G4Media.ro

În Coreea de Sud cazurile de coronavirus au scăzut drastic. Care este…

sursa foto: The Mainichi.jp

În Coreea de Sud cazurile de coronavirus au scăzut drastic. Care este secretul succesului său

Europa este cea care a devenit acum epicentrul pandemiei de COVID-19. În Italia, Spania, Franța și Germania numărul cazurilor și al deceselor este în creștere, iar multe țări au instituit carantina și și-au închis granițele. În același timp, Statele Unite, afectate de fiascoul generat de întârzieri și de teste eronate, abia dacă sesizează gravitatea virusului COVID-19, deși experții cred că el va avea o evoluție asemănătoare cu cea din țările europene.

(sursa: Science, via Rador)

În contextul acestor grave evoluții, Coreea de Sud a apărut drept un semnal de speranță și un exemplu demn de urmat. Se pare că țara, având o populație de 50 de milioane de locuitori, și-a încetinit semnificativ epidemia; astăzi (ieri – n. red.), ea a raportat numai 74 de cazuri – o scădere semnificativă de la cifra de 909, înregistrată pe data de 29 februarie. Și a făcut asta fără să închidă orașe întregi și fără alte măsuri drastice, de felul celor care au ajutat China să-ți țină epidemia sub control. “ Coreea de Sud este o republică democratică și considerăm că o carantină strictă nu este opțiunea rezonabilă“, a declarat Kim Woo-joo, specialist în boli infecțioase de la Universitatea din Seul. Succesul Coreii de Sud ar trebui să fie o lecție pentru alte țări, dar totodată și un avertisment: imediat după ce a reușit să scadă numărul cazurilor, țara s-a angajat deja pe calea redresării.

În spatele acestui succes s-a aflat cel mai costisitor și mai bine organizat sistem de testare din lume, dar și intensificarea eforturilor de izolare a persoanelor infectate, la care s-a adăugat depistarea și punerea în carantină a persoanelor cu care au venit în contact. Potrivit paginii web Worldometer, Coreea de Sud a testat peste 270.000 de oameni, ceea ce se traduce prin peste 5200 de teste la 1 milion de locuitori – mai multe decât în oricare altă țară mică, cu excepția Bahreinului. Până acum, Statele Unite au efectuat 74 de teste la 1 milion de locuitori, după cum reiese din datele parvenite de la Centrele pentru Controlul și Combaterea Maladiilor (CDCP) din SUA.

Experiența din Coreea de Sud demonstrează că “o capacitate de diagnosticare pe scară largă este soluția-cheie pentru controlul unei epidemii“, a declarat Raina MacIntyre, profesor specialist în prevenirea bolilor infecțioase de la Universitatea New South Wales din Sydney. “O mare influență asupra menținerii sub control a unei epidemii o are și depistarea sursei de infecție, astfel încât cazul să poată fi izolat“, mai spune dna MacIntyre.

Și totuși, nu este clar dacă succesul va fi de durată. Numărul cazurilor noi e în scădere din cauza eforturilor herculeene prin care un focar de peste 5000 de cazuri – 60% din totalul cazurilor la nivelul întregii țări – semnalat la Biserica Shincheonji a lui Isus, o mega-biserică mesianică secretă – a început să scadă. Dar din cauza acestor eforturi, “am cam neglijat alte regiuni din Coreea“, afirmă Oh Myoung-don, specialist în boli infecțioase de la Universitatea Națională din Seul.

Acum apar noi focare. Începând de săptămâna trecută, autoritățile au raportat alte 129 de infecții, în majoritate descoperite printr-un call center din Seul. Acesta ar putea fi începutul unei epidemii, atât în Seul, cât și provincia Gyeonggi din apropiere. Regiunea are o populație de 23 milioane de locuitori.

Sunt necesare mai multe date

Guvernul speră să poată controla noile focare în același fel ca în cazul celor din secta Shincheonji. La nivel național, capacitatea de testare a atins uimitoarea cifră de 15000 de teste zilnic. La nivel național, există 43 de centre de testare – un model urmat acum și în Statele Unite, Canada și Regatul Unit. În prima săptămână a lunii martie, Ministerul de Interne a lansat și niște aplicații pe smartphone, prin care pot fi urmăriți bolnavii în carantină și se pot strânge informații legate de simptome.

Chun Byung-Chul, un epidemiolog de la Korea University, spune că cercetătorii sunt nerăbdători să poată consulta și alte date epidemiologice. “Tropăim pur și simplu de nerăbdare”, afirmă el. KDCD oferă datele de bază legate de pacienți, de vârsta și sexul lor și de numărul persoanelor legate de focare. “Dar asta nu e suficient”, afirmă Chun.

El, dar și alți cercetători, ar dori să studieze în detaliu și individual informațiile legate de un singur pacient, ceea ce le-ar permite epidemiologilor să stabilească un soi de tipar al epidemiei și să determine numărul noilor infecții datorat fiecărui caz – un procedeu cunoscut și sub numele de cifră de reproducție de bază sau R0 – perioada de timp dintre infestare și primele simptome și dacă un diagnostic din fașă ar fi în avantajul pacienților. (Până acum, în Coreea de Sud s-au înregistrat 75 de decese – o rată a mortalității neobișnuit de mică, acest lucru putându-se datora faptului că adepții Bisericii Shincheonji sunt în general tineri). Chun afirmă că un grup de epidemiologi și de cercetători a propus un parteneriat cu KCDC în vederea colectării și a unui schimb de informații, “iar acum așteptăm răspunsul din partea celor de la KCDC”.

Profesorul Kim afirmă că, în viitoarele publicații de specialitate, și medicii intenționează să recurgă la un schimb de informații vizând aspectele clinice ale cazurilor de COVID-19 din țară, după care a declarat: “Sperăm că experiența noastră va ajuta alte țări să țină sub control epidemia de COVID-19”.

Articol de Dennis Normile / Traducerea: Alexandru Danga

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. După cum spune titlu va cam pare rău că au scăzut cazurile de coronavirus

    • Da, ca ei au fost in stare sa testeze iar la noi la BV sta aparatul degeaba ca n-are teste. Dar bolnavi internati cu COVID, da.

  2. in primul rand majoritatea cazurilor sunt din biserica aceea, dupa cum scrie in articol. nu a fost nevoie sa caute nimic. apoi populatia lor are mult mai putine persoane 65+ decat Italia, desi e adevarat ca sunt 50, nu 60 mil ca Italienii.
    in al treilea rand nu m-ar mira sa aiba niste medicamente sau vaccinuri ale lor. asa cum Japonia nu exporta acel medicament antigripal de care se tot vorbeste zilele astea, imi scapa numele, care se pare ca are efect la covid19. e adevarat ca l-au oferit ca donatie in trecut in epidemii de gripa.

    https://www.statista.com/statistics/242558/age-distribution-in-south-korea/
    https://www.statista.com/statistics/270473/age-distribution-in-italy/

    • iti spun eu cum se numeste acel medicament – favipiravir. are eficienta in cazurile moderate. in cazurile grave nu prea. uite si rct-urile pe acest medicament: https://clinicaltrials.gov/ct2/results?cond=favipiravir&term=&cntry=&state=&city=&dist=&Search=Search
      sunt 2 studii in derulare, unul acum recruteaza iar cel de-al doilea nu a inceput. deci deocamdata rezultatele sunt anecdotice. dar nu prea avem ce face, mai dureaza luni bune pana for fi finalizate studii riguroase. folosim tot ce pare sa fi mers la altii. cred ca se foloseste si la noi. la fel si hcq, se foloseste la greu.
      vaccin nu cred ca folosesc. probabil exista dar in stadii incipiente, nu cred ca sunt nebuni sa-l folosesca fara testare.
      bottom line, secretul lor e capacitatea fantastica de testare, varsta si sexul persoanelor infectate

    • izolarea respectata de doar 2 saptamani ar avea acelasi rezultat cu testarea extinsa. coreenii si chinezii sunt mult mai disciplinati ca europenii. 20 de ani de sars e antrenament bun.
      dar panica indusa de unii politicieni sau televiziuni duce la cozi imense care mai rau imbolnavesc. ieri la A3 si RTV, Cercel cerea 10 saptamani de carantina in RO si vedea 4 luni de mari probleme, apoi vine iarna si oricum iar zicea ca apare virusul.
      a produs el cozi sau nu in doar 5 minute la tv? ca e plin de persoane in varsta la magazine si piete in bucuresti (exact publicul A3 si RTV) si ma indoiesc ca absolut toti nu mai au rude sau prieteni si ca sunt complet singuri, toti.

  3. În dictatura, contează cine numără!