G4Media.ro

În mare secret, România se spală pe mâini în cazul Plahotniuc. DIICOT…

sursa foto: Facebook / Vlad Plahotniuc

În mare secret, România se spală pe mâini în cazul Plahotniuc. DIICOT îi pasează dosarul în Republica Moldova

DIICOT a formulat cerere de transfer a procedurii penale în Republica Moldova în dosarul care îl vizează pe oligarhul Vladimir Plahotniuc, omul care controlează de facto statul vecin, rezultă din documentele aflate la dosar, consultate de G4Media.ro În noiembrie anul trecut, presa de la Bucureşti şi Chişinău anunţa că şeful Partidului Democrat din Moldova este vizat de un dosar penal în România, la DIICOT, pentru mai multe infracţiuni: constituirea de grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani. Vladimir Pahotniuc are cetăţenie româna încă din 2001, sub o altă identitate, Vlad Ulinici.

(Sursa foto: Facebook, Vlad Plahotniuc)

Urmărirea penală a fost începută in rem anul trecut. Dosarul a fost constituit în aprilie 2017 ca urmare a unei plângeri penale formulate de cetăţeanul ruso-moldovean Veaceslav Platon, fost parlamentar în Republica Moldova şi apropiat de fostul premier Vlad Filat, aflat în detenţie. Platon se află la rândul lui în închisoare la Chişinău, fiind condamnat la 18 ani de detenţie pentru spălare de bani în cazul „the Russian Laundromat” (maşina de spălat bani rusească).

Platon a reclamat autorităţilor române că Vladimir Plahotniuc l-ar fi înşelat şi deposedat de acţiuni la bănci şi companii de asigurare din Republica Moldova: Victoriabank, Banca de Economii, ASITO, Victoria-Asigurări şi Alfa Engineering. El s-a plâns procurorilor români că Vladimir Plahotniuc ar fi pus la cale un „take over” al afacerilor sale prin intermediul autorităţilor din Republica Moldova – Banca Centrală de la Chişinău şi organele de procuratură.

  • „Platon precizează că toate aceste acţiuni au fost realizate prin intermediul Băncii Naţionale a Republicii Moldova şi a organelor de urmărire penală din Republica Moldova, determinate de către Plahotniuc, care şi-a exercitat influenţa sa asupra persoanelor cu atribuţii din cadrul acestor instituţii, iar ulterior în cursul anilor 2014 şi 2015, în contextul unor întâlniri dintre Platon şi Plahotniuc, direct cât şi indirect, prin intermediul altor persoane interpuse, ultimul l-ar fi şantajat pe primul, solicitând clasarea dosarelor penale ale lui Platon şi ale apropiaţilor săi în schimbul unor declaraţii notariale cu conţinut nereal date de către Platon”, se arată în ordonanţa procurorului DIICOT Raluca Negulescu de începere a urmăririi penale in rem (faţă de fapte, nu faţă de persoane).

Cerere de transfer la Tribunal. În februarie acest an, DIICOT a cerut Tribunalului Bucureşti să aprobe cererea de transfer a procedurii penale în Republica Moldova pentru mai multe motive:

„Posibilele infracţiuni sesizate nu au fost comise, nici măcar în parte, pe teritoriul statului român şi, în consecinţă, administrarea unor mijloace de probă ar fi extrem de îngreunată”, arată procurorii DIICOT în cererea de transfer a procedurii penale. DIICOT mai arată că, deşi Plahotniuc are cetăţenia română, el locuieşte mai mult în Republica Moldova, iar faptele de care este acuzat de către Veaceslav Platon ar fi fost comise tot acolo.

Tribunalul Bucureşti a admis solicitarea DIICOT la începutul lunii martie, iar marți, 15 mai, se judecă apelul la Curtea de apel Bucureşti. Procedurile judiciare nu sunt anunţate pe site-urile Tribunalului şi Curţii de Apel Bucureşti fiind invocat „elementul de extraneitate”, însă informaţiile sunt certe, potrivit documentelor consultate de G4media.ro

Care este miza. Expertul în spaţiul ex-sovietic Armand Goşu explică care este miza transferării dosarului lui Plahotniuc în Republica Moldova:

„Daca dosarul ajunge în instanţele din Republica Moldova, va fi controlat direct de Plahotniuc. De fapt, asta e miza cazului. DIICOT nu e controlat de Plahotniuc, acesta are relaţii la Bucureşti în cercurile înalte ale puterii, în PSD, în zona serviciilor de informaţii, mai ales SIE, dar cazul lui ar putea sa fie cercetat aici de procurori adevăraţi. Or, asta vrea oligarhul moldovean să evite. Fiind şi cetăţean român, DIICOT are toate motivele să trimită dosarul unei instanţe româneşti spre a fi judecat”, a declarat Goşu pentru G4media.ro.

Cine e Platon Veaceslav. Este considerat creierul afacerii „The Russian Laundromat”, o schemă financiară prin care ar fi fost spălate între 20 şi 80 de miliarde de dolari din Rusia, printr-o reţea de bănci, multe dintre ele din Moldova şi Letonia, în perioada 2010 – 2014. Banii spălaţi s-ar fi întors în Rusia la oligarhii apropiaţi de Vladimir Putin.

https://www.riseproject.ro/masina-ruseasca-de-spalat-bani/

Platon a fost parlamentar în Republica Moldova între 2009 şi 2010 din partea Alianţei Moldova Noastră, partid politic care a fuzionat cu Partidul Liberal Democrat (PLDM) al lui Vlad Filat. Este considerat, aşadar, unul dintre apropiaţii fostului premier, Vlad Filat, aflat şi el în detenţie. Platon este om de afaceri cu interese în domeniul bancar şi industria zahărului în Republica Moldova şi al energiei atomice în Ucraina. Are şi cetăţenia rusă.

Cine e Vladimir Plahotniuc. Este considerat oligarhul care controlează de facto Republica Moldova. Este preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova. În septembrie 2014, PD din Republica Moldova a semnat un acord de colaborare cu PSD, condus pe atunci de Victor Ponta.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. E stilul nostru sa ne spalam pe maini de raspundere.

  2. in RM nu exista „clasa politica” sau „politicieni” ca in Romania(in Ro sunt putini dar totusi exista),
    in Moldova „politicienii” sunt sau interlopi mafioti sau slugile lor
    sa presupunem ca daca in RM ar lucra legile ca in SUA atunci timp de un an 99% din „politicieni” vor fi trasi la raspundere cu executare unde s-ar da sute de ani de puscarie

  3. Recent am ascultat la RFI o convorbire cu cineva din DIICOT. Mi s-a format o simpatie fata de cei din urma, care cica ar fi lucrat ca si DNA dar nu sunt la fel mediatizati.
    Se pare ca m-au inselat.