În pofida sancțiunilor, economia Rusiei se descurcă mai bine decât se estima inițial (FMI)
Economia rusă ar trebui să fie mai puțin afectată de sancțiunile internaționale în acest an decât se estima inițial, a declarat marți Fondul Monetar Internațional (FMI). Potrivit acestuia, produsul intern brut (PIB) al Rusiei ar trebui să se contracte cu 6% în 2022, ceea ce este mult mai puțin decât prăbușirea de 8,5% pe care miza Fondul la momentul previziunilor anterioare, în aprilie, potrivit Le Monde. „Exporturile de țiței și de produse non-energetice rezistă mai bine decât se aștepta”, se arată în raportul instituției. În plus, cererea internă dă dovadă, de asemenea, de o oarecare rezistență datorită limitării efectului sancțiunilor asupra sectorului financiar intern și a unei rezistențe peste așteptări pe piața muncii.
De la începutul invaziei rusești în Ucraina, în 24 februarie, țările occidentale au impus Rusiei o salvă de sancțiuni menite să o sugrume financiar și economic. Efectele acestor sancțiuni vor fi resimțite mai mult decât se așteaptă în 2023, când FMI se așteaptă ca economia rusă să se contracte cu 3,5%, cu 1,2 puncte procentuale mai puțin decât prognoza sa anterioară.
Pe de altă parte, „efectele războiului asupra marilor economii europene au fost mai negative decât se aștepta”, spune FMI. Previziunile de creștere economică pentru 2022 au fost, de fapt, reduse pentru Germania (-0,9 puncte până la 1,2%), Franța (-0,6 puncte până la 2,3%) și Spania (-0,8 puncte până la 4%). Aceste consecințe mai puternice se datorează „creșterii prețurilor la energie, precum și scăderii încrederii consumatorilor și încetinirii activității manufacturiere ca urmare a întreruperilor persistente în lanțul de aprovizionare și a creșterii costurilor materiilor prime”, detaliază FMI. Iar o încetare completă a exporturilor de gaze rusești ar reduce „semnificativ” creșterea economică în zona euro în 2022 și 2023. Acest lucru ar forța țările europene să pună în aplicare raționalizarea energiei, afectând sectoare industriale importante.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
28 comentarii