G4Media.ro

În fața nemulțumirilor, Angela Merkel acceptă o relaxare treptată a restricțiilor împotriva…

sursa foto: consilium.europa.eu

În fața nemulțumirilor, Angela Merkel acceptă o relaxare treptată a restricțiilor împotriva COVID-19 în Germania

Cancelarul Angela Merkel a acceptat miercuri seară deblocarea treptată a dispozitivului anti-COVID-19 din Germania, cedând nemulţumirii crescânde în rândul opiniei publice şi propriului guvern cu şapte luni înainte de alegerile parlamentare, notează AFP, citată de Agerpres.

După mai mult de nouă ore de negocieri dure, cancelarul şi liderii celor 16 landuri federale ale ţării au ajuns la un acord asupra unui calendar pentru relaxarea măsurilor de izolare parţială în vigoare de la sfârşitul anului trecut.

Dispozitivul anti-COVID-19 mai este în prezent acceptat numai de o treime dintre germani, faţă de două treimi la începutul lunii ianuarie, potrivit unui sondaj YouGov publicat în această săptămână.

„Astăzi putem vorbi despre încredere şi speranţă”, a afirmat cancelarul german într-o conferinţă de presă, apreciind că ţara sa intră acum „într-o nouă fază” a luptei împotriva pandemiei, posibilă în special prin accelerarea vaccinărilor.

Germania va autoriza astfel vaccinul AstraZeneca pentru persoanele peste 65 de ani, a anunţat cancelarul. Intervalul dintre administrarea a două doze va fi, de asemenea, prelungit, pentru a permite vaccinarea mai multor pacienţi.

Cu toate acestea, viaţa va continua să se desfăşoare în ritm lent, majoritatea restricţiilor fiind prelungite cel puţin până la 28 martie pentru a contracara creşterea cazurilor şi răspândirea mutaţiei britanice, reprezentând în prezent 46% din contaminări.

Reuniunile private vor fi posibile, însă, începând cu 8 martie, între două familii, cu condiţia ca acestea să nu depăşească în total cinci persoane.

Librăriile, florăriile şi şcolile de şoferi, care s-au redeschis deja în unele landuri, vor putea din nou să primească vizitatori în toată ţara.

Cancelarul a cedat în faţa landurilor federale în legătură cu un prag de incidenţă de 35 la 100.000 sub care s-ar trece la ridicarea altor restricţii.

Pragul de 50, mai puţin restrictiv, a fost în cele din urmă reţinut pentru a deschide calea, de la sfârşitul lunii martie, redeschiderii restaurantelor în aer liber, sectoarelor culturale şi sportive.

Peste 100, restricţii severe vor fi reintroduse imediat.

Mai este însă drum de parcurs pentru a atinge nivelul de 50 în mod durabil, rata incidenţei ridicându-se miercuri la 64, în creştere uşoară în ultimele zile.

Un singur land, Turingia (ex-RDG), înregistrează o rată peste 100. Dar numai două prezintă o incidenţă sub 50 într-o ţară în care COVID-19 a ucis peste 70.000 de oameni.

Strategia guvernului de redeschidere doreşte, de asemenea, să se bazeze pe introducerea masivă a testelor antigenice, un domeniu în care Germania duce în continuare lipsă de eficienţă.

sursa foto: consilium.europa.eu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Liderii europeni au dat dovada de o incompetenta de nedescris cu pandemia asta, cum sa incalci atatea drepturi ca sa nu moara niste mosi si babe care oricum mureau in cateva luni.
    Numai cateva state din lume au avut curajul sa nu inchida tot si nu au patit nimic.
    Oamenii nu mor din cauza covid! Oamenii mor din cauza incompetentei personalului medical, habar nu au ce fac!
    Decat sa traga la raspundere vinovatii pentru pandemie ei incalca drepturile omului dupa modelul comunist chinez, ca a functionat, cica.
    Penibil.
    Tot timpul am fost pro eu, dar acum m-am lamurit, nu stiu sa faca nimic doar sa copieze si copiaza de la comunisti.
    Cred ca asta-i un semn de alarma!
    Daca nu credeti cititi un pic de istorie, asta in cazul in care rumanii stiu sa citeasca.

    • Subscriu

    • Da , corect
      Trebuie sa fim pro Rusia, sa ne avem bine cu vecinii

    • Vezi ca au murit si tineri care au gasit paturile de Ati ocupate si aveau nevoie sa fie internati in urma vreunui accident. Iar la Romanica mosii si babele daca ne luam dupa bolile cronice ale populatiei incep pe la 40 de ani. Si toate astea in conditii de mari restrictii nu se stie unde se ajungea daca circula virusul liber.

    • Prostule. Cu toții suntem oameni egal de vârstă tu poate mori mâine da mașina peste tine sau mori de supradoza. Dar ție nu ți se poate întâmpla asa ceva ești tânăr doar.

  2. Foarte multe cifre dar putine explicatii. Cum calculeaza germanii rata de incidenta? Pragul de incidenta de 50 la 100.000 se refera la ce perioada? Ca nu e totuna daca e pe zi/saptamana/luna. Nu gasesc nici o corelatie intre modul lor si al nostru de calcul din care sa-ti dai seama cat de cat cum se compara cele doua tari.

    • Rata lor se calculeaza ca total cazuri pe ultimele 7 zile raportat la 100.000 locuitori. Asadar incidenta lor de 50 este echivalenta cu o incidenta de 1 la mie pe 14 zile in Ro. Asadar la noi ce e 3 la mie e la ei 150..