În culisele The Night-Art Festival: Povești despre pasiune, provocări și inspirație alături de echipă
Culisele festivalului The Night-Art Festival dezvăluie o lume fascinantă, unde fiecare membru al echipei este un adevărat creator. În acest univers plin de mister, pasiunea, provocările și inspirația se împletesc pentru a aduce la viață evenimentul magic din spatele scenei.
Am stat de vorbă cu câțiva dintre cei implicați în organizarea festivalului pentru a înțelege ce presupune fiecare demers. Întreaga echipă lucrează la foc continuu în aceste zile pentru a se asigura că totul va fi pregătit în detaliu pentru momentul mult așteptat. Nu știm dacă au superputeri, însă pare că își pot transforma fiecare calitate într-un element care aduce un plus de valoare în cadrul evenimentului menit să facă Timișoara să strălucească în această toamnă.
Andi Daiszler: maestrul viziunii
Este omul de la care a pornit întreaga poveste. E cel care dă direcția evenimentului, combinând curajul și creativitatea pentru a transforma idei îndrăznețe în realitate. Cu un istoric de a mișca lucrurile în comunitate, Andi aduce emoție și pasiune în evenimentele culturale.
“Mi-a plăcut tot timpul promisiunea pe care un astfel de eveniment o aduce unei comunități, aceea de a deturna discursul public de peste zi și de a-i da o notă creativă, artistică, de a face oamenii să spere, să viseze. La Timișoara, în anul Capitalei Europene a Culturii ne-am promis că vom fi mai curajoși în abordare, drept urmare punem în scenă cel mai complex proiect imaginat și creat vreodată de Asociația Daisler”, mărturisește Andi.
Lights On e mai mult decât un simplu festival. E modalitatea prin care Andi, alături de întreaga sa echipă, a reușit să pună lumină exact acolo unde era nevoie, accelerând procesul de regenerare urbană prin inițiative culturale. E proiectul care aduce emoție, care șterge praful de pe spații spectaculoase însă uitate de lume și, totodată, care educă publicul. E manifestul unor tineri curajoși care demonstrează că nu există limite atunci când dorința întâlnește ambiția și puterea de muncă.
Daniel Popescu: exploratorul artistic
Director al festivalului, Daniel Popescu explorează constant legături neobișnuite la intersecția dintre artă, tehnologie și educație. E practic cel care aduce o mare doză “artistică” în echipă. Este la rândul său creatorul unor lucrări aparte și mereu pregătit să descopere noi orizonturi.
Caracterizat de un dinamism ieșit din comun, se alimentează cu energie chiar din proiectele inovative în care este implicat. “Speranța mea este că Lights On România, prin ediția care are loc în această perioadă la Timișoara și nu numai, va fi acel imbold, experiment, exemplu necesar pentru a motiva viitoarea generație de creatori români să se implice în spațiul public cu arta lor, să folosească lumina ca mediu artistic / mesaj / metaforă și să se adreseze unor publicuri cât mai largi atât în România, cât și în străinătate. Această experiență de expunere în spațiul public poate fi definitorie pentru traiectoria unui tânăr artist, din acest motiv avem o miză în colaborarea cu universitățile de profil”, ne-a mărturisit Daniel Popescu.
Anda Maier: omul de legătură
La fiecare pas, oameni implicați și energici s-au alăturat echipei pentru a transforma cu adevărat orașul de pe Bega într-o destinație culturală care își deschide porțile tuturor celor care doresc să se bucure de un adevărat festin cultural. Anda Maier, de exemplu, a devenit omul de legătură la Timișoara.
“Nu au lipsit provocările în cadrul acestui festival imens. Coordonarea evenimentelor din avanpostul festivalului, numit „The Lighthouse,” a presupus mult efort, dar am privit aceste provocări ca pe o ocazie de creștere personală și profesională. A trebuit să mă asigur că toate componentele educaționale, de dezbatere și expoziționale se îmbină armonios pentru a oferi publicului o experiență memorabilă. Văd acest festival ca pe o modalitate de a crea un mediu mai primitor pentru întreaga comunitate și de a aduce un plus de valoare economiei de noapte a orașului. În final, îmi doresc ca acest eveniment să rămână o amintire puternică în inimile oamenilor”, spune Anda.
