În ce țări din lume activează Grupul Wagner / Prezența mercenarilor este însoțită în mod constant de acuzații de tortură, ucidere fără discernământ și jaf
Grupul Wagner nu este activ doar în Ucraina. Este prezent și în multe alte țări, inclusiv în Siria sau Mali. Și nu este nici singura companie militară privată rusă. În ultimii ani, în Rusia s-a înregistrat o creștere a acestui tip de grupuri, cunoscute și sub numele de PMC, potrivit unui raport al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, un think tank cu sediul în SUA, scrie DW.
Nu este întotdeauna posibil să se urmărească cu exactitate activitățile exacte ale Grupului Wagner, condus de Evgheni Prigojin, și ale altor PMC-uri, deoarece se presupune că acestea acționează independent de guvernul rus și de forțele militare convenționale. Cu toate acestea, analiștii consideră că grupul este probabil activ în peste 30 de țări din întreaga lume.
În Europa
De la începutul războiului din Ucraina, Grupul Wagner a apărut tot mai des pe prima pagină a ziarelor. Organizația de mercenari a fost reperată pentru prima dată în 2014, în regiunea Donbas din Ucraina, unde i-a sprijinit pe separatiștii pro-ruși. De atunci, armata privată a crescut în mod constant.
„Este aproape sigur că Wagner comandă acum până la 50.000 de luptători în Ucraina și a devenit o componentă-cheie a campaniei din Ucraina”, a scris Ministerul britanic al Apărării pe Twitter la începutul acestui an.
Prigojin însuși a vorbit recent despre doar 25.000 de luptători.
Grupul Wagner a recrutat foarte mult în sistemul penitenciar rusesc, iar printre liderii de rang înalt se numără foști membri ai armatei ruse căzuți în dizgrație. În Ucraina, mercenarii au jucat un rol important în bătălia pentru orașul Bahmut din estul Ucrainei și au declarat victoria acolo în luna mai, afirmând că vor preda teritoriul armatei regulate ruse.
În Africa
Grupul Wagner este deosebit de activ în Africa. Se crede că această companie militară privată acționează în interesul Rusiei acolo, cu operațiuni de la extracția de materii prime, subminarea actorilor democratici și investiții în campanii de dezinformare.
- Sudan
Sudanul este considerat una dintre țările africane cele mai influențate de Rusia. Grupul Wagner este activ în Sudan de ani de zile și sprijină guvernul militar al țării. Potrivit observatorilor, obiectivul principal al Grupului Wagner aici este de a asigura accesul rusesc la materii prime valoroase, inclusiv la zăcăminte de aur, mangan, siliciu și uraniu.
„Evgheni Prigojin și rețeaua sa exploatează resursele naturale ale Sudanului în interes personal și răspândesc o influență malignă în întreaga lume”, a declarat fostul secretar al Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, în 2020, în timp ce anunța sancțiuni împotriva lui Prigojin.
La momentul respectiv, guvernul american a mai constatat că o companie rusă, M Invest, cu sediul în Sankt Petersburg, avea legături cu Grupul Wagner. Aceasta primise o concesiune în 2017 de la fostul guvern sudanez pentru a explora situri de exploatare auriferă. De asemenea, agenții Wagner asigurau securitatea la minele de aur.
„M Invest servește drept acoperire pentru forțele PMC Wagner care operează în Sudan”, se arată în comunicatul Trezoreriei SUA, „și a fost responsabilă de elaborarea planurilor pentru fostul președinte sudanez Omar al-Bashir de a suprima protestatarii care căutau reforme democratice”.
- Mali
Conducătorii militari din Mali, care au preluat puterea printr-o lovitură de stat în 2021, lucrează, de asemenea, cu Grupul Wagner. La începutul acestui an, membrii Grupului de lucru al Organizației Națiunilor Unite privind utilizarea mercenarilor au solicitat anchete privind crimele comise de luptătorii Grupului Wagner și de forțele guvernamentale din Mali.
Din 2021, experții ONU au „primit relatări persistente și alarmante despre execuții oribile, gropi comune, acte de tortură, violuri și violențe sexuale, jafuri, detenții arbitrare și dispariții forțate comise de forțele armate din Mali și de aliații lor”, se arată într-un comunicat al ONU.
