G4Media.ro

În ciuda anchetei de corupție, António Costa se îndreaptă vertiginos către președinția…

Sursa foto: European Council

În ciuda anchetei de corupție, António Costa se îndreaptă vertiginos către președinția Consiliului UE / Procurorii ar fi confundat numele premierului cu cel al ministrului economiei Antonio Costa Silva

Fostul premier portughez António Costa ar putea deveni următorul președinte al Consiliului European, într-o mișcare care i-ar putea permite să-și recupereze pe deplin credibilitatea politică după ce a fost implicat într-o anchetă de corupție care i-a scurtat mandatul, potrivit Rador Radio România.

După discuțiile îndelungate de luni la Bruxelles, diplomații UE au declarat că Costa face parte dintr-un trio de politicieni care candidează pentru trei posturi de putere la Bruxelles.

Statutul său de martor într-o anchetă judiciară în curs privind corupția și traficul de influență nu a părut inițial a fi un obstacol.

În noiembrie anul trecut, după ce s-a aflat că consilierii săi au permis acorduri de investiții suspecte în proiecte de litiu și hidrogen verde, Costa a demisionat brusc din funcția de prim-ministru portughez şi iniţial a fost pus sub investigație.

Politicianul în vârstă de 62 de ani și-a apărat întotdeauna cu înverșunare nevinovăția, explicând că a demisionat din guvern pentru a-și păstra integritatea politică. A rezultat că procurorii au confundat în stenogramele interceptărilor telefonice numele lui Costa cu cel al ministrului Economiei António Costa Silva, o greşeală care a periclitat credibilitatea procesului judiciar.

La alegerile anticipate din martie opoziția de centru-dreapta a câștigat cu o marjă foarte îngustă, iar extrema dreaptă a intrat pentru prima dată în politica portugheză. De atunci la cârma Portugaliei se află un guvern minoritar de centru-dreapta condus de prim-ministrul Luís Montenegro.

Costa și-ar putea recâștiga credibilitatea în Europa

O numire într-unul dintre cele mai importante posturi ale UE l-ar putea ajuta pe Costa să se reafirme ca unul dintre cei mai de încredere și respectați politicieni ai blocului socialist. Familia politică a lui Costa revendică președinția Consiliului European pentru următorii cinci ani.

Unul dintre cele mai mari puncte forte ale sale este fără îndoială sprijinul neclintit al lui Montenegro, care anterior era rivalul său politic.

Montenegro l-a descris pe Costa ca fiind cel mai bun candidat pentru acest post și a promis că va face tot posibilul pentru a-i susține candidatura. Premierul portughez a spus că are „mai multă încredere” în Costa decât ar avea într-un socialist de orice altă naționalitate și a lăudat bilanțul său solid în promovarea integrării europene, sprijinirea Ucrainei și în procesul de intrare a țării în UE.

Eventuala aprobare a nominalizării sale, care ar putea sosi chiar săptămâna viitoare, ar putea marca sfârșitul unui episod turbulent din cariera lui.

Relațiile bune dintre Costa și Von der Leyen

Costa este foarte apreciat și de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen – deoarece relațiile sale cu Charles Michel sunt cel puțin înghețate și de aproape un deceniu este un partener constructiv al Consiliului European.

Potrivit analistului politic Ricardo Borges de Carvalho, fostul prim-ministru este un negociator priceput, capabil „să fie de acord” asupra pozițiilor tuturor liderilor de toate culorile politice și să „ajungă acolo unde altora le-ar fi poate mai greu”.

Nu în ultimul rand, marele avantaj al lui Costa este „capacitatea sa de a dialoga” fiind un „bun negociator” aşa cum a declarat Borges de Carvalho pentru Euronews.

Premierul sloven Robert Golob, un liberal, a declarat luni că a primit „clarificări” de la noul guvern portughez că în curând numele lui Costa va fi reabilitat pe deplin. „Îl susțin pentru că are multă experiență, multă înțelepciune”, le-a spus Golob reporterilor.

