G4Media.ro

În pană de noi recruți, Ucraina se pregătește să introducă în luptă…

Robot de luptă Piranya dezvoltat în Ucraina. (Sursa foto: Wikimedia Commons / Swadim)

În pană de noi recruți, Ucraina se pregătește să introducă în luptă un val de roboți / Mitraliere controlate prin telecomandă și modele kamikaze, printre „terminatorii” selectați

Mai multe modele de roboți militari vor intra în producția de serie în Ucraina și vor fi trimise pe câmpul de luptă, în condițiile în care Kievul are dificultăți în a atrage noi recruți. Organizația United24, care a fost creată de guvern pentru a atrage fonduri pentru ucraineni în acest război, a anunțat că va cumpăra sute de vehicule, potrivit Forbes. Printre acestea se vor număra modele de luptă, pentru transportul de muniții sau de minare/deminare.

Până acum, roboții de acest fel au fost folosiți la scară mică în Ucraina. Totuși, aceștia s-au bucurat de mare interes. Pentru modelul THeMIS, primit de Kiev de la Estonia, rușii oferă o recompensă de 22.000 de dolari. Țara, care se confruntă cu o criză de personal și resurse, caută alternative mai ieftine la vehiculele militare cu echipaj și armele convenționale. Dronele sale kamikaze, aeriene și maritime, multe dintre ele accesibile, le-au provocat pierderi mari rușilor.

Roboții militari tereștri nu reprezintă o noutate, dar nu au fost niciodată folosiți la scară largă în război. Rușii au folosit „teletancuri” când au invadat Finlanda în 1939-1940. Acestea erau tancuri ușoare învechite, controlate prin radio, care erau trimise împotriva zonelor fortificate mult prea periculoase pentru a fi atacate altfel. Tot în cel de-al Doilea Război Mondial, germanii au creat o „mină cu șenile”, numită Goliath, care avea la bord 60 de kg de explozibil. Aceasta era trimisă în misiuni kamikaze.

Americanii au făcut mai multe experimente cu astfel de vehicule, dar nu le-a folosit niciodată în luptă. Rusia a trimis roboți de luptă Uran-9 în Siria în 2018, dar performanțele lor au fost slabe. Modelul, de dimensiunile unui SUV, nu a fost utilizat în Ucraina.

Deoarece solul este denivelat, accidentat, imprevizibil sau are obstacole, folosirea roboților în război, controlați de un operator sau autonomi, este dificilă. Tot de aceea companiile auto au dificultăți în a dezvolta sisteme autopilot foarte avansate. În schimb, pe aeronave sau vehicule aeriene fără pilot acestea există.

Brave1 Cluster, un incubator pentru startup-uri tehnologice din Ucraina care colaborează cu sectorul de apărare, a anunțat că a studiat 140 de concepte de roboți și a selectat pentru producție 14. Nu au fost oferite detalii despre vehicule, dar materiale publicate anterior au prezentat diverse modele, printre care unul kamikaze, unul care trage un lanț de care sunt atașate mine anti-tanc TM-62, pe care le poate poziționa în fața unei coloane rusești, dar și unul (modelul D-21-11) care este echipat cu o mitralieră.

Un alt sistem prezentat de United24 este o mitralieră controlată de la distanță prin telecomandă.

roboti, ucraina, recruti
Robot Ratel S în echipare „kamikaze”. (Sursa foto: Brave1 Cluster)

Ucraina folosește deja robotul Ratel S. Prezentat în octombrie 2023, acesta poate pune mine anti-tanc sau poate fi utilizat în atacuri „sinucigașe”. Robotul aere un motor electric silențios și poate transporta o greutate de 35 kg. La momentul respectiv, 50 de unități se aflau în serviciu activ. „Fratele” mai mare al Ratel S, Ratel M, este un model cargo care poate transporta o sarcină de 250 kg.

Utilizat deja este, de asemenea, Tracked Hybrid Modular Infantry Systems (THeMIS). Vehiculul este construit de compania estoniană Milrem Robotics și poate fi folosit pentru mai multe operațiuni importante: evacuarea răniților, curățarea rutelor pe care ar putea fi instalate mine sau dispozitive explozive improvizate și livrarea de muniție în prima linie. THeMIS poate fi echipat și cu armament, precum mitraliere, tunuri automate, rachete anti-tanc sau drone kamikaze.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...