G4Media.ro

În Banca Centrală Europeană au apărut discuții cu privire la reducerea ratelor…

Sursa foto: Unsplash / Charlotte Venema

În Banca Centrală Europeană au apărut discuții cu privire la reducerea ratelor dobânzilor sub nivelul neutru

Oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) au început să dezbată dacă ratele dobânzilor ar trebui reduse la un nivel suficient pentru a stimula activitatea economică, transmite agenția Reuters, care citează mai multe surse familiare cu aceste discuții.

Deși BCE a redus rapid ratele dobânzilor în acest an, factori de decizie au declarat acum că obiectivul este de a atinge o așa-numită rată „neutră”, care nici nu încetinește, nici nu stimulează economia, în speranța stabilizării inflației.

Aceste întrebări marchează un punct de cotitură în dezbaterea privind politica monetară din cadrul BCE, care ar putea să o determine în cele din urmă să reducă ratele mai rapid și în proporții mai mari decât se preconiza, chiar dacă este departe de a se fi ajuns la un consens pe această temă, au relatat aceste surse.

Această evoluție survine într-un moment în care situația economică din zona euro se deteriorează rapid, iar inflația este mult sub previziuni, sporind riscul ca creșterea prețurilor să scadă sub ținta de 2% a BCE, așa cum s-a întâmplat timp de aproape un deceniu înainte de pandemie.

Această situație determină din ce în ce mai mulți oficiali ai BCE să susțină că banca centrală este în întârziere în ceea ce privește relaxarea politicii monetare și că vor fi necesare reduceri ale ratelor mai profunde decât se preconiza pentru a preveni scăderea prea accentuată a inflației.

De asemenea, aceștia susțin că BCE ar trebui să își revizuiască orientările în favoarea unei abordări „ședință cu ședință” și să nu mai folosească referirea la ratele restrictive pentru a semnala că ia în serios riscurile de deteriorare a situației.

„Nu cred că atingerea unui nivel neutru este suficientă”, a declarat o sursă familiarizată cu discuțiile în curs. „Această decizie nu va fi luată pentru o anumită perioadă de timp, dar economia stagnează de doi ani și nu se întrevede nicio redresare”.

„Dacă dezinflația se instalează (…) este posibil ca ratele să scadă sub rata neutră. Acest lucru se întâmplă de zeci de ani”, a declarat săptămâna aceasta Gediminas Simkus, șeful băncii centrale lituaniene și membru al Consiliului guvernatorilor BCE.

Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze.

INCERTITUDINE

Una dintre incertitudinile dezbaterii constă în faptul că rata neutră este considerată inobservabilă și că, prin urmare, nu există un consens cu privire la definiția sa.

„Dacă m-ați întreba astăzi: „Unde este?”, răspunsul sincer ar fi: „Nu știu””, a declarat în această săptămână președintele BCE, Christine Lagarde.

Cu toate acestea, estimările nu lipsesc: Fondul Monetar Internațional (FMI) o plasează la 2,5%, observatorii BCE intervievați de instituție o plasează în jurul valorii de 2,25%, personalul BCE consideră că este aproape sau puțin peste 2%, iar prețurile pieței sugerează că este acum sub 2%.

Principalul argument în favoarea scăderii ratelor BCE sub nivelul neutru este creșterea economică slabă, iar redresarea mult așteptată pur și simplu nu are loc. Acest lucru înseamnă că BCE frânează acum economia mult mai mult decât credea și că ratele ridicate reduc cererea.

„Economia europeană se confruntă cu o aterizare ușoară, fără recesiune, dar fără o „decolare” clară la vedere în acest stadiu”, a declarat guvernatorul Banque de France, François Villeroy de Galhau, la începutul acestei săptămâni.

Niciuna dintre surse nu a pledat pentru reduceri ale ratelor mai mari decât ritmul actual al BCE de 25 de puncte de bază. Potrivit surselor, decizia efectivă de a coborî sub rata neutră nu va fi luată decât peste câteva luni, iar perspectivele economice se pot schimba până atunci.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...