Importurile europene de gaze naturale lichefiate din Rusia au atins un nivel record în 2024
Europa a cumpărat o cantitate record de gaze naturale lichefiate din Rusia anul trecut, în ciuda eforturilor UE de a renunța la combustibilii fosili care finanțează mașinăria de război a lui Vladimir Putin, scrie The Guardian.
Navele care transportau 17,8 milioane de tone de gaz rusesc lichefiat au acostat în porturile europene în 2024, cu peste 2 milioane de tone mai mult decât în anul precedent, potrivit analiștilor de la Rystad Energy.
Jan-Eric Fähnrich, analist în domeniul gazelor la Rystad Energy, a declarat că fluxurile de GNL nu numai că sunt în creștere, ci ating „niveluri record”.
Europa și-a redus importurile de gaze rusești prin conducte de la începutul războiului din Ucraina, dar a cumpărat din ce în ce mai multe transporturi de GNL din mai multe țări, inclusiv Rusia. Anul trecut, Rusia a depășit Qatar ca al doilea mare furnizor de GNL al Europei, după SUA.
Potrivit lui Fähnrich, în 2024, Europa a adus 49,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz rusesc prin conducte și încă 24,2 miliarde de metri cubi sub formă de GNL pe nave. O parte din GNL va fi revândut altor țări, a adăugat el.
Cifrele au fost dezvăluite la câteva zile după ce Ucraina a oprit fluxul de gaz rusesc prin conductele sale, punând capăt unei rute energetice din era sovietică care supraviețuise celor trei ani de război.
Militanții au susținut că UE își subminează sprijinul acordat Ucrainei și propriile obiective climatice continuând să plătească Rusiei pentru combustibili fosili care poluează atmosfera. De la război încoace, UE a redus cererea de energie și a relaxat normele pentru a construi turbine eoliene și panouri solare, însă oamenii de știință susțin că economia sa nu se curăță încă atât de repede pe cât ar trebui pentru a împiedica încălzirea planetei cu 1,5 C până la sfârșitul secolului.
Datele Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (Crea), ale cărui cifre diferă ușor de cele ale Rystad, au arătat că importurile UE de GNL rusesc s-au ridicat la 7,32 miliarde EUR în 2024. Acesta a constatat o creștere anuală de 14% a volumului, care a dus importurile la 17,5 milioane de tone.
„Motivul creșterii este destul de simplu”, a declarat Vaibhav Raghunandan, analist pentru Rusia la Crea. „GNL-ul rusesc este oferit cu o reducere față de furnizorii alternativi … Fără sancțiuni impuse asupra acestui produs, companiile acționează în propriul lor interes și cumpără cantități tot mai mari de gaz de la cel mai ieftin furnizor”.
UE își propune să nu mai importe combustibili fosili din Rusia până în 2027, dar a fost reticentă în a interzice gazul, așa cum a făcut în cazul cărbunelui și al petrolului. În iunie, statele membre au convenit să interzică „transbordarea” de GNL rusesc care ajunge în țări din afara UE începând din martie 2025. Creșterea recentă a importurilor de GNL rusesc ar putea fi determinată de eforturile de expediere a volumelor înainte de intrarea în vigoare a sancțiunilor, a declarat Fähnrich.
Activiștii ucraineni susțin că regimul de sancțiuni este subminat de „lacune flagrante” care încă permit Rusiei să își finanțeze mașinăria de război cu venituri din combustibili fosili.
„Nivelurile record ale importurilor de GNL din Rusia în 2024 ne reamintesc clar că UE trebuie să acționeze decisiv pentru a elimina lacunele rămase în regimul său de sancțiuni”, a declarat Svitlana Romanko, fondatoarea Razom We Stand, un grup ucrainean de campanie pentru climă. „Am ajuns deja la 15 pachete de sancțiuni, iar o interdicție totală a importurilor de GNL rusesc este necesară de urgență pentru a opri finanțarea tezaurului de război al lui Putin”.
De asemenea, ea a făcut apel la UE să ia măsuri drastice împotriva „flotei fantomă” a Rusiei, formată din petroliere vechi și neasigurate, și să închidă o portiță care permite Europei să importe produse fabricate din țiței rusesc în țări precum Turcia și India.
„UE are de ales”, a declarat Romanko. „Să continue să finanțeze războiul și poluarea sau să se angajeze în favoarea unui viitor energetic curat, sigur și pașnic”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.