G4Media.ro

Republica Moldova, aproape de instalarea stării de urgență. Anunțul premierului

sursa foto: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova

Republica Moldova, aproape de instalarea stării de urgență. Anunțul premierului

Premierul Natalia Gavriliță a declarat joi seară la Radio Moldova, că Republica Moldova poate reintra în stare de urgență în cazul în care numărul infectărilor cu noul coronavirus ar putea depăși 350 de cazuri la 100.000 de locuitori pe întreg teritoriul țării.

Comisia Națională Extraordinară în Sănătate Publică a decis că dacă incidența pe toată țara va depăși 350 de cazuri la 100.000 de locuitori, atunci CNESP poate recomanda Guvernului și Parlamentului introducerea stării de urgență”, a declarat ea.

Gavriliță a adăugat că nu se dorește din nou închiderea școlilor și sacrificarea educației elevilor, chiar și în eventualitatea intrării în „scenariul roșu”.

„Scopul nostru este să nu sacrificăm calitatea studiilor copiilor în continuare. Am văzut anul trecut cu studiile online, calitatea studiilor a avut de suferit. Nu vrem să ne trezim peste 10 ani că am pierdut capital uman semnificativ în urma acestei pandemii. De aceea, noi facem tot posibilul. Ați văzut și în deciziile CNESP, chiar dacă este codul roșu, școlile rămân deschise cu prezența fizică a elevilor”, a spus Gavrilița.

Ea a mai spus că, în se discută și modificarea parametrilor în care o clasă de eleveni poate funcționa fizic, chiar dacă unul dintre elevii unei clase a fost infectat cu coronavirus.

„Acum lucrăm asupra unui protocol care să spună foarte clar ce se întâmplă dacă un copil se îmbolnăvește. La moment se izolează clasa pentru 14 zile. Noi examinăm posibilitatea introducerea acestor teste, cum se face în alte țări europene, și dacă este un copil bolnav, să testăm toți copiii cu teste rapide în prima și a cincea zi pentru a permite revenirea la studii cu prezența fizică după a cincea zi”, a adăugat ea.

Scenarii posibile

Ministerul Sănătății a precizat că în contextul în care, pe parcursul ultimei săptămâni, au fost înregistrate 6.888 cazuri de COVID-19 și se atestă o creștere a numărului de cazuri cu 50,0% față de săptămâna 05-12 septembrie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a aprobat noi măsuri de sănătate publică pentru prevenirea răspândirii și controlul infecției COVID-19, care vor fi aplicate diferențiat, în funcție de rata de infectare în fiecare localitate. Măsurile prevăzute vor intra în vigoare pe 01 octombrie 2021.

Mai exact, Agenția Națională pentru Sănătate Publică va stabili odată la șapte zile, în fiecare zi de luni, pragul de alertă pentru nivelul național și pentru unitățile administrativ-teritoriale (UAT) de nivelul întâi, UAT de nivelul al doilea: municipiul Chişinău şi municipiul Bălţi şi UAT ale unităţii teritoriale autonome Găgăuzia.

Astfel, CNESP a adaptat pragurile de incidență de infectare recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. În localitățile, unde incidența cazurilor de infecție constituie sub 50 la 100.000 populație pentru ultimele 7 zile cumulativ, se stabilește pragul de alertă verde. Pentru acest grad de alertă este prevăzută purtarea obligatorie a măștii de protecție în toate spațiile publice închise, inclusiv în transportul public, respectarea distanței fizice de cel puțin 1 m și a regulilor de igienă.

În localitățile unde incidența de cazuri atinge cifra de 50 și 99 de cazuri la 100.000 populație se stabilește pragul de alertă galben. În acest caz, instituțiile de învățământ vor activa în regim obișnuit, cu prezența fizică a elevilor, iar unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă, cu respectarea măsurilor de protecție în vigoare.

Pragul de alertă galben prevede câteva scenarii pentru organizarea evenimentelor private: participarea a cel mult 100 de persoane în spații interioare, cu asigurarea spațiului de cel puțin patru metri pătrați, fie participarea a maxim 300 de invitați, cu obligația ca aceștia să prezinte certificatul COVID-19. De asemenea, vizitatorii cinematografelor, a sălilor de concerte în spații închise și deschise, a cluburilor de noapte sau a festivalurilor, vor trebui să prezinte certificatul COVID-19.

De asemenea, va fi interzis accesul vizitatorilor în instituțiile medico-sanitare și instituții de plasament.

În regiunile, unde cifrele arată 100 și 249 de cazuri la 100.000 populație se stabilește pragul portocaliu. Un astfel de scenariu prevede activitatea instituțiilor de învățământ general cu prezență fizică, în timp ce instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim online. În același timp, va fi interzis accesul vizitatorilor în instituțiile medico-sanitare și instituții de plasament.

Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă în spațiile exterioare, iar în cele interioare, în baza uneia din opțiuni: cu utilizarea a cel mult 35 la sută din numărul locurilor existente în interior sau cu utilizarea a cel mult 75 la sută din numărul locurilor existente în interior, cu obligația ca toți clienții să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19. Certificat de vaccinare vor prezenta și vizitatorii evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive), care vor fi organizate cu participarea a cel mult 200 de persoane în spații interioare, respectiv 250 de persoane în spații exterioare.

La o capacitate de 50% vor activa teatrele, cinematografele, sălile de concert, cu obligația ca toți vizitatorii să prezinte certificatul COVID-19.

Pragul de alertă roșu se aplică pentru localitățile unde se înregistrează 250 de cazuri sau mai mult la 100.000 populație pentru ultimele 7 zile cumulativ. În acest caz, instituțiile de învățământ general vor activa în regim obișnuit, cu prezența fizică a elevilor, iar instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim online. Entitățile publice și private vor organiza regimul de muncă cu introducerea muncii la domiciliu, fie vor opta pentru un program de lucru diferențiat.

În prezent, 336 de localități dinRepublica Moldova se află în prag de alertă verde, 156 – în alertă galbenă, 311 – alertă portocalie, 178 – alertă roșie, printre care municipiul Chișinău, municipiul Bălți.

sursa foto: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Bravo Maia Sandu!

  2. Pai na gogule, la câte muze are pe Dambovița e previzibil si viitorul..go maia..stîrpeste covid ul..sa nu uiti sa înmulțești cu 10( doze )dupa recensământ.