G4Media.ro

În Noua Caledonie a început referendumul privind obţinerea independenţei faţă de Franţa

În Noua Caledonie a început referendumul privind obţinerea independenţei faţă de Franţa

Cele 294 de secţii de votare din Noua Caledonie, teritoriu francez din Oceanul Pacific, s-au deschis duminică la 8 dimineaţa, pentru un al doilea referendum privind autodeterminarea, informează AFP.

Alegătorii au timp la dispoziţie până la ora locală 18:00 să aleagă dacă doresc ca Noua Caledonie „să acceadă la suveranitate deplină şi să devină independentă”.

Rezultatul va fi comunicat duminică seara (duminică dimineaţa la Paris), urmând ca preşedintele Emmanuel Macron să facă o declaraţie publică.

În acest arhipelag situat la 18.000 de kilometri de Paris, francez din 1853 şi care reprezintă unul din ultimele bastioane ale suveranităţii europene din zonă după Brexit, un prim scrutin, organizat pe 4 noiembrie 2018, a înregistrat o victorie a taberei loialiste pro-franceze cu un procent de 56.7% din voturi.

Aproape 180.000 de alegători din acest teritoriu cu rezerve semnificative de nichel vor trebui să decidă din nou în privinţa viitorului lor.

Acest al doilea referendum, la fel ca primul, face parte dintr-un proces de decolonizare început în 1988, după mai mulţi ani de violenţe între băştinaşii Kanak şi populaţia Caldoche de origine europeană.

Ciocnirile au culminat cu luarea de ostatici şi asaltul asupra peşterii Ouvea din mai 1988, soldat cu 25 de morţi.

Nu s-a realizat niciun sondaj despre intenţiile de vot ale populaţiei, dar observatorii consideră că este puţin probabilă victoria taberei care doreşte independenţa.

„Majoritatea nu se va schimba”, a declarat pentru AFP preşedintele guvernului caledonian Thierry Santa (loialist). „Toată lumea ştie că duminică nu va exista nicio schimbare. Chestiunea va fi să vedem amploarea decalajului dintre cele două tabere”, a estimat oficialul caledonian.

Image by Michael Baragwanath from Pixabay 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Statele UE sunt contradictorii, s-au unit pentru a se desparti.

  2. Nu are nimic de-a face cu UE este o problema interna a Franței.

  3. În Ardeal când începe referendumul pentru independență? Că trece 100%

  4. De fapt asta e un exemplu excelent de rezolvare pasnica a unei probleme ce tine de trecutul colonial si a dus la violente in trecut. Acordul semnat in 1988 intre Franta si administratia locala din Noua Caledonie prevede o perioada de tranzitie de 20 de ani catre autonomie, dupa care trei referendumuri pentru independenta, cel de acum fiind al doilea.

    Asa se rezolva lucrurile civilizat, nu ca in China (Hong Kong/Tibet/Taiwan), Turcia (Kurdistan), India (Kashmir) sau Rusia (stiti voi).

    • China e cel mai longeviv imperiu si care inca se extinde. Sunt acolo diferite natii ce nu au habar de limba oficiala, cu diferite obiceiuri si traditii si trasaturi etnice/genetice diferite.

    • Nu cred ca imperiile care se extind isi mai au locul in randul tarilor civilizate in secolul XXI.