G4Media.ro

Impozitarea multinaționalelor în țările în care își desfășoară activitatea: Care sunt cei…

sursa foto: Pixabay.com

Impozitarea multinaționalelor în țările în care își desfășoară activitatea: Care sunt cei doi piloni ai Acordului G20

Statele G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente) au anunţat sâmbătă un acord ”istoric asupra unei arhitecturi fiscale internaţionale mai stabile şi mai echitabile”, care stabileşte la nivel mondial un impozit ”de cel puţin 15%” pe profitul multinaţionalelor, transmite AFP, citată de Agerpres.

Miniştrii de finanţe din ţările G20, care au participat vineri şi sâmbătă la o reuniune la Veneţia, le-au adresat de asemenea un apel celor 8 din cele 139 de state ale grupului de lucru al Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) ce nu au subscris instituirii acestui impozit minim să o facă.

G20 solicită de asemenea acestui grup de lucru (denumit ”cadru incluziv” OCDE-G20) ”să trateze rapid problemele restante” şi să prezinte ”un plan detaliat pentru implementarea a doi piloni” ai acordului până la următoarea reuniune a G20 din luna octombrie.

‘Pilonul 1” al acordului constă în redirecţionarea unei părţi a impozitului pe profit plătit de multinaţionale către ţările denumite ”de piaţă”, adică ţările unde-şi desfăşoară activităţile. Aşadar, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaţionalele şi-au înregistrat sediile şi reuşeau astfel prin practicile de optimizare fiscală să plătească impozite mai mici.

Sunt avute în vedere mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro şi cu o rată a profitului de peste 10%. Obiectivul este ca societăţile multinaţionale şi în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor.

”Pilonul 2” corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel puţin 15% asupra profitului companiilor multinaţionale. Un stat va putea taxa profiturile obţinute în străinătate de o companie înregistrată în acel stat de origine dacă ea a fost impozitată în străinătate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensată astfel diferenţa.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Cîțu voia să fie unul din cei 8, dar ne-a salvat Nazare cu prețul funcției lui!

  2. Când voia Dragnea să facă la fel s-au rasculat toți hipstarii coorporatisti, acum nu mai zice nimeni nici fas de măsură asta socialistă.

    • Da, cică e chestie de modă!

    • dragnea vroia sa distruga justitia si sa fie el rege. de aia s-au rasculat oamenii. apoi la economie nu poti sa daino lege de genul asta fara acordul tuturor tarilor, compania se retragenin alta tara unde isi maximizeaza profitu. era fara minte legea aia.