G4Media.ro

În Franța începe introducerea experimentală a uniformei școlare într-o localitate condusă de…

În Franța începe introducerea experimentală a uniformei școlare într-o localitate condusă de un primar populist de dreapta

După ce a dorit încă din 2014 să adopte „uniformele școlare”, orașul Béziers condus de primarul Robert Ménard, un fost apropiat al lui Marine Le Pen, lidera partidului Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) este încântat de experimentarea „uniformei unice” introdusă de guvernul președintelui Emmanuel Macron, pe care peste 700 de elevi din patru școli o vor purta începând de luni, 26 februarie, la începutul noului trimestru, relatează BFM-TV.

Deși în urmă cu 10 ani „societatea nu părea pregătită”, „totul s-a schimbat astăzi: guvernul susține inițiativa, iar consiliile” a patru școli „din cartiere diferite au aprobat lansarea experimentului”, a precizat într-un comunicat de presă primăria acestui oraș de 78.000 de locuitori, care înregistrează un nivel record de inegalitate socială.

Cei 719 elevi în cauză, însoțiți de părinții lor, au fost invitați în timpul vacanței de iarnă să își ridice gratuit „trusele vestimentare”: un sacou închis la culoare cu logo-ul școlii personalizat, un pulover, două tricouri polo albe, pantaloni lungi plus bermude și o fustă pentru fete. Costul este de 200 de euro, împărțit în mod egal între oraș și stat.

„Combaterea comunitarismului și a hărțuirii

„Școlile au nevoie de simboluri puternice, iar uniforma este unul dintre ele”, a declarat Robert Ménard, un fost apropiat al lui Marine Le Pen și Eric Zemmour (Recucerire, extrema dreaptă), care preferă termenul de „uniformă” celui oficial de „ținută unică”.

Pentru oraș, care a cunoscut apogeul său datorită rugby-ului (AS Beziers Herault a câștigat 14 titluri de campion al Franței) și industriei vinicole, ambele aflate acum în dificultate, aceste uniforme nu au decât avantaje, printre care „mai puțin stres în alegerea hainelor dimineața” pentru familii.

„Decizia de a introduce uniformele în școli ajută la combaterea comunitarismului și a hărțuirii la școală. Prin uniformizarea înfățișării elevilor și reducerea distincțiilor sociale, Béziers speră să consolideze egalitatea”, explică primăria.

Pentru sindicatul SE-Unsa, însă, este vorba de un „răspuns cosmetic la o problemă fundamentală”, care „nu va face nimic pentru a rezolva dificultățile și eșecurile elevilor” și nici nu va ajuta profesorii din Béziers, potrivit unui comunicat de presă.

Luni, Robert Ménard participă la reluarea cursurilor într-una dintre școlile pilot, alături de prefectul departamentului și de rectorul Academiei.

Până în prezent, 87 de școli din Franța au acceptat experimentul, ceva mai puțin decât obiectivul de 100 stabilit de guvern.

„Ținuta unică” reprezintă o controversă în dezbaterile privind educația din Franța, unde uniformele nu au fost niciodată obligatorii în școlile de stat, inclusiv în secolul XX. Președintele Emmanuel Macron, care este în favoarea ideii, intenționează să facă din „ținuta unică” norma în 2026, dacă rezultatele experimentului vor fi concludente.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Gandirea de comunist care vrea sa-i faca pe toti egali, inclusiv copiii. Cica uniformele ajuta la combaterea hartuirii si discriminarilor. Parca nu ar fi alte metode ca elevii sa fie diferentiati in functie de statut. Pai nici nu pasesc bine in scoala si deja se diferentiaza elevii bogati de cei saraci cu sau fara uniforme. Aia saraci vin pe trotineta, bicicleta, etc…, pe cand aia mai bogati vin in bemveu rolls royce, bentley, etc…. Cum pasesc pe asfalt alta diferenta. Saracii au papuci de 20 de euro, iar aia instariti au papuci de 2000 de euro. Si mai sunt o groaza de diferenta. Uniforma e inutila.

    • Numai că în acest caz e vorba nu de comunism, pentru că a vorba de orașul condus de un politician din zona dreptei populiste, unii are spune a extremei drepte, care pune accentul pe disciplină. N-are nici în clin, nici în mânecă cu comunismul. Dimpotrivă, stânga de azi se opune uniformelor.

  2. Ăștia sunt comuniști și trebuiesc opriți cu tot cu prostiile lor de uniforme.

  3. Să le fie rușine, președintele țării în frunte cu guvernul și acel primar sunt niște comuniști care încearcă să încalce drepturile elevilor sub pretexte mincinoase. Opriți abuzurile!

  4. Uniformele trebuiesc scoase în afara legii precum în Finlanda!Ei doresc să distrugă individualitatea și diversitatea elevilor care sunt drepturi fundamentale și constituționale. Mulți politicieni din occident devin treptat comuniști și se depărtează de liberalism, democrație și occidentalism. Rușine să le fie .