- Republica Centrafricană
Într-un interviu din februarie 2023, ambasadorul rus în Republica Centrafricană a declarat că în această țară se află 1.890 de „instructori ruși”. Luptătorii Grupului Wagner au venit în țară în mod oficial în calitate de consilieri și instructori militari și, de asemenea, fac parte din serviciul de securitate al președintelui Faustin-Archange Touadera. În schimbul acestui tip de sprijin, se presupune că Grupul Wagner a obținut acces la contracte pentru extragerea de resurse precum diamante, aur și lemn.
Ca și în Mali, incidența rapoartelor privind încălcarea drepturilor omului de către Grupul Wagner a crescut. Un raport al ONU din 2021 a remarcat fapte precum utilizarea excesivă a forței, violuri, tortură și jafuri pe scară largă.
În America Latină
- Venezuela
Potrivit agenției de știri Reuters, membri ai Grupului Wagner s-au aflat la Caracas în 2019 pentru a asigura securitatea președintelui venezuelean Nicolas Maduro după protestele împotriva sa. Grupul Wagner a antrenat, de asemenea, unități de luptă de elită în Venezuela.
Venezuela și Rusia au legături strânse, atât militare, cât și economice, de ani de zile. Rusia este unul dintre cei mai mari creditori ai guvernului venezuelean, acordând împrumuturi de aproximativ 17 miliarde de dolari (15,6 miliarde de euro) Caracasului începând din 2006. Rusia este, de asemenea, interesată să își asigure accesul la petrolul Venezuelei. Țara latino-americană are cele mai mari rezerve dovedite de petrol din lume.
În Asia
Conform analizelor efectuate de diverse grupuri de reflecție, Grupul Wagner este activ și în Asia. Există mai multe PMC care lucrează în Sri Lanka, se arată într-un raport al Molfar, o companie de consultanță ucraineană, într-un catalog cu 37 de companii militare rusești care lucrează în străinătate. Investigatorii din surse deschise au descoperit legături între operatorii ruși care lucrează pentru PMC-urile cu sediul în țări precum Sri Lanka și Grupul Wagner. Rețeaua de conexiuni este complexă.
În Orientul Mijlociu
- Siria
S-a confirmat pentru prima dată că luptători ai Grupului Wagner se aflau în Siria la sfârșitul anului 2015, după ce un număr dintre ei au fost identificați ca fiind uciși de milițiile antiguvernamentale. Rusia, un aliat de lungă durată al guvernului autoritar al țării, venise în ajutorul dictatorului sirian Bashar Assad la începutul acelui an.
Mercenarii din Grupul Wagner au luptat alături de soldații ruși obișnuiți în timpul războiului civil din Siria și au participat la lupte active.
Conflictul sirian se află acum într-un fel de impas și, de la începutul războiului din Ucraina, luptătorii din Rusia, inclusiv cei din Grupul Wagner, au fost retrași. La apogeul său, se crede că Grupul Wagner a avut peste 5.000 de luptători în Siria.
- Libia
În Libia, Grupul Wagner a acționat ca o forță de sine stătătoare care susține o parte în conflictul în curs de desfășurare din această țară. Din 2014, după ce dictatorul Muammar Gaddafi a fost răsturnat în urma unei revoluții, Libia a fost efectiv împărțită în două. Există guverne opuse situate în estul și vestul țării.
Se crede că luptătorii Grupului Wagner se află în Libia din 2014 și au primit sarcina de a sprijini guvernul din est și pe șeful său de facto, fostul lider de război libian Khalifa Hifter, cu sarcini precum securitatea și instruirea. În 2019, aceștia au participat în mod deschis la atacul lui Hifter asupra guvernului libian din vest, cu sediul la Tripoli.
Nu este clar câți membri ai Grupului Wagner au rămas în Libia – anterior erau în jur de 2.000 în această țară – dar se crede că grupul a reușit să își extindă operațiunile în țări precum Sudan, de la baza sa din Libia.
Atât în Libia, cât și în Siria, luptătorii Grupului Wagner au fost acuzați de tortură, ucidere fără discernământ și alte crime de război.
De asemenea, este foarte probabil ca Grupul Wagner să aibă legături cu persoane din Emiratele Arabe Unite, a declarat anterior Departamentul american al Apărării. Guvernul SUA crede că Grupul Wagner a fost plătit de Emiratele Arabe Unite pentru a-l sprijini pe Hifter în Libia.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank