G4Media.ro

În prag de toamnă, Bucureștiul riscă probleme cu încălzirea centralizată. Contre între…

Foto: G4Media

În prag de toamnă, Bucureștiul riscă probleme cu încălzirea centralizată. Contre între principalii actori din sistem

Bucureştenii abonaţi la RADET riscă să rămână în sezonul rece care bate la uşă fără căldură şi fără apă caldă. Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, acuză Primăria Generală că nu a făcut nimic pentru a prelua activitatea RADET de către Termoenergetica şi avertizează municipalitatea că Romgaz „poate sista în orice moment furnizarea gazelor”.

  • Primăria București nu a răspuns până la ora publicării articolului la întrebările adresate de G4Media.ro

„Deși este vară și numai la căldura din calorifere nu se gândesc oamenii, reiterez faptul că ELCEN nu va mai livra agent termic pe gratis către nicio companie, indiferent ce primar va încerca să ne forțeze mâna. Noi avem o obligație legală față de angajații și acționarii ELCEN, dar și o obligație morală față de cetățenii Capitalei. SIERRA QUADRANT nu va participa sub nicio formă la distrugerea definitivă a sistemului de termoficare și vom amenda public orice derapaj al autorităților implicate în acest proces”, a declarat Ovidiu Neacșu, partener fondator SIERRA QUADRANT.

La mai bine de două luni de când Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a înfiinţat compania municipală Termoenergetica, special pentru a prelua activitatea RADET-ului falimentar, municipalitea nu a derulat niciun demers concret pentru a înfăptui acest lucru. Este acuzația lansată de Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, care critică primăria pentru tegiversarea plății datoriilor către ELCEN.

În cazul în care PMB ar fi urnit rotiţele pentru a angrena sistemul de preluare a activităţii RADET de către noua companie muncipală – Termoenergetica, primăria generală ar fi fost obligată să asigure capitalizarea noii companii şi să plătească subvenţia la zi, astfel încât să îşi onoreze obligațiile de plată către furnizori, respectiv către ELCEN. Prin urmare, situaţia este una care îi convine Primăriei Capitalei, deoarece RADET poate acumula în continuare datorii, știind că acești bani nu vor fi plătiți niciodată.

„Strategia primarului Capitalei, doamna Gabriela Firea, de a sacrifica ELCEN, mizând pe faptul că aceasta va continua să livreze agentul termic către RADET „pe datorie”, este o alegere nu doar neinspirată, ci extrem de periculoasă pentru cetățeni. Decizia PMB de a forța mâna unui furnizor care și-a onorat în permanență obligațiile contractuale, chiar și atunci când nu a fost plătit, cu intenția clară de a menține relația contractuală a ELCEN cu o companie aflată în faliment (RADET), trece dincolo de granițele unui management defectuos și se înscrie pe linia acțiunilor de forță autoritare. Dorim să subliniem faptul că ROMGAZ, furnizorul de materie primă al ELCEN, nu are nicio obligație contractuală față de RADET sau PMB, astfel încât, în lipsa achitării obligațiilor de plată de către ELCEN, poate sista în orice moment furnizarea gazelor”, se arată în comunicatul Sierra Quadrant remis G4Media.ro.

Unii specialişti în energie spun că nu văd nicio portiţă de ieşire din situaţia actuală. Sistemul de distribuţie a agentului termic din capitală funcţionează doar în virtutea inerţiei. „Am senzaţia că fără un plan corporatist de identificare a lucrurilor care nu merg şi de punere în valoare a lucrurilor care merg în RADET, este greu de gândit un transfer către ELCEN care şi el săracul are problemele lui şi care se trezeşte dintr-o dată cu o companie pe care va trebui să o gestioneze, deşi nu are nicio bază de pornire în chestia asta” a declarat pentru G4Media.ro Ionuţ Purica, expert în energie al Academiei Române.

„Pericolul asupra bucureştenilor este major. Oamenii nu ar trebui să mai aibă încredere în ce nu se face. Trebuie să înveţe să îşi caute singuri sursa de încălzire. Altă soluţie nu există în Bucureşti. Deocamdată este o stare de acalmie. Ne jucăm de-a apa caldă şi de-a căldura. Populaţia se joacă cu răbdarea şi cu speranţa că nimeni nu-i va bandona. Este un joc păgubos pentru ambele părţi. Cine vrea să vadă poate observa clar că nu se face ceea ce ar trebui, nici la RADET, nici la ELCEN, nici la primărie şi nici la Ministerul Energiei. Situaţia este latent lăