G4Media.ro

În Europa, circa 76.000 de copii mor în fiecare an înainte să…

sursa foto: Unsplash / Hollie Santos

În Europa, circa 76.000 de copii mor în fiecare an înainte să împlinească vârsta de cinci ani, arată un raport al Organizației Mondiale a Sănătății

Complicaţiile legate de naşterea prematură, asfixia la naştere sau infecţiile au cauzat moartea, parţial evitabilă, a 75.647 de copii înainte de împlinirea vârstei de cinci ani în Europa în 2022, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) dat publicităţii marţi, informează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.

Malformaţiile congenitale ale inimii şi sepsisul neonatal (septicemia) se numără, de asemenea, printre principalele cinci cauze ale acestei mortalităţi, arată studiul realizat în 53 de ţări din Europa şi Asia Centrală, inclusiv în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, acoperind o populaţie de 930 de milioane de locuitori.

„Mulţi sugari şi copii mor încă în mod nejustificat înainte de vârsta de cinci ani”, a scris OMS Europa în bilanţul său trienal dat publicităţii marţi.

Această regiune, care găzduieşte unele dintre cele mai solide sisteme de sănătate din lume, stagnează sau chiar regresează în ceea ce priveşte o serie de indicatori, în special privind sănătatea copiilor şi a adolescenţilor, subliniază OMS.

Deşi rata mortalităţii în rândul copiilor sub cinci ani rămâne foarte scăzută în Europa, discrepanţele dintre ţările cu cele mai bune şi cele mai slabe rezultate sunt considerabile.

Astfel, majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană înregistrează între 1,5 şi 4,1 decese la 1.000 de naşteri, spre deosebire de Turkmenistan şi Tadjikistan, unde această rată variază între 18,2 şi 40,4.

„Reducerea acestui decalaj rămâne o provocare”, notează OMS.

Alte probleme legate de sănătatea copiilor şi adolescenţilor întunecă acest tablou: unul din cinci adolescenţi suferă de o tulburare mintală, sinuciderea rămâne prima cauză de deces în rândul tinerilor cu vârste între 15 şi 29 de ani, iar fetele raportează constant un nivel de bunăstare mintală inferior băieţilor.

În plus, 15% din adolescenţi declară că au fost victime ale hărţuirii cibernetice, unul din zece adolescenţi cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani consumă tutun, iar aproape un copil din trei de vârstă şcolară este supraponderal, dintre care unul din opt suferă de obezitate.

„În lumea noastră online şi interconectată, tinerii noştri se simt, paradoxal, mai singuri ca niciodată. Mulţi dintre ei se confruntă cu dificultăţi legate de greutatea corporală şi de încrederea în sine, ceea ce îi expune unui risc de sănătate proastă la vârsta adultă”, a avertizat Hans Kluge, directorul regional al OMS Europa.

Organizaţia a lansat o consultare cu cele 53 de state membre pentru a stabili priorităţile şi acţiunile care urmează să fie întreprinse în următorii cinci ani.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.