G4Media.ro

În plină criză provocată de Rusia, trilaterala pe teme de securitate România…

Foto: Bogdan Aurescu și Mevlüt Çavuşoğlu (sursa MAE)

În plină criză provocată de Rusia, trilaterala pe teme de securitate România – Polonia – Turcia se reunește la București. Sunt invitați și miniștrii de externe din Ucraina și Georgia

România găzduiește în 22-23 aprilie reuniunea la nivel de ministru de Externe a formatului de cooperare în securitate numit Trilaterala România-Polonia-Turcia, potrivit unui comunicat al MAE. Reuniunea are loc în plină criză provocată de masarea trupelor militare ruse la granița cu Ucraina, într-un gest considerat ostil de comunitatea occidentală.

Ministrul Bogdan Aurescu va găzdui la București reuniunea la care participă ministrul afacerilor externe polonez, Zbigniew Rau, și omologul turc, Mevlüt Çavuşoğlu.

Totodată, în premieră pentru formatul Trilateralei România-Polonia-Turcia, miniștrii afacerilor externe din Georgia, David Zalkaliani, și Ucraina, Dmytro Kuleba, vor participa la o sesiune de lucru specială cu miniștrii afacerilor externe ai Trilateralei.

Seria de evenimente din marja Trilateralei va fi deschisă, la 21 aprilie 2021, de o conferință online dedicată formatului de cooperare și contribuțiilor sale, organizată de think-tank-uri din România, Polonia și Turcia: New Strategy Centre (România), OSW (Polonia – Centrul pentru Studii Estice / Osrodek Studiow Wschodnich), SETA (Turcia – Fundația pentru Cercetare Politică, Economică și Socială Siyaset / Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı). La eveniment vor participa miniștrii afacerilor externe din România, Polonia și Turcia. Conferința va fi transmisă live pe contul de Facebook al MAE.

De asemenea, la 22 aprilie 2021 va avea loc un eveniment de marcare a 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic România-Turcia, cu participarea ministrului Bogdan Aurescu și a omologului turc, Mevlüt Çavuşoğlu. Evenimentul va fi transmis LIVE pe contul de Facebook al MAE.

La 23 aprilie 2021, va debuta oficial reuniunea trilaterală, prin organizarea sesiunii plenare, cu participarea celor trei miniștri ai afacerilor externe din România, Polonia și Turcia. Sesiunea Trilateralei va aborda subiecte de interes actual pe dimensiunea de securitate, cu accent pe evaluarea situației regionale de securitate, pe rezultatele ultimelor reuniuni ministeriale NATO (din martie și de săptămâna trecută), precum și perspectivele Summitului aliat din acest an. De asemenea, miniștrii afacerilor externe ai României, Poloniei și Turicei vor aborda stadiul implementării proiectelor agreate cu prilejul reuniunii trilaterale din 2020 și vor discuta modalități de consolidare a dialogului trilateral, inclusiv prin dezvoltarea de noi proiecte. Miniștrii afacerilor externe ai Trilateralei vor discuta și despre procesul de reflecție strategică NATO2030, derulat la nivelul Alianței Nord-Atlantice de către Secretarul General Jens Stoltenberg.

La 23 aprilie 2021 se va desfășura și sesiunea de lucru specială cu participarea partenerilor – miniștrii afacerilor externe din Georgia, David Zalkaliani, și Ucraina, Dmytro Kuleba. În cadrul acestei sesiuni va avea loc un schimb de opinii privind situația de securitate din Vecinătatea Estică, inclusiv de la Marea Neagră.

Context. Prima reuniune a Trilateralei România-Polonia-Turcia a avut loc la inițiativa României, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, în mai 2012, în marja Summitului NATO de la Chicago. Crearea acestui format a avut în vedere importanța cooperării aprofundate a celor trei state pe teme de interes comun, preponderent în domeniul securității, fiind dedicat coordonării în interiorul Alianței Nord-Atlantice.

Foto: Bogdan Aurescu și Mevlüt Çavuşoğlu (sursa MAE)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Ce cauta aurectu in prezenta oamenilor autocratului islamist dogan…a…daca e autocrat „de al nostru” e bun…

    • se vede ca nu stii ce inseamna diplomatia, iar „autocratul” asta al nostru e ala de a castigat impotriva Ucrainei la Haga teritoriul maritim. Tu ce-ai realizat in viata ta? Ti-ai tras net dar inca iti put debaralele a zacusca de acum 2 ani, cred ca ai treaba si te retin.

  2. Ok, insa concret, ce presupune „trilaterala”? Ce actiuni concrete vor urma si cum beneficiaza Romania de aceste relatii? N-ar fi mai bine ca noi sa dezvoltam mai departe astfel de mici aliante cu statele care vad in Rusia un pericol, si nu un partener de afaceri, asa cum vede Franta sau Germania? Daca alti europeni vad lucrurile diferit, atunci sa-i lasam sa continue prieteniile cu Rusia. Noi alegem un drum diferit.

  3. Ok, insa concret, ce presupune „trilaterala”? Ce actiuni concrete vor urma si cum beneficiaza Romania de aceste relatii? N-ar fi mai bine ca noi sa dezvoltam mai departe astfel de mici aliante cu statele care vad in Rusia un pericol, si nu un partener de afaceri, asa cum vede Franta sau Germania? Daca alti europeni vad lucrurile diferit, atunci sa-i lasam sa continue prieteniile cu Rusia. Noi alegem un drum diferit.

  4. Aurescu chistocul lui Churchill, se crede lider regional.
    Rade Erdogan de el cu lacrimi.

  5. Pt toti cei care ne-au devalizat tara in ultimii 30 de ani, sa se pregatesca…

    vine ziua judecatii! Tic-tac!

  6. Ce caută Turcia în această ecuație ? E cu siguranță spionul țarului Putin.

    • Logic, că se băga pentru că este Partener, Strategic, cu ramificații Oficiale în NATO.
      Și de aceia intervin, baremi despre România.
      Căci, este membră ce rost are să afirm.
      Nu mai se pune că noi o lingem și spălăm la Curulet, de cu mulți ani în urmă până să fin în.
      Așa-zisa familie 🤟🖕👎NATO