În calitate de membri ai societății civile din Israel, dedicați drepturilor omului și statului de drept, condamnăm faptul că Israelul nu a reușit până acum să-și schimbe comportamentul pe baza măsurilor impuse de CIJ, precum și faptul că ajutorul umanitar pentru Gaza a scăzut cu 50% în luna următoare deciziei”, se spune în scrisoare.

Israelul s-a confruntat cu presiuni constante din partea comunității internaționale, din cauza lipsei accesului umanitar în Gaza. SUA și alte țări au trimis ajutoare umanitare în zonă aruncate din aer, iar UE a ordonat deschiderea unui coridor maritim către teritoriul de coastă.

Ordinul provizoriu al Curții Internaționale de Justiție a fost condamnat la acea vreme de prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, care a spus că faptul că instanța este dispusă să discute acuzațiile de genocid este un „semn al rușinii care nu va fi șters de generații”, amintește The Guardian

Comunitatea internațională pentru drepturile omului și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la eșecul Israelului de a respecta hotărârea CIJ.

În urmă cu două săptămâni, Amnesty International a avertizat că „eșecul” Israelului de a permite accesul la ajutorul umanitar a venit într-un moment în care populația era în „pragul foametei”.

„Nu numai că Israelul a creat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume, dar manifestă și o indiferență crudă față de soarta populației din Gaza, creând condiții despre care CIJ a spus că îi expun riscului iminent de genocid”, a spus Heba Morayef. , director regional pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord la Amnesty International.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Îl rugăm pe domnul Alexandru Florian de la institutul Elie Wiesel să se autosesizeze.