G4Media.ro

În corpul uman au fost găsite 3.600 de substanțe contaminante care provin…

În corpul uman au fost găsite 3.600 de substanțe contaminante care provin din ambalajele alimentelor

În corpul uman au fost găsite 3.600 de substanțe contaminante, care provin din ambalajele alimentelor și de la alte materiale care vin în contact direct cu alimentele în timpul procesării, conservării și gătirii acestora: unele dintre aceste substanțe sunt deja cunoscute ca fiind periculoase pentru sănătatea umană, deși se știu încă foarte puține despre multe altele, potrivit Rador Radio România.

Descoperirea a fost publicată în „Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology” de către cercetătorii de la Food Packaging Forum (o organizație non-profit cu sediul în Zürich) împreună cu colegi din patru instituții academice.

Studiul a examinat peste 14.000 de substanțe care pot intra în contact cu alimentele și a evaluat prezența acestora în corpul uman prin analizarea datelor raportate în studii științifice și baze de date de bio-monitorizare, care analizează substanțele chimice din probele biologice, cum ar fi sânge, urină și lapte matern. Cercetătorii se așteptau să găsească confirmarea prezenței a câtorva sute de substanțe contaminante, dar în schimb au găsit 3.601, practic 25% din toate substanțele cunoscute până acum.

„Știam deja că substanțele problematice din ambalajele alimentare nu se limitează la cele binecunoscute precum bisfenolul și ftalații, dar am fost surprinși de numărul ridicat de substanțe aflate în contact cu alimentele pentru care există dovezi ale expunerii umane. Acest lucru arată că trebuie făcute mai multe cercetări privind toxicitatea și expunerea la multe substanțe și asupra reglementării utilizării acestora în ambalajele alimentare” – comentează unul dintre autorii studiului, Olwenn Martin, de la University College din Londra.

„Această lucrare evidențiază faptul că materialele care vin în contact cu alimentele nu sunt complet sigure, deși pot respecta reglementările, deoarece transferă substanțe cunoscute a fi periculoase pentru oameni”, adaugă coordonatorul studiului, Jane Muncke. „Ne-am dori ca această nouă bază de dovezi să fie utilizată pentru a îmbunătăți siguranța materialelor care intră în contact cu alimentele, atât în ce privește reglementările cât și în dezvoltarea de alternative mai sigure”.

Sursa: ANSA / Rador Radio România / Traducerea: Oana Avram

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.