În Kazahstan, rata natalității a scăzut, dar cererea de pompe de sân a crescut cu 633%. UE se teme că Rusia cumpără echipamente prin intermediul țărilor vecine, inclusiv în scopuri militare
În 2022, vecinii Rusiei au crescut importurile de aparate de uz casnic din Uniunea Europeană, majorând în același timp furnizarea de astfel de produse către Rusia, relatează agenția Bloomberg, citată de meduza.io.
Potrivit Eurostat, în perioada ianuarie-august 2022, Armenia a importat mai multe mașini de spălat din UE decât în ultimii doi ani la un loc, iar Kazahstanul a cumpărat frigidere în valoare de 21,4 milioane de dolari, de trei ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.
În plus, ambele țări și-au mărit importurile de pompe de sân electrice: în prima jumătate a anului 2022, Armenia a cumpărat de aproape trei ori mai multe astfel de dispozitive, în timp ce cererea din Kazahstan a crescut cu 633%. Bloomberg notează că în ambele țări, în acest an, rata natalității a scăzut: în Armenia – cu 4,3%, în Kazahstan – cu 8,4%.
Rusia nu publică statistici comerciale, dar Kazahstanul a crescut brusc livrările de frigidere, mașini de spălat și pompe de sân electrice către Rusia în 2022, potrivit datelor guvernului local. Astfel, în perioada ianuarie-august, exportul de frigidere a crescut de 10 ori, iar exportul de pompe de sân mai mult decât dublu. În același timp, Rusia a achiziționat mașini de spălat în valoare de 7,5 milioane de dolari din Kazahstan, în timp ce în cei doi ani anteriori această cifră tindea spre zero. Oficialii din Kazahstan și din Armenia nu au răspuns la solicitările de comentarii.
Bloomberg admite că Rusia ar putea achiziționa aparate electrocasnice în țările membre ale Uniunii Economice Eurasiatice pentru a face față penuriei de astfel de aparate pe piața rusă. Potrivit unei alte versiuni citate de agenție, companiile rusești pot dezasambla echipamentele achiziționate și pot folosi componente și semiconductori în producția civilă.
În același timp, oficialii europeni, citați de Bloomberg, sunt îngrijorați de faptul că cel puțin unele bunuri și componente ale acestora pot fi folosite în scopuri militare. În septembrie, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că armata rusă folosea cipuri de la mașini de spălat vase și frigidere în echipamente militare, deoarece a rămas fără semiconductori (Statele Unite au spus acest lucru în luna mai). Sursele Bloomberg au recunoscut că și componente și cipuri din alte produse de uz casnic ar putea fi folosite în scopuri militare.
Un oficial european a precizat că armata rusă a furat frecvent și aparate electrocasnice în Ucraina, dar nu este clar cât de mult a fost furat pentru uz guvernamental.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii