G4Media.ro

În 23 de județe au loc duminică alegeri locale parţiale pentru primari…

În 23 de județe au loc duminică alegeri locale parţiale pentru primari şi un consiliu local

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

În 23 de județe au loc duminică alegeri locale parţiale pentru primari şi un consiliu local

În peste 30 de localităţi din 23 de judeţe au loc duminică alegeri locale parţiale pentru primari şi un consiliu local. În 6 oraşe şi 30 de comune, cetăţenii cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne, fiind organizate 176 de secţii de votare.

Procesul de votare va începe duminică la ora 7,00 şi se va încheia la ora 21,00. Campania electorală s-a încheiat sâmbătă, la ora 7,00.

Circumscripţiile electorale în care se organizează alegeri locale parţiale pentru primari sunt:

* Alba – comunele Ciuruleasa şi Meteş

* Arad – comuna Zăbrani

* Argeş – comunele Aninoasa şi Rociu

* Bacău – comuna Tamaşi

* Braşov – comuna Şinca Nouă

* Brăila – comuna Viziru

* Caraş- Severin – oraşul Bocşa

* Călăraşi – comunele Cuza Vodă şi Frumuşani

* Covasna – comuna Ozun

* Dâmboviţa – comuna Braniştea

* Dolj – oraşul Filiaşi şi comunele Cătane, Sadova, Terpeziţa şi Ostroveni

* Galaţi – oraşul Târgu Bujor

* Gorj – comuna Bumbeşti-Piţic

* Hunedoara – comunele Burjuc, Romos şi Sarmizegetusa

* Ialomiţa – comunele Gura Ialomiţei şi Ion Roată

* Ilfov – oraşul Bragadiru şi comuna Găneasa

* Mehedinţi – comuna Obârşia de Câmp

* Olt – comuna Deveselu

* Prahova – comuna Şotrile

* Sălaj – oraşul Şimleu Silvaniei

* Suceava – oraşul Vicovul de Sus

* Timiş – comuna Voiteg

* Vâlcea – comunele Scundu şi Slătioara

De asemenea, se vor organiza alegeri locale parţiale pentru Consiliul Local în comuna Cojasca din judeţul Dâmboviţa.

Alegătorii îşi pot exercita dreptul de vot în localitatea de domiciliu sau de reşedinţă, după caz, numai pe baza unui act de identitate valabil. Se poate vota şi cu un act de identitate românesc care a expirat în perioada 1 martie 2020 – 27 iunie 2021. Cetăţenii UE înscrişi în lista electorală complementară pot vota pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.

Cei care se vor prezenta duminică la urne trebuie să poarte masca de protecţie în secţia de votare şi în localul de vot.

În ceea ce priveşte procedura de vot, alegătorii vor trebui ca, în faţa operatorului de calculator, să-şi îndepărteze masca de protecţie pentru identificare, să semneze lista electorală, apoi să preia, de la membrii secţiei de votare, buletinul de vot şi ştampila, iar după exercitarea dreptului de vot să restituie ştampila.

Peste 1.000 de angajaţi ai MAI vor fi mobilizaţi, duminică, pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în zona secţiilor de vot.

Echipajele de poliţişti şi jandarmi vor asigura protecţia celor 176 de secţii de votare inclusiv în noaptea de sâmbătă spre duminică.

De la nivelul IGPR şi al IGJR au fost desemnaţi ofiţeri pentru activităţi de sprijin în cazul structurilor din cele 23 de judeţe în care se desfăşoară alegeri, au anunţat reprezentanţi ai MAI.

Alegătorii români îşi pot exercita dreptul de vot numai pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

La alegerile locale de duminică va fi folosit Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot şi de Prevenire a Votului Ilegal.

Prezenţa oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă.

”Alegătorul care din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul membrilor biroului electoral al secţiei de votare, al persoanelor acreditate, al candidaţilor şi nici operatorul de calculator”, au precizat reprezentanţi ai MAI.

Totodată, Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) prelungeşte programul de lucru cu publicul în cele 23 de judeţe unde se desfăşoară alegeri locale parţiale, în preziua şi ziua acestora, venind în sprijinul cetăţenilor Uniunii Europene care doresc eliberarea certificatelor de înregistrare a rezidenţei în vederea participării la vot.

„Programul de lucru al structurilor teritoriale pentru imigrări din circumscripţiile electorale unde sunt organizate alegerile parţiale a fost prelungit pentru a răspunde tuturor solicitărilor de înregistrare a rezidenţei formulate de către cetăţenii europeni, sâmbătă, 26 iunie, între orele 8,00 – 16,00, iar duminică, 27 iunie în intervalul orar 7,00 – 21,00”, informează IGI.

Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...