Impozitarea cu până la 85% a pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților a fost supusă pentru a doua oară votului Parlamentului. USR a avertizat că procedura ar putea duce la declararea neconstituțională a legii
Prevederea introdusă miercuri de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, în Codul Fiscal de impozitare cu 85% a pensiilor speciale de peste 7.000 de lei ale parlamentarilor a fost supusă din nou joi votului plenului comun al Parlamentului, deși USR a subliniat că este fără precedent ca o lege deja adoptată să fie din nou supusă votului, avertizând că acest lucru ar putea duce la declararea neconstituțională a întregului act normativ.
Măsura a fost adoptată cu 354 de voturi „pentru” și o abţinere, cei 43 de parlamentari ai USR refuzând să voteze.
USR a cerut scoatere de pe ordinea de zi a acestui punct, pe motiv de posibilă neconstituţionalitate, dar propunerea a fost respinsă cu 276 de voturi ”împotrivă.
Deputatul PNL Gabriel Andronache a afirmat că reglementările care fac referire la statutul deputaţilor şi senatorilor trebuie adoptate într-o şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, „Suntem exact în această situaţie. (…) Procedura este şi regulamentară şi constituţională”, a spus deputatul PNL.
Liderul USR, deputatul Dan Barna, a afirmat că USR luptă pentru desfiinţarea pensiilor speciale de patru ani, timp în care „s-au făcut diverse simulacre de rezolvare a problemei”. El a apreciat că reglementarea referitoare la pensiile parlamentarilor trebuie introdusă într-o lege distinctă şi a susţinut că cei care au introdus joi pe ordinea de zi articolul referitor la parlamentari nu fac decât să atragă atenţia Curţii Constituţionale, „asigurându-se că CCR va respinge această lege”.
„Unde suntem azi? S-a adoptat ieri o lege pentru impozitarea pensiilor speciale, a trecut de Camera Deputaţilor, trecuse de Senat şi s-a încheiat procedura parlamentară – pleacă la promulgare la preşedinte. Ceea ce se întâmplă astăzi, ceea ce faceţi dumneavoastră astăzi, prin această prevedere, pentru că nu apare nicăieri ca ar fi o lege, este exact ca într-un film de Sergiu Nicolaescu, băgaţi un pachet de dinamită la temelia constituţională a acestei legi, asigurându-vă că CCR va respinge această lege şi, în felul acesta, se creează un cârlig foarte puternic. (…) În realitate, CCR a fost consecventă în interpretarea că, dacă avem situaţii de suprapunere legislativă, aceea este situaţie de neconstituţionalitate. Da, pentru deputaţi şi senatori trebuie o reglementare de plen comun, numai că această reglementare trebuia într-o lege distinctă, nu legea de ieri. Ieri s-a încheiat procedura parlamentară. Acum mai agăţăm nişte zurgălăi pe care CCR să-i observe”, a spus Barna în plenul şedinţei camerelor reunite ale Parlamentului.
El a cerut în context demisia liderilor PSD şi PNL.
„Această reglementare dinamitează orice credibilitate de constituţionalitate a legii şi atunci, domnule Simonis, domnule Orban, domnule Ciolacu, dacă CCR va respinge pe acest temei acest demers legislativ, aştept demisia dumneavoastră. Simplu, democratic, corect”.
Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a susţinut că „este un moment istoric, în care a fost auzită vocea poporului”.
„Astăzi asistăm la un moment istoric, pentru că noi ne-am întors faţa spre popor, am auzit vocea poporului, care ne-a spus: „Tăiaţi pensiile speciale”. Prin liderii de grup de la PNL şi PSD, susţinuţi de toate partidele politice, am dus această voce în lege printr-un amendament, iar astăzi închidem un proces început ieri prin care taxăm pensiile parlamentarilor cu 85%, ceea ce înseamnă dreptate socială”, a declarat Roman.
El a acuzat USR că a votat miercuri pentru impozitare, după care „s-a lăudat în mediul online cu reuşita lor”.
„A fura munca altora e urât. (…) Sunteţi un ageamiu şi un manipulator care n-aţi înţeles nimic. Astăzi, urmare a amendamentului depus de PNL şi de PSD, nu mai avem pensii speciale impozitate cu 85%. Dacă asta vă deranjează, ieşiti în faţa românilor, spuneţi că (…) voi sunteţi mai morali decât alţii. Până atunci, nu fiţi ipocriţi şi nu mai minţiţi oamenii”, a spus Roman, care i s-a adresat lui Dan Barna.
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a amintit că, miercuri, Camera Deputaţilor – decizională – a votat proiectul de impozitare a pensiilor speciale şi cu voturile USR, unanimitate fiind şi joi dimineaţa, în Comisia de statut.
„De fapt, vă e teamă să vă asumaţi în faţa publicului că de fapt nu doriţi impozitarea pensiilor parlamentarilor”, a spus Simonis.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Citește și:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii