În jur de 1.000 de persoane este posibil să fi fost ucise de ciclonul Chido în teritoriul francez Mayotte
În jur de 1.000 de persoane este posibil să fi murit în teritoriul francez Mayotte, în largul coastei estice a Africii, care a fost devastat de un ciclon de o violenţă excepţională. Chido a provocat, de asemenea, pagube importante în insulele vecine Comore şi Madagascar, precum şi în Mozambic, relatează Sky News, transmite News.ro.
„Cred că sunt câteva sute de morţi, poate ne vom apropia de o mie, chiar mii, dată fiind violenţa acestui eveniment”, a declarat la postul local de televiziune prefectul aripelagului Mayotte din Oceanul Indian, Francois-Xavier Bieuville.
El a spus că în prezent este „extrem de dificil” să stabilească un număr exact al victimelor.
Oficialii au confirmat cel puţin 14 decese în Mayotte, mai devreme, duminică, dar au avertizat că se aşteaptă ca numărul acestora să crească.
Ciclonul Chido a provocat daune extinse sâmbătă, insulele vecine Comore şi Madagascar fiind, de asemenea, afectate, în timp ce rafalele de vânt în această zonă din sud-estul Oceanului Indian au depăşit 220 de km/h.
În Mayotte, vântul a smuls acoperişuri de pe case şi a distrus clădiri. Cartiere întregi au fost făcute una cu pământul, mulţi copaci au fost smulşi din rădăcini, iar ambarcaţiunile au fost răsturnate sau scufundate.
Aeroportul şi spitalul principal au suferit, de asemenea, daune majore, a declarat noul prim-ministru francez Francois Bayrou. El a adăugat că multe persoane care locuiau în barăci precare, în zone sărace, s-au confruntat cu riscuri foarte grave.
Spitalul din Mayotte a anunţat că nouă persoane erau în stare critică şi alte 246 erau rănite.
Şi ministrul de interne în exerciţiu al Franţei, Bruno Retailleau, se teme că numărul morţilor „va fi ridicat”. Ministerul a declarat că au fost mobilizaţi 1.600 de agenţi de poliţie şi jandarmerie, alături de salvatori şi pompieri din Mayotte şi din teritoriul vecin, Reunion. De asemenea, au fost aduse de urgenţă provizii cu avioane şi nave militare.
Mayotte are o populaţie de puţin peste 300 000 de locuitori răspândiţi pe două insule principale, la aproximativ 800 de km de coasta de est a Africii. Este cea mai săracă regiune din Franţa şi se luptă de zeci de ani cu seceta, investiţiile insuficiente şi violenţa bandelor.
Ciclonul Chido a ajuns acum în Mozambic, pe continentul african, unde Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a declarat că provincia Cabo Delgado, unde locuiesc aproximativ două milioane de oameni, a fost grav afectată. „Multe case, şcoli şi facilităţi de sănătate au fost parţial sau complet distruse şi lucrăm îndeaproape cu guvernul pentru a asigura continuitatea serviciilor de bază esenţiale”, a declarat organizaţia. „În timp ce facem tot ce putem, este nevoie urgentă de sprijin suplimentar”, a transmis UNICEF. Comunităţile se confruntă acum cu perspectiva de a fi izolate în şcoli şi unităţi sanitare timp de săptămâni.
Malawi şi Zimbabwe au întocmit, de asemenea, planuri de urgenţă, ambele ţări avertizând că ar putea fi nevoite să evacueze oamenii din zonele joase din cauza inundaţiilor.
Din decembrie până în martie este sezonul cicloanelor în sud-estul Oceanului Indian, iar sudul Africii a fost lovit de o serie de cicloane puternice în ultimii ani.
Ciclonul Idai din 2019 a ucis peste 1.300 de persoane în Mozambic, Malawi şi Zimbabwe, în timp ce ciclonul Freddy a făcut peste 1.000 de morţi în mai multe ţări anul trecut.
Cicloanele aduc riscul de inundaţii şi alunecări de teren, dar şi bălţi de apă stagnantă care pot declanşa mai târziu epidemii mortale de holeră, o boală transmisă prin apă, precum şi febră dengue şi malarie.
Conform studiilor, cicloanele se înrăutăţesc din cauza schimbărilor climatice. Acestea pot face ca ţările sărace din sudul Africii, care contribuie într-o măsură infimă la încălzirea globală, să fie nevoite să facă faţă unor crize umanitare de amploare – ceea ce subliniază apelul acestora la mai mult ajutor din partea ţărilor bogate pentru a face faţă impactului schimbărilor climatice.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.