G4Media.ro

În Belgia, cartea a fost clasificată drept ”bun esenţial” pentru ca librăriile…

În Belgia, cartea a fost clasificată drept ”bun esenţial” pentru ca librăriile să poată rămâne deschise pe perioada lockdown-ului

În Belgia, ţară în care autorităţile au impus o perioadă de izolare la domiciliu timp de şase săptămâni, librăriile au rămas deschise, iar cărţile au fost incluse pe lista ”bunurilor esenţiale”, spre bucuria librarilor şi a cititorilor, care au apreciat recursul indispensabil la literatură în faţa ”angoasei” generate de pandemia de COVID-19, informează AFP.

În condiţiile înăspririi restricţiilor în Belgia începând de luni, librăria Tropismes era unul dintre puţinele magazine din Galeriile Regale – un elegant pasaj cu acoperiş din sticlă situat în centrul oraşului Bruxelles – care atrăgea un flux constat de clienţi, în contrast cu magazinele ciocolatierilor din apropiere, afectate de lipsa turiştilor.

Spre deosebire de Franţa, guvernul condus de Alexander De Croo a introdus librăriile printre activităţile comerciale care pot ”rămâne deschise pentru public atât timp cât oferă în principal bunuri esenţiale”.

”Credem că este esenţial să dezvoltăm o preocupare (…) în ceea ce priveşte sănătatea mintală a tuturor belgienilor. Cultura joacă un rol enorm ”, a explicat vicepremierul belgian Georges Gilkinet, pentru cotidianul Le Soir.

Librarii din Bruxelles, care au fost nevoiţi să îşi închidă spaţiile de vânzare timp de două luni în primăvară, se declară mulţumiţi de această decizie a guvernului belgian, amintind că ”au adoptat toate precauţiile sanitare posibile”.

”În acelaşi fel în care am păstrat deschise magazinele de bricolaj, părea la fel de evident să deschidem ceea ce permite ‘bricolarea’ prin cuvinte şi gânduri”, a spus Marc El Khadem, specialist al departamentului de ştiinţe umaniste din cadrul librăriei Tropismes.

”Cartea corespunde unei nevoi evidente într-o perioadă de angoasă, de incertitudini, care ne fac pe fiecare dintre noi să ne gândim la propria mortalitate, la precaritatea existenţei”, a precizat el pentru AFP.

În rândul cititorilor, ”există mai degrabă o dorinţă de meditaţie, decât de evadare”, cu un apetit deosebit pentru eseistică şi filosofie (stoici, în special), a observat acesta. ”Cartea reprezintă legătura cu tradiţia, promisiunea unui viitor, revenirea în trecut”, a adăugat Marc El Khadem.

În această librărie, decorată cu ornamente şi oglinzi datând din secolul al XIX-lea, clienţii au venit în număr mare. ”În Belgia, este singura modalitatea de acces rămasă către cultură. Între cumpărăturile de la supermarket şi a te întoarce acasă ca să nu faci nimic (…) este important să citim!”, a spus Sebastien Decupere, recepţioner în secţiunea educaţie.

”Lectura în timpul perioadei de izolare este esenţială”, a confirmat François Bellet, un pensionar din Bruxelles care îşi face rezerve de cărţi pentru luna care urmează.

Din punctul său de vedere, decizia de a închide librăriile în Franţa pare de neînţeles: ”Este un lucru care demonstrează că celor aflaţi la putere nu le pasă de carte, este o coborâre în infern – mai ales în Franţa, una dintre cele mai literare ţări!”.

”Fraternizăm, ne simţim cu totul solidari cu fraţii noştri francezi – şi trişti pentru cititorii de acolo”, a mărturisit Marc El Khadem.

În alte zone ale oraşului Bruxelles, în cartierul mai puţin populat al instituţiilor europene, Bouquinerie Thomas este o altă librărie care a rămas de asemenea deschisă, dar patronul ei se teme de perspectiva unei penurii de clienţi.

”Începând din septembrie, am început să ne revenim, dar de trei săptămâni suntem cădere liberă (…). Birourile clădirilor europene sunt aproape pustii, restaurantele închise, numărul clienţilor şi activitatea au scăzut cu 30%-40%”, a constat unul dintre managerii librăriei.

Foto: Librăria Tropismes din Bruxelles / Sursa: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Ceva de implementat la noi:danny vezi ca se poate
    fara blesteme ,uite, moastele ar trebui considerate „bun esential”

  2. Un mare Bravo! pentru politicienii belgieni! O decizie foarte inteleapta. Cultura nu trebuie sa dispara din vietile noastre niciodata! Atunci cand toate magazinele sunt inchise, librariile raman deschise. Ce poate fi mai frunos!

  3. Asa da. Dar fara zahar.

  4. Putem sa platim trei programatori sa faca un sait si cei zece bibliotecari sa scaneze carti. Dar daca scanam, si lumea incepe sa citeasca pe computer, ghiorlaitorii ce mai mananca?

  5. Celor care sustin o lume a trecutului: trezirea, ati ramas in secolul trecut. Toata faza e o stupizenie cat casa, exista carti online, exista biblioteci virtuale, tot ce-ti poti dori e pe internet, carti, filme, cursuri pdf, text sau video. O carte fizica e din hartie mizerabila care pastreaza toti microbii, a avea in mana o carte nu te face deloc mai destept, doar mai dornic sa le arati celor din jur ca le esti superior. Vax ! Cand omul e dornic de cultura, nu se duce sa o cumpere dintr-un magazin, si nici nu scrie articole prin care sa sugereze ca la noi „cineva” ne vrea prosti. Ai internet, esti intr-o lume deschisa, iar internet este in 99,9 % din tara

    • Ieri mi-a spus o prietena ca ii place mirosul de carte noua. Dacă vrei, îți trimit o carte. O păstrezi 3 zile fără sa o atingi sa moara viruselul potențial.

    • Unii si din ce in ce mai multi ,nu mai au sentiment. Ce face tehnologia asta . Ne indreptam spre era robotilor.Cred ca si ei au sentiment.Si ei citesc carti.

  6. Să-ți păstrezi sănătatea sufletului și a spiritului citind este un lucru minunat…pentru cei care au cu ce.
    Dar, în afară de a lăsa librăriile sa supraviețuiască economic nu găsesc altă scuză.
    Suntem în secolul 21 și găsești pe internet tot ce îți dorești.
    Nu este aceeași senzație ca la a răsfoitea paginilor unei cărți clasice dar îți ține mintea ocupată.
    Oare în Belgia nu se livrează cărți prin postă/curier la comandă online/telefonică?

    • In Belgia exista și biblioteco in aer liber, ceea ce e foarte practic. Este un parculet in apropierea casei noastre și merg special acolo pentru a lua/ împrumuta sau chiar a depozita cărți. Facem schimb de cărți și le tii cât vrei sau le poți păstra. Sunt făcute căsuțe din lemn cu ușița că sa le protejeze de ploaie și da, nu ne este frica de infectare, ne este frica de prostie. Pentru mine personal e mai mare placerea sa citesc dintr-o adevărată carte, citesc și online când nu am posibilitatea de o carte adevărată sau in limba materna. Așa că, multa sănătate și succes in toate.