Alte două surse familiare cu negocierile au spus că nu a existat opoziție față de Costa în timpul negocierilor și că foarte probabil, numirea sa va fi confirmată.

Dreapta este îngrijorată și tulbură negocierile

Europarlamentarul portughez, care este și membru al Comisiei Europene, a declarat pentru Euronews că unii lideri și-au exprimat îngrijorarea vizavi de faptul că Costa nu împărtășește punctul de vedere al majorității liderilor UE cu privire la necesitatea de a spori eforturile blocului de a aborda creșterea fluxurilor migratorii în Europa.

Una dintre primele schimbări majore de politică ale noului guvern de centru-dreapta al lui Luís Montenegro a fost înăsprirea regulilor de imigrare din Portugalia, care în timpul guvernului Costa au permis cetăţenilor țărilor terțe să emigreze în Portugalia fără un contract de muncă.

Costa are prin urmare reputația de a conduce unele dintre cele mai liberale politici de migrație ale blocului, un semnal de alarmă pentru guvernele mai dure reprezentate în Consiliul European, cum ar fi guvernul italian al lui Giorgia Meloni.

Partenerul guvernamental al lui Meloni, ministrul de externe Antonio Tajani de la Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, a declarat jurnaliştilor, după o întâlnire a familiei sale politice la Bruxelles, că nu este convins de candidatura lui Costa, deoarece nu a adoptat o poziţie fermă în privinţa războiului în Ucraina.

De asemenea, PPE a decis să torpileze discuțiile despre președinția Consiliului, încercând să găsească un acord dificil care prevede împărțirea următoarele două mandate de 2,5 ani ale președinției Consiliului între un socialist și propriul său candidat.

Mișcarea, care i-a surprins pe socialiști, este foarte riscantă pentru PPE, care are nevoie de sprijinul parlamentarilor socialiști și liberali pentru a-și obține principalul candidat, Ursula von der Leyen, la funcția de președinte al Comisiei. Socialiștii ar putea folosi acest acord de negociere pentru a forța PPE să renunțe la o parte din mandatul de prim-ministru.

Ce părere are premierul maghiar Orbán?

În timp ce pozițiile progresiste ale lui Costa și politicile sale sociale puternice au potențialul de a-i irita pe unii dintre liderii mai duri ai blocului, relația sa caldă și personală cu unii dintre acești lideri s-ar putea dovedi crucială pentru a-i asigura un sprijin larg.

Vara trecută, Costa a stârnit un val de indignare în țara sa după ce și-a schimbat programul diplomatic pentru a zbura în Ungaria cu un avion al Forțelor Aeriene și a urmări alături de Orbán la Puskás Aréna din Budapesta finala Europa League dintre Sevilla și Roma.

Aceste legături s-ar putea dovedi cruciale: una dintre cele mai mari provocări ale viitorului prim-ministru va fi obținerea de sprijin unanim pentru deciziile cheie ale UE, în timp ce Orbán este liderul UE care-şi poate folosi cel mai mult puterea de veto pentru a deraia astfel de decizii.

Și întrucât Ungaria, dacă va fi aleasă, va deține următoarea președinție rotativă de șase luni a Consiliului UE până la sfârșitul acestui an, capacitatea lui Costa de a construi punți cu oaia neagră a Consiliului European s-ar putea dovedi crucială.

Adresându-se reporterilor după ce liderii au discutat despre posturile de top, Orbán a spus că „a fost încheiat acordul” cu privire la cele trei nume propuse pentru posturi de top la Bruxelles, dar a contestat excluderea celor mai ultraconservatori lideri din nominalizări.

Sursa: La Razon/ Articol de Mared Gwyn Jones și Isabel Marques da Silva / Traducerea: Cătălina Păunel/RADOR RADIO ROMANIA

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează