G4Media.ro

În marș triumfal direct spre zid. Cum ascunde propaganda PSD-PNL realitatea dură…

În marș triumfal direct spre zid. Cum ascunde propaganda PSD-PNL realitatea dură din economie

Întrebarea corectă a zilei e cât de mult vor crește taxele în 2025. Toate datele arată că România e în plină criză bugetară, iar anul viitor va veni corecția: creșteri de taxe și impozite, plus eventuale tăieri de cheltuieli bugetare. ”Corecția financiară”, așa cum a alintat-o guvernatorul Isărescu, e inevitabilă. Dar PSD și PNL, ajutate de presa cumpărată cu banii publici, încearcă să proiecteze o imagine triumfalistă, strict de uz electoral.

Criza bugetară seamănă cu cea din 2009 ca structură. Deficitul bugetar crește rapid și va ajunge la 7% din PIB, structura cheltuielilor statului e rigidă cu salarii și pensii ce nu pot fi tăiate, datoria publică e însă mult mai mare raportat la PIB (50% din PIB în acest moment față de circa 15% în 2009), inflația e în creștere. Și, tot ca în 2009, statul e profund nereformat, corupția e omniprezentă și nesancționată, evaziunea fiscală încurajată. Tabloul general e neliniștitor, o spun Comisia Europeană, FMI, OECD.

Ce diferență enormă între realitatea cifrelor seci și triumfalismul guvernului. ”Vom avea una dintre primele două creşteri economice din Europa şi din UE, vom avea o încadrare în deficitul asumat şi vom avea o dezvoltare fără precedent în România”, spunea premierul acum două zile. Nu trece o zi fără ca Ciolacu și Ciucă să anunțe o nouă performanță economică, un nou record, o nouă culme a bunăstării. Ce nu spun liderii coaliției e că această creștere economică are un preț mare, care va fi plătit cât de curând de populație.

Cum a ajuns România în acest punct? Explicația simplă e oroarea PSD și PNL față de reforme. Sunt două partide de sistem, a căror forță se bazează pe clientelism. Adică oastea de partid angajată la stat și firmele mufate la contracte publice. Orice reformă care ar tăia din sinecurile de la stat sau ar reduce cheltuielile ineficiente ar vulnerabiliza aceste partide. Ele sunt condamnate să perpetueze acest model corupt, cu atât mai mult într-un an cu patru campanii electorale. A recunoscut-o și guvernatorul BNR, lucid, care a spus că e greu de așteptat reforme în 2024.

Declinul accentuat al indicilor macroeconomici a început în epoca PSD-Dragnea, cu cheltuielile fără discernământ de la buget pentru pensii, salarii și programe de subvenții. Debandada din banii publici s-a accentuat sub presiunea pandemiei și a războiului din Ucraina, dar aceste două evenimente nu sunt o scuză, pentru că ele sunt comune întregii regiuni.

Guvernele de coaliție Ciucă și Ciolacu au continuat să cheltuiască bani în neștire pentru a susține un stat obez, ba l-au și îngrășat mai tare, pentru că nici unul nu cunoaște și nu prețuiește cu adevărat mediul privat. În paralel, au evitat orice reformă reală a birocrației sufocante și au mimat până și reformele obligatorii din PNRR.

Ce înseamnă, de fapt, această lipsă de reforme? Că statul nu investește în mod real în creșterea valorii adăugate, ci folosește fondurile europene și banii împrumutați ca să mărească în neștire salariile bugetarilor și pensiile speciale. Cu alte cuvinte, populism electoral în loc de muncă grea pentru creșterea productivității. 

Coaliția PSD-PNL a beneficiat de bunăvoința extremă a Comisiei Europene, care a închis ochii la numeroasele derapaje economice ale guvernelor doar pentru că România e esențială în efortul occidental de sprijinire a Ucrainei.

Protejată de tăcerea strategică a Bruxelles-ului și de autocenzura presei mainstream, coaliția PSD-PNL a inundat spațiul public cu propaganda care a pictat în roz tabloul economic. Și asta în ciuda faptului că realitatea arată ceva mai rău decât în poveștile spuse de marile trusturi controlate de moguli. Nu mai departe de ieri, chiar angajații din directa subordine a premierului Ciolacu au organizat un protest spontan pentru salarii mai bune, iar angajații din cultură boicotează evenimentul Noaptea Muzeelor. Alte categorii sociale sunt și ele în pragul grevei pentru că inflația le-a erodat serios veniturile.

De ce și-a permis guvernul să amâne la nesfârșit excesele? Pentru că a beneficiat și de clemența piețelor de pe care se împrumută. Investitorii externi continuă să investească în datoria publică atât cât timp România beneficiază de generoasele fonduri europene, e ancorată puternic în UE și NATO, e stabilă politic și e credibilă în aplicarea măsurilor de reformă fiscală. Dacă însă în 2025 nu vor fi luate măsuri fiscale radicale, resursa de credibilitate a guvernului se va epuiza rapid, după cum au spus pentru G4Media mai mulți reprezentanți ai unor mari fonduri de investiții care cumpără datoria României. Datorie pe care fix guvernele PSD-PNL au dus-o la 50% din PIB, deși premierul Ciolacu îi critica nonstop pe prim-miniștrii anteriori de dreapta.

Deficitul bugetar e pe cale să devină nesustenabil, iar politicienii din partidele de guvernare lucrează deja la proiectele pentru 2025. Toate scenariile sunt pe masă – creșterea TVA, creșterea impozitării veniturilor persoanelor fizice, creșterea impozitului pe profit și pe dividende, creșterea taxelor pe proprietate, dar nici o decizie nu va fi luată până la finalul alegerilor prezidențiale.

Un lucru este cert: cu cât guvernul amână mai mult reformele, cu atât măsurile de austeritate vor fi mai dure, iar impactul cu zidul realității mai brutal.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

  1. Când impactul cu zidul realității va fi mai brutal, cât mai brutal, poate atunci se vor trezi și românii. Să-i dea jos pe toți acești mafioți și trădători lacomi care au distrus complet țara și care nu se vor schimba niciodată de la sine.

    • Sigur se vor trezi. Nu avea nici o nădejde. O să explodeze mămăligă rău de tot.
      Și apoi marmota…

    • Te inseli. Coalitia pesede-penele se bazeaza pe cateva electorate mari care se duc mereu la vot si anume pensionarii, bugetariii si asistatii sociali. De astia nu se ating niciodata. In schimb se ating de privati, ca aia nu prea vin la vot si oricum nu voteaza cu ei. In clipa de fata e mai rau decat atunci cand spunea Basescu ca bugetariii sunt niste porci in carca privatilor. Nah. Acum, privatii sunt practic niste sclavi pentru rstul societatii. Anul 2024 e ultimul an in care scapa cine poate. Daca ai unde sa te duci afara, pleaca. In 2025 o sa fie jale.

    • Păi atunci vor lăsa „tehnocrații” la putere un an doi, ca să își ia ăia castanele iar pe urmă vin iar ei salvatorii națiunii.

    • Alesului, și tu te înșeli într-un punct și anume în acela că pensionarii votează cu coaliția monstruoasa.
      De data asta se produce declicul pensionarilor în privința votării tradiționale. Sunt unul din pensionari și știu care e atmosfera din interior.

    • Alexutu…

    • nu ai tu idee cate voturi se pot cumpara cu mici si veste rosii, galbene, sepci si br

    • Spuneti aiureli. Articolul din Hotnews spune ca oamenii de afaceri au declarat optimism dpdv economic in perioada urmatoare. La mine si in industria adiacenta sunt proiecte de lesini.

  2. Vor ridica taxele si gata. De la anu’ coalitia de guvernare va fi PSD-PNL-AUR iar poporul roman isi merita soarta pt ca 60% din el nu vine la vot. Sa plateasca taxe marite daca nu stiu sa-si asume rolul de cetatean implicat in democratie.

    • Sau vor da drumul la curs. Un leu slab stimuleaza exporturile ca si asa suntem intr-un deficit prea mare, importurile sunt prea scumpe si asa scad salariile si pensiile.

  3. Șezi bland, ca UE priveste cu îngrijorare, până la tulvai, Doamne, mai este…

  4. Băi, mă enervează Ciolacu cu Ciuca pentru deformarea realității dar, în același timp, mă scoate din sărite Meșterul Manole care de câteva mandate joacă rolul de chibitz al economiei naționale!

    • Să fii tu sănătos. fără chibițul ăsta eram Grecia de mult și euro juca undeva pe la 7 lei…

    • @Herr H: Mai bine ca Grecia. Cu 5 lei sau cu 7 lei/1 Euro crezi că era o problemă pentru ei și KWI n-ar mai fi zburat cu „avioane mici”?
      Așa lungim boala da tot dăm ortul. O ducem bine rău de tot, n’așa
      ?

  5. Ai nevoie de „crize” pentru a implementa noi reguli fiscale, pentru „reforme” Nimeni nu repara ce nu este stricat așa că totul are un rost și e bine stabilit.

  6. ” Sunt două partide de sistem, a căror forță se bazează pe clientelism”
    Sunt doua bande de hoti, doua tentacule ale caracatitei care a pus stapanire pe Romania dupa evenimentul numit revolutie, a carui deturnare, poate si provocare, a fost premeditata de aceasta caracatita nascuta chiar in comunism. (Sub nasul dictatorului, pe care l-au ucis ca sa nu se mai teama de nimeni)
    Daca toti cei care inteleg adevarul nu se vor uni si nu se vor mobiliza impotriva caracatitei, Romania nu va avea scapare.

    • Corect 1000%. Caracatița asta are, de fapt, două brațe: PCR și Securitatea.

    • Exact asa a zis si autorul 🙂

      Dar el trebuie sa se exprime frumos, nu poate pune totusi intr-un articol de ziar „hoti”, „caractita”, „mafie”, etc

  7. din pacate, e bezna iar multi viseaza sa-si depaseasca conditia prin servitute …

  8. Ciolacu amanta ca dancila e perfect in acest rol de partener a lu Ciuca.
    ce-mi place mie la politicieni e ca demisioneaza daca li se cere sau sunt dati jos de mahoritatea din parlament

  9. Tot educatia e solutia. In prezent, oamenii spun „sa se dea” sau „au marit astia preturile” vorbind la unison de mediul privat si de cel public. In mintea multora magazinul e inca al statului. La asa educatie, cei care fac parte din sistem merg la vot si cei care nu fac parte nu se duc pt ca efectiv nu inteleg ca la patron ii e greu sa dea salarii mai mari. Ei pur si simplu nu fac diferenta…….

  10. Aoleu, iar e inevitabilă criza, ca în fiecare din ultimii 10-12 ani! Mvai! Chin și jale!

  11. G4, pe site-ul dv ruleaza reclame care direcționează catre luju.ro la un articol care spune ca primarul S1 a câștigat alegerile cu ajutorul lui Coldea, facand parte din propaganda doamnei Alexandrescu. Sa înțeleg ca susțineți aceasta parere?

    • alegerile din S1 (ca oricare altele) au fost validate cu semnaturile reprezentantilor partidelor aflati in sectiile de votare, dupa ce au numarat la incheierea votului. PV-urile sunt publice pentru oricine, in original
      Un judecator poate constata faptul ca daca au fost unele probleme consemnate prin PV la momentul respectiv in sectie acele nereguli nu au afectat rezultatul in ansamblul lui.
      #restulefake

  12. CIOLACU E UN GĂINAR SI O SĂ FIE EXACT CE ESTE DRAGNEA ACUM…UN NIMENI…DAR ESTE PĂCAT CE LASĂ IN URMĂ…MULȚUMIM DOMNU” FICUS

  13. Ce ma intriga la articol este ca amestecam mere cu pere. Plange, articolul, pe umarul economiei private si vorbeste, pe drept, despre cheltuieli aiuritoare cu salarii la stat si pensii speciale dupa care exeplica cu bugetari care se plang de salarii mici.

  14. Băsescu și echipa PDL au plătit, și nu prea, pentru criza cu care au răvășit România. Cu Dragnea, Carmen Dan, Tudose, Dăncilă, Grindeanu, Stănescu, Firea și tot restul hahalerelor PSD și iluștrilor politruci PNL ce e de făcut? Aud?

  15. Cresterea TVA cand ei nu sunt in stare sa incaseze nici pe asta si nici sa opreasca evaziunea si hitia cu TVA-ul recuperat.