În plină iarnă în emisfera sudică, Brazilia se confruntă cu un val de căldură
Brazilia se confruntă cu un val de căldură în plină iarnă australă şi metropola Sao Paulo ar putea să doboare joi un dublu record de temperatură: pentru luna august şi pentru anul 2023, informează AFP, preluată de Agerpres.
Locuitorii din cel mai mare oraş al Americii Latine, care numără 11,5 milioane de rezidenţi, se confruntă în aceste zile temperaturi care sunt cu aproape 10 grade Celsius peste media lunară de 24,5°C, potrivit Institutului naţional de meteorologie din Brazilia (INMET).
Termometrele au indicat 32,3°C miercuri, foarte aproape de valoarea de 32,5°C înregistrată pe 16 ianuarie – cea mai călduroasă zi a anului măsurată în metropola braziliană.
Valoarea termică de miercuri a fost apropiată şi de temperaturile maximale înregistrate pentru o lună august: 33,1°C pe 31 august 1952 şi 31 august 1955.
Potrivit INMET, care s-a înfiinţat în 1943, 24 august 2023 ar putea deveni cea mai călduroasă zi dintr-o lună august şi dintr-un an întreg în Brazilia.
„În viitor, iernile vor fi probabil din ce în ce mai călduroase”, a declarat Fabio Luiz Teixeira, profesor de ştiinţe atmosferice la Universitatea din Sao Paulo.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, aceste temperaturi ridicate sunt un rezultat al schimbărilor climatice şi al recentei declanşări a fenomenului El Nino.
„Astăzi, avem temperaturi mai mari cu cinci grade peste medie în anumite regiuni sau oraşe ale Braziliei”, a declarat Cleber Souza, meteorolog la INMET.
El a avertizat şi în legătură cu temperaturile ridicate din statul Mato Grosso din partea central-vestică a ţării, apropiate de 41 de grade Celsius, şi în nordul şi nord-estul ţării, care se apropie de 40°C.
Autorităţile din statul Sao Paulo, unde au fost deja înregistrate temperaturi peste medie şi precipitaţii sub medie în luna iulie, au anunţat un risc sporit de incendii de vegetaţie.
Partea meridională a Americii de Sud a înregistrat recorduri de căldură în plină iarnă.
Valurile de căldură – precum cel care afectează în prezent o bună parte a Europei – încep să se manifeste mai devreme, durează mai mult şi devin din ce în ce mai intense sub efectul schimbărilor climatice, a avertizat un specialist de la ONU.
„Aceste valuri de căldură vor deveni tot mai intense şi mai frecvente”, a declarat John Nairn, consilier principal în materie de căldură extremă în cadrul Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), cu sediul la Geneva. „Oamenii sunt însă prea indiferenţi”, a adăugat acelaşi expert.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank