G4Media.ro

În plină penurie a forței de muncă, doar 70 de absolvenţi de…

Sursa foto: Pexels

În plină penurie a forței de muncă, doar 70 de absolvenţi de clasa a opta din tot județul Bihor au optat pentru învăţământul profesional şi dual

Doar 70 de elevi absolvenţi ai clasei a VIII-a din judeţul Bihor au optat până acum pentru învăţământul profesional de stat şi dual, dintr-un total de 3.917 elevi care au terminat ciclul gimnazial în această vară, a declarat marţi pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Inspectoratului școlar județean, Florin Negruţiu.

Lipsa de apetență a elevilor pentru școlile profesionale vine pe fondul crizei acute de forță calificată de muncă în domeniile industrial sau horeca. Un studiu citat de Economedia.ro în luna mai arăta că România și alte state exportatoare de forță de muncă și-au rezolvat temporar deficitul de muncitori grație restricțiilor de deplasare din perioada pandemiei.

În Bihor, 3.668 dintre aceşti absolvenţi de ciclu gimnazial participă la Evaluarea Naţională în perioada 22-25 iunie. Potrivit reprezentantului IŞJ Bihor, în judeţ sunt constituite 50 de centre de examen şi două centre zonale de evaluare pentru Evaluarea Naţională.

Calendarul probelor din cadrul evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a prevede marţi, 22 iunie 2021 – Limba şi literatura română, proba scrisă, joi, 24 iunie 2021 – Matematică, proba scrisă şi vineri, 25 iunie 2021 – Limba şi literatura maternă, proba scrisă.

Primele rezultate se vor afişa pe data de 29 iunie 2021, până la ora 14,00, iar rezultatele finale pe data de 04 iulie 2021.

Rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui şi a prenumelui, în conformitate cu Regulamentul general privind protecţia datelor (RGPD). (Foto: Pexels.com)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Macar de ar deveni bugetari medici, profesori sau economisti.
    Treaba ta pe ce bugetari ai pică.

  2. Nu ii lasa parintii sa urmeze profesionala, unii elevi poate ar dori.
    Unii cu note sub 4 la evaluare nationala, ridicand media de admitere in mod artificial cu media claselor 5-8(umflata cu religia, sportul, muzica, tehnologia, optionale), apuca locuri la licee tehnologice slabe. Apoi cu ceva pile, parintii ii transfera la un liceu cu nume bun.

    • Degeaba ii transfera la alte licee. La bacalaureat marea majoritate a celor care la evaluare au avut note sub 5, nu reușesc să fie admisi. Este aproape imposibil sa recuperezi cunoștințele la română și matematică neinsusite la gimnaziu, chiar daca clasele de liceu le promovezi cu note date „la norma”. Iar un liceu fara bacalaureat are valoare ZERO.

    • Contextul intreg nu este menționat în acest articol. Scolile profesionale si invatamantul dual sunt intr-o situație dezastruoasa. Poliția vine zilnic la aceste centre de educație in care profesorii predau materii si profesii care fie nu mai exista, fie sunt predate învechit, neadaptate noilor utilaje si unelte. Si-au pierdut orice sens aceste institutii, sa faci 4 ani de scoala profesionala când ai putea sa faci 3 luni de curs din acesta acreditat si apoi ești cu diploma în brațe știind, firește, poate la fel de puțin despre meserie ca si dupa 4 ani de scoala profesională

  3. Astept comentarii de la cei care s-au pronuntat împotriva aducerii de muncitori din Filipine, Vietnam, etc. Sa convinga elevii români sa se califice. Ca lefuri mari vor toti!

  4. Alina, nu este vorba de pica pe bugetari. In ceea ce privește economiștii, scuza-ma, dar îi calci pe picioare. Nebunia cu ASE-ul a început în 1990 și continuă și acum, când aproape toți acești absolvenți lucrează pe funcții sub pregătire. Du-te in hipermarketuri și convinge-te!

  5. Când poți ocupa un loc la un liceu teoretic cu note sub 5 ,când an de an mărești cifra de școlarizare la liceele teoretice în detrimentul celor tehnologice,sa nu ne mire ca în viitorul apropiat o sa importam forță de muncă din Africa…..