G4Media.ro

Impozitarea societăţilor comerciale în UE a intrat într-o nouă eră

sursa foto: Pexels/ Nataliya Vaitkevich

Impozitarea societăţilor comerciale în UE a intrat într-o nouă eră

Noi norme inovatoare ale UE au intrat în vigoare luni, introducând o rată minimă de impozitare efectivă de 15% pentru întreprinderile multinaţionale care îşi desfăşoară activitatea în statele membre ale UE, informează un comunicat de presă al executivului comunitar citat de Agerpres.

Cadrul va aduce o mai mare echitate şi stabilitate în peisajul fiscal din UE şi de la nivel mondial, făcându-l în acelaşi timp mai modern şi mai bine adaptat la lumea globalizată şi digitală de astăzi. Intrarea în vigoare a normelor minime de impozitare efectivă, convenite în unanimitate de statele membre în 2022, oficializează punerea în aplicare de către UE a aşa-numitelor norme ale „pilonului 2” convenite în cadrul acordului global privind reforma fiscală internaţională din 2021.

În timp ce aproape 140 de jurisdicţii din întreaga lume au aderat la aceste norme, UE a fost lider în transpunerea lor în instrumente juridice obligatorii. Prin reducerea stimulentelor pentru transferarea de către întreprinderi a profiturilor spre jurisdicţii cu un nivel redus de impozitare, pilonul 2 reduce aşa-numita „uniformizare la un nivel inferior” – lupta dintre ţări pentru a-şi reduce ratele impozitului pe profit pentru a atrage investiţii. Aceasta dă deja rezultate, o serie de jurisdicţii cu impozit zero anunţând introducerea unui impozit pe profit pentru societăţile care intră în domeniul de aplicare.

„Intrarea în vigoare în Europa şi în jurisdicţiile din întreaga lume a acestei reforme istorice marchează un pas important către un sistem mai echitabil de impozitare a societăţilor. Prin reducerea stimulentelor pentru ca întreprinderile să transfere profiturile către jurisdicţii cu un nivel redus de impozitare, noile norme vor contribui la reducerea aşa-numitei „uniformizări la un nivel inferior” a ratelor impozitului pe profit în UE şi la nivel mondial. Încurajez toţi semnatarii acordului fiscal global să meargă pe calea discuţiei şi, de asemenea, să pună rapid în aplicare această reformă esenţială, care are potenţialul de a genera o sumă suplimentară de 220 miliarde dolari anual pentru a ajuta ţările din întreaga lume să finanţeze investiţii esenţiale şi servicii publice de înaltă calitate”, a declarat comisar pentru economie, Paolo Gentiloni.

Normele se vor aplica grupurilor multinaţionale de societăţi şi grupurilor naţionale de mari dimensiuni din UE, cu venituri financiare combinate de peste 750 de milioane euro pe an. Normele propuse se vor aplica oricărui grup mare de societăţi, atât naţional, cât şi internaţional, cu o societate-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE.

Directiva include un set comun de norme privind modul de calculare şi de aplicare a unui „impozit suplimentar” datorat într-o anumită ţară în cazul în care cota efectivă de impozitare este mai mică de 15%. În cazul în care o filială nu este supusă cotei efective minime într-o ţară străină în care este situată, statul membru al societăţii-mamă va aplica, de asemenea, un impozit suplimentar pentru aceasta din urmă. În plus, directiva asigură impozitarea efectivă în situaţiile în care societatea-mamă este situată în afara UE într-o ţară cu un nivel scăzut de impozitare care nu aplică norme echivalente. 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...