G4Media.ro

Impozitarea cu până la 85% a pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților…

sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Impozitarea cu până la 85% a pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților a fost supusă pentru a doua oară votului Parlamentului. USR a avertizat că procedura ar putea duce la declararea neconstituțională a legii

Prevederea introdusă miercuri de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, în Codul Fiscal de impozitare cu 85% a pensiilor speciale de peste 7.000 de lei ale parlamentarilor a fost supusă din nou joi votului plenului comun al Parlamentului, deși USR a subliniat că este fără precedent ca o lege deja adoptată să fie din nou supusă votului, avertizând că acest lucru ar putea duce la declararea neconstituțională a întregului act normativ.

Măsura a fost adoptată cu 354 de voturi „pentru” și o abţinere, cei 43 de parlamentari ai USR refuzând să voteze.

USR a cerut scoatere de pe ordinea de zi a acestui punct, pe motiv de posibilă neconstituţionalitate, dar propunerea a fost respinsă cu 276 de voturi ”împotrivă.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a afirmat că reglementările care fac referire la statutul deputaţilor şi senatorilor trebuie adoptate într-o şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, „Suntem exact în această situaţie. (…) Procedura este şi regulamentară şi constituţională”, a spus deputatul PNL.

Liderul USR, deputatul Dan Barna, a afirmat că USR luptă pentru desfiinţarea pensiilor speciale de patru ani, timp în care „s-au făcut diverse simulacre de rezolvare a problemei”. El a apreciat că reglementarea referitoare la pensiile parlamentarilor trebuie introdusă într-o lege distinctă şi a susţinut că cei care au introdus joi pe ordinea de zi articolul referitor la parlamentari nu fac decât să atragă atenţia Curţii Constituţionale, „asigurându-se că CCR va respinge această lege”.

„Unde suntem azi? S-a adoptat ieri o lege pentru impozitarea pensiilor speciale, a trecut de Camera Deputaţilor, trecuse de Senat şi s-a încheiat procedura parlamentară – pleacă la promulgare la preşedinte. Ceea ce se întâmplă astăzi, ceea ce faceţi dumneavoastră astăzi, prin această prevedere, pentru că nu apare nicăieri ca ar fi o lege, este exact ca într-un film de Sergiu Nicolaescu, băgaţi un pachet de dinamită la temelia constituţională a acestei legi, asigurându-vă că CCR va respinge această lege şi, în felul acesta, se creează un cârlig foarte puternic. (…) În realitate, CCR a fost consecventă în interpretarea că, dacă avem situaţii de suprapunere legislativă, aceea este situaţie de neconstituţionalitate. Da, pentru deputaţi şi senatori trebuie o reglementare de plen comun, numai că această reglementare trebuia într-o lege distinctă, nu legea de ieri. Ieri s-a încheiat procedura parlamentară. Acum mai agăţăm nişte zurgălăi pe care CCR să-i observe”, a spus Barna în plenul şedinţei camerelor reunite ale Parlamentului.

El a cerut în context demisia liderilor PSD şi PNL.

„Această reglementare dinamitează orice credibilitate de constituţionalitate a legii şi atunci, domnule Simonis, domnule Orban, domnule Ciolacu, dacă CCR va respinge pe acest temei acest demers legislativ, aştept demisia dumneavoastră. Simplu, democratic, corect”.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a susţinut că „este un moment istoric, în care a fost auzită vocea poporului”.

„Astăzi asistăm la un moment istoric, pentru că noi ne-am întors faţa spre popor, am auzit vocea poporului, care ne-a spus: „Tăiaţi pensiile speciale”. Prin liderii de grup de la PNL şi PSD, susţinuţi de toate partidele politice, am dus această voce în lege printr-un amendament, iar astăzi închidem un proces început ieri prin care taxăm pensiile parlamentarilor cu 85%, ceea ce înseamnă dreptate socială”, a declarat Roman.

El a acuzat USR că a votat miercuri pentru impozitare, după care „s-a lăudat în mediul online cu reuşita lor”.

„A fura munca altora e urât. (…) Sunteţi un ageamiu şi un manipulator care n-aţi înţeles nimic. Astăzi, urmare a amendamentului depus de PNL şi de PSD, nu mai avem pensii speciale impozitate cu 85%. Dacă asta vă deranjează, ieşiti în faţa românilor, spuneţi că (…) voi sunteţi mai morali decât alţii. Până atunci, nu fiţi ipocriţi şi nu mai minţiţi oamenii”, a spus Roman, care i s-a adresat lui Dan Barna.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a amintit că, miercuri, Camera Deputaţilor – decizională – a votat proiectul de impozitare a pensiilor speciale şi cu voturile USR, unanimitate fiind şi joi dimineaţa, în Comisia de statut.

„De fapt, vă e teamă să vă asumaţi în faţa publicului că de fapt nu doriţi impozitarea pensiilor parlamentarilor”, a spus Simonis.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și:

Inițiativa USR privind abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost scoasă de pe ordinea de zi a plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului, unde trebuia dezbătută și votată

Camera Deputaților a adoptat impozitarea cu până la 85% a tuturor pensiilor speciale din România, inclusiv cele ale magistraților, militarilor și polițiștilor

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Pnl. Psd aceiasi mizerie voi vota usr

  2. Hotilor! Eliminate, nu supraimpizitate! Hoti macabri ce sunteti! Ne imprumutati pt speciali!

    Destul! Jos clasa politica ce nu guverneaza pt popor, guverneaza pt cei 5%, mafia specialilor si a bugetarilor de lux! Hoti ordinari! Va rupem cand punem mana pe voi! Va sfasiem fiindca ne faceti copiii sclavi pe 30 de ani!

  3. Si uite asa se va intra in cel mai periculos cerc vicios.Parlamentul taie,CCR zice ca e neconstitutional.De ce?Pentru ca aceasta curte infailibila a ajuns cu interpretarile la scolastica.Stiti ca in evul mediu scolasticii se intrebau cati ingeri sunt pe un varf de ac. Nu mai vorbim de uriasul conflict de interese in care se afla cei care sesizeaza CCR(judecatorii Inaltei Curti-doar cu numele-,avocatul poporului),ci de faptul ca acesti judecatori au ajuns cu interpretarile pana acolo incat CCR a inceput sa reglementeze,intinzand in lung si-n lat sau contractand in lung si-n lat textele constitutionale,dupa cum le dicteaza interesele.Cel mai adesea aceasta constata ca textul de lege nu e clar sau nu este previzibil.Pai sa ne fie cu iertare,cu aceste criterii putem, in raport de un anumit caz,ca orice rand de lege sa il declaram neconstitutional.De ce mai sunt magistratij pe lumea asta,nu pentu a interpreta legile?Atentie cei de la CCR nu sunt magistrati!Dar iata ca acestia au ajuns sa se pronunte pe cifrele financiare ale tarii,determinand pana la urma caderea economica a Romaniei.Ei si-au arogot aceasta competnta privind cuantificarea pensiilor speciale,find beneficiarii lor.Oare nu cumva,din capul locului,pentu ei aceste pensii sant neconstitutionale,findca veniturile lor ar trebui sa fie de natura sa le asigure neutralitatea? P.S.DE multe ori majoritatea CC da decizii fara sa tina cont ca efectele lor lovesc grav principii mai importante din Constitutie.Aici este de fapt marea problema.