Gabriel Aldea-Turcu: coordonatorul poveștilor
Să spui povești nu e întotdeauna floare la ureche. E un proces complex și creativ al unei echipe hotărâte să capteze atenția publicului pentru a-l purta într-o lume în care fiecare instalație se transformă într-un personaj și în care orașul în sine se transformă într-o scenă uriașă.
“Coordonarea comunicării pentru un astfel de proiect este o experiență în egală măsură extenuantă, dar și profund inspirațională. E o călătorie prin care înveți nu doar despre puterea comunicării, ci și despre responsabilitatea și impactul pe care îl poți avea în comunitate. Pentru mine este o ocazie rară de a vedea cum ideile se transformă în experiențe palpabile, care influențează și modelează viețile oamenilor într-un mod pozitiv. Astfel de evenimente creează amintiri, stimulează conversații și pot chiar să schimbe direcția în care se îndreaptă un oraș. Sunt recunoscător echipei pentru ajutor și mândru de ceea ce am realizat împreună. Mulțumesc Katy, Ioana, Karina și Daniela.” – spune Gabriel
Cristina Mihalache: comandant al echipei de voluntari
Cu o pasiune uriașă pentru tot ceea ce ține de voluntariat, Cristina e între acele persoane care visează să schimbe lumea din jur. Iar fiecare experiență o ajută să facă mici pași în această direcție. Încă studentă în anul II de Master, însă cu o experiență deja importantă în domeniu, tânăra a decis să spună <<da>> celei mai mari provocări de până acum: aceea de a coordona voluntarii din cadrul festivalului. Deși timidă la început, a descoperit cu entuziasm cum calitățile ei organizatorice sunt exact ingredientele de care echipa avea nevoie.
„Night-Art Festival e cel mai mare proiect în care activez, simt că e o poartă foarte mare care mi s-a deschis. Motivația mea cea mai mare pentru care voluntariez este momentul după încheierea evenimentului când aud din vorbă în vorbă că proiectul a avut un impact pozitiv, participanții au avut o experiență frumoasă sau, în unele, cazuri chiar le-a schimbat viața. Atunci simt cu adevărat că toate eforturile mele au contat și mă bucur enorm că am putut face o diferență în viața cuiva”, povestește Cristina.
Ramona Bob: magicianul finanțelor
Ramona, un “magician” al finanțelor, e cea care jonglează cu cifre și resurse pentru a face astfel încât evenimentele culturale ale Asociației Daisler să prindă viață. Și reușește cu succes de fiecare dată să transforme în realitate până și cea mai îndrăzneață idee a membrilor din echipă. Fără vreo limită impusă, întrucât, spune ea, nimic nu este imposibil atunci când ai pasiunea și creativitatea ca aliați. Pentru Ramona, „dăruirea” este cuvântul de ordine. „Suntem, structural, «dăruitori», dar să stai în umbră și să vezi cum lumea se bucură de ceea ce tu te-ai străduit să le oferi îți dă un sentiment foarte, foarte fain„, ne-a mărturisit coordonatorul de fundraising.
Sub emblema „Culture Doesn’t Sleep”, The Night-Art Festival aduce în prim-plan cultura nocturnă, schimbând perspectiva asupra artei și oferind vizitatorilor o experiență inedită. Pe curioși îi așteaptă piese de teatru în autobuz la “Night Theatre”, performance-uri misterioase în cadrul “Night Gigs”, instalații artistice care luminează cartierul Iosefin la “The Light-Art Circuit” sau “Night Walks”, tururi nocturne care îi vor ghida printre povești secrete ale Timișoarei.
______
The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.
Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, Iulius Town, ATP Motors, Pepsi
Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara.
Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank