G4Media.ro

Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență privind completarea măsurilor pentru elaborarea Planului…

sursa foto: Guvernul României

Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență privind completarea măsurilor pentru elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

Guvernul a aprobat, miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, modificarea şi completarea OUG nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

În nota de fundamentare a actului de normativ se arată că „în ceea ce priveşte termenul ‘relansare’ se impune înlocuirea cu ‘redresare’ în denumirea Planului naţional de relansare şi rezilienţă, în vederea corelării cu Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă”.

„De asemenea structura planului se impune a fi modificată prin instituirea a şase piloni de investiţii, în vederea corelării cu acelaşi regulament, cu abrogarea pe cale de consecinţă a reglementărilor ce privesc proiecte şi domenii de intervenţie. Având în vedere urgenţa în definitivarea şi asumarea la nivel naţional a Planului naţional de redresare şi rezilienţă şi ţinând cont de perioada de timp foarte scurtă până la termenul asumat, se impune mandatarea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru a desfăşura procedurile de negociere cu Comisia Europeană, în vederea aprobării PNRR”, potrivit notei de fundamentare.

Totodată, se spune în acelaşi document, având în vedere că perioada de implementare a Planului naţional de redresare şi rezilienţă este relativ scurtă, pentru proiectele de investiţii este necesară „flexibilizarea mecanismului de avizare de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a proiectelor propuse de beneficiari, prin eliminarea termenului de 10 zile, precum şi prin introducerea în acest mecanism a ministerelor coordonatoare pentru reforme”.

Premierul Florin Cîţu a declarat, după şedinţa de guvern din 19 martie, la momentul discutării în primă lectură a OUG privind Planul naţional de redresare şi rezilienţă, că prin PNRR vor fi alocate „resurse importante pentru infrastructură rutieră şi feroviară, dar şi pentru autostrăzi”.

„Bineînţeles, reţeaua de gaze. Vrem să construim spitale noi, spunem foarte clar în acest program. Şi, bineînţeles, şi măsuri sociale. Deci, acordăm importanţă tuturor priorităţilor. O reformă de care România avea nevoie „, a precizat premierul la finalul şedinţei de guvern din 19 martie.

În acelaşi context, vicepremierul Dan Barna a explicat că PNRR are „şase piloni, (…) şase axe principale, pe care sunt alocaţi aproape 30 de miliarde de euro disponibili pentru România de la nivel european”.

„Vorbim de tranziţia verde, de transformarea digitală, de partea aceea de competitivitate şi dezvoltare inteligentă. Mai este un pilon legat de coeziunea socială, foarte important, partea de sănătate – tema cea mai acută în dezbaterea publică în această perioadă şi, bineînţeles, şi un pilon dedicat politicilor pentru generaţiile următoare, partea cea mai vizibilă şi explicită de viitor”, a declarat Barna, conform Agerpres.

Sursa foto: Guvernul României

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Înțeleg că ne relansa dar nu avem nicio șansă de redresare🙄

  2. fara sparanghel in plan????????????????

  3. …ullte mouse, uitat buricul ne legat.
    buey, lasati-o dreaq de tengheleala-mengheleala mermelita si anclaansati imediat finantarile pana nu va ia dreaqu din asternuturi.

  4. Baliverne… printre randuri citim ca nu e roza deloc situatia…
    Deja varianta a 2-a a PNRR pe Sanatate trimisa de Vlad Voiculescu si Ghinea la Comisia Europeana a fost facuta praf de Expertii Comisiei Europene: aceleasi probleme, adica povesti in majoritate, NU Proiecte cum cere CE!
    „Experții europeni ai CE desființează proiectul de finanțare a Sănătății prin PNRR.
    Un document de lucru al experților Comisiei Europene, care au răspuns celei de-a doua variante a solicitării de finanțare a proiectelor din Sănătate prin PNRR, atrage atenția asupra formulărilor vagi și a absenței unor detalii esențiale.
    Unele solicitări de finanțare, atrag atenția experții europeni, vin fără nici o explicație.
    “Costurile ar putea fi mai bine aliniate cu investițiile. De exemplu, sunt prevăzute 30 de milioane EUR pentru planificare și cadru juridic și 18 milioane EUR pentru asistență tehnică, fără explicații însoțitoare în text“, se arată în Documentul de lucru al Comisiei Europene.
    Aceștia întreabă ministerul Sănătății, care a elaborat propunerile de finanțare, la acest capitol, pe ce CRITERII va alege cele 30 de spitale pe care vrea să le renoveze și cum se va asigura că lucrările sunt finalizate la timp, pentru a atrage finanțarea prin PNRR (care se încheie în 2026).
    În plus, și Programul Operațional Infrastructură Mare are fonduri destinate spitalelor, atrag atența experții europeni.
    Comisia Europeană are nenumărate întrebări legate de intenția ministerului Sănătății de a moderniza rețeaua informatică a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate: ce echipamente vrea să înlocuiască, dacă va fi preocupat de siguranța cibernetică a rețelei și ce fel de infrastructură cloud vrea să folosească.
    “Pe lângă modernizarea infrastructurii IT a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, este esențial să îmbunătățim și ușurința de utilizare a instrumentelor de comunicare cu pacienții și profesioniștii din domeniul sănătății (având în vedere slăbiciunile actuale ale sistemului național de carduri de asigurări de sănătate)“, sugerează experții europeni.
    Aceștia cer ministerului să se concentreze pe reforma managementului spitalelor de stat.
    Experții europeni, critici la proiectul de finanțare a Sănătății.
    Ce scrie în documentul propus de Ministerul Sănătății: “Spitale care își asumă măsuri de reformă profundă a managementului: depolitizare, reorganizare administrativă printr-o formă de asociere administrativă cu alte unități medicale spitalicești din aceeași unitate administrativ-teritorială (partajarea serviciilor-suport pentru eficientizarea costurilor, îmbunătățirea proceselor interne, creșterea rezilienței și agilității în caz de criză), achiziții publice centralizate, transparența achizițiilor“.
    Ce răspund experții UE: “Este nevoie de mai multe informații privind reforma managementului spitalelor“.
    “Ar fi utile mai multe detalii despre reforma managementului spitalului (ce tipuri de reguli vor fi schimbate?) Această reformă privește întregul sistem spitalicesc sau urmează să se facă pe un baza ad-hoc? Există o abordare strategică a reformei managementului spitalului?“, mai arată documentul de lucru al Comisiei Europene.
    Experții europeni cer reducerea șpăgilor din sistemul medical.
    Experții europeni mai spun că România ar trebui să fie proecupată de șpăgile din sistemul de sănătate – plățile informale – și de introducerea coplății.
    Proiectul trimis de ministerul Sănătății pentru a obține finanțare prin PNRR nu face nici o referire la acest aspect, nu există aici termenul de “plăți informale“.
    “Am încuraja România să continue și să consolideze acțiunile în domeniul reducerii plăților informale și prevenirii unor astfel de practici. Sistemul de plăți informale ar putea fi abordat prin implementarea unui sistem proporțional de coplată pentru serviciile medicale (…) ceea ce ar crește și resursele disponibile pentru casa de asigurări/ spitale.“, se arată în documentul de lucru al Comisiei Europene.
    Voiculescu si Ghinea tac chitic, fix cum au atcut si chiar au negat vehement PNLeii la prima varianta a PNRR trimisa la Brussels!
    Ulterior Ghinea a confirmat criticile CE la prima varianta a PNRR… acum iar tac chitic la varianta 2 pe Sanatate…

  5. De cate ori vorbesc ei despre redresare si rezilienta imi dau seama ca nu inteleg despre ce vorbesc sau mai bine zis despre ce intege UE prin redresare si rezilienta!