G4Media.ro

Împreună. Cele patru obiective majore ale trio-ului Germania, Portugalia, Slovenia (Op-ed)

Foto: Comisia Europeană

Împreună. Cele patru obiective majore ale trio-ului Germania, Portugalia, Slovenia (Op-ed)

Articol semnat de Michael Roth (Ministrul german de stat pentru Europa), Ana Paula Zacarias (Secretarul de stat portughez pentru Afaceri europene) și Gašper Dovžan (Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe al Sloveniei).

În vremuri extraordinare este nevoie de decizii extraordinare! În timpul pandemiei de COVID-19, Uniunea Europeană și-a demonstrat capacitatea de a acționa rapid, decisiv și cuprinzător. Dar să nu ne amăgim! Drumul relansării va fi lung. De aceea, hotărârile pe care le vom lua în următoarele luni vor avea un impact major asupra viitorului Europei.

În acest moment decisiv pentru istoria UE, Germania, Portugalia și Slovenia preiau la 1 iulie următorul Trio de președinții la Consiliul UE. De-a lungul următoarelor 18 luni, cele trei țări vor fi responsabile nu numai pentru asigurarea unei relansări grabnice, robuste și coezive, ci și pentru punerea bazelor unei Europe neutre din punct de vedere climatic, digitale, globale și favorabile incluziunii sociale.

Suntem cum nu se poate mai pregătiți pentru a face față acestei sarcini dificile. Într-un adevărat spirit european al dialogului și solidarității, ne-am întâlnit în ultimele luni atât personal, cât și virtual, pentru a discuta, concepe și concretiza viziunea noastră comună pentru Europa. De la bun început am decis să ne ghidăm după agenda strategică a UE, care reprezintă baza noastră comună, la care am adăugat prioritățile și perspectivele proprii.

Bineînțeles că nimeni nu a prevăzut cât de mare va fi provocarea pandemiei. Am reușit, totuși, să ne adaptăm programul în contextul acestei crize extraordinare. Acesta presupune angajamentul de a pune în aplicare măsurile adecvate în sectorul medical pentru a depăși pandemia, precum și dezvoltarea propunerilor Comisiei referitoare la un sistem de gestionare a crizelor mai ambițios, mai larg și mai coordonat în interiorul UE, pentru a putea face față mai bine unor situații de urgență, precum pandemiile sau atacurile cibernetice la scară largă.

De asemenea, programul include prioritizarea unei relansări puternice a economiei europene, refacerea și dezvoltarea pieței interne, precum și eforturi susținute de a ajunge la un acord în privința cadrului financiar multianual 2021-2027, astfel încă să asigurăm lansarea la timp a noilor programe și instrumente.

În plus, Trioul se va implica pentru un grad crescut de rezistență, eficiență și impact al Uniunii Europene, care să obțină rezultate concrete pentru cetățenii noștri în baza valorilor fundamentale și respectând principiile subsidiarității și proporționalității. Pentru a aborda cu succes dimensiunea umană și socială a crizei, Trioul se angajează să pună în aplicare Pilonul european al drepturilor sociale. Conferința privind viitorul Europei ar trebui să contribuie și ea la dezvoltarea politicilor noastre și să ofere rezultate tangibile pentru cetățeni. De asemenea, ne dorim un parteneriat cuprinzător cu Regatul Unit, corect și echitabil pentru toate statele membre.

Aceste responsabilități se bazează pe cele patru obiective principale asupra cărora am convenit deja dinaintea crizei.

În primul rând, ne vom proteja cetățenii și libertățile, menținând cu fermitate respectarea integrală a valorilor Uniunii, inclusiv a statului de drept, în întreaga Uniune Europeană. Totodată, Trioul se angajează să pună în practică egalitatea de gen ca principiu călăuzitor, să promoveze diversitatea culturală, să asigure securitatea cetățenilor pe internet și să intensifice combaterea terorismului și a criminalității transfrontaliere. Uniunea Europeană are nevoie de o soluție amplă, durabilă și fiabilă în ceea ce privește problematica migrației: dezvoltarea noului Pact privind migrația reprezintă o prioritate pentru Trio. Ne vom concentra, de asemenea, pe implementarea măsurilor referitoare la Schengen și la protejarea frontierelor externe ale UE, având drept obiectiv restabilirea funcționării depline a Spațiului Schengen.

În al doilea rând, ne vom dezvolta fundamentul economic în vederea realizării unui model european al viitorului, inclusiv a unei restabiliri integrale și a unei aprofundări a pieței unice cu cele patru libertăți ale sale, printre altele prin crearea unor condiții concurențiale echitabile, prin investiții în cercetare și dezvoltare, precum și prin elaborarea unei strategii ambițioase a Uniunii în domeniul politicii industriale, care să promoveze lanțuri valorice europene, să consolideze competitivitatea IMM-urilor și a industriilor noastre, să impulsioneze o politică de coeziune eficientă și flexibilă și să accelereze transformarea digitală în Europa.

În al treilea rând, vom contribui la crearea unei Europe neutre din punct de vedere climatic, verde, echitabile și sociale, inclusiv prin adoptarea Legii europene a climei, prin asumarea unui rol de lider privind implementarea Pactului ecologic european (Green Deal), prin consolidarea eforturilor de combatere a sărăciei și prin îmbunătățirea accesului la protecție socială pentru toți lucrătorii, precum și printr-o implementare coerentă la nivelul întregii Uniuni Europene a principiilor directoare ale ONU privind afacerile și drepturile omului.

În al patrulea rând, cele trei președinții vor promova valorile europene în lume, inclusiv prin angajamentul pentru o ordine mondială multilaterală, bazată pe norme, precum și prin negocierea unor acorduri bilaterale ambițioase de liber-schimb sau de protecție a investițiilor. Vom sprijini în continuare statele din Balcanii de Vest pe calea lor europeană. Trioul se angajează ferm pentru întărirea parteneriatelor politice ale UE, printre altele cu Africa, Asia și America Latină, precum și a parteneriatului transatlantic, în vederea consolidării rolului Uniunii Europene ca partener global responsabil, capabil și de încredere în domeniul păcii și al securității.

Toate acestea și multe altele fac parte din Programul Trioului de președinții. Acum depinde de noi toți, membrii Consiliului, ai Comisiei, ai Parlamentului – chiar de toți europenii – să găsim curajul de a implementa împreună acest program. Pentru că de unitate avem nevoie acum. Iar singura cale către un viitor mai bun pentru Europa este calea acțiunii – să acționăm ÎMPREUNĂ.

Michael Roth, Ministru de stat pentru Europa, Germania

Ana Paula Zacarias, Secretar de stat pentru Afaceri europene, Portugalia

Gašper Dovžan, Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe al Sloveniei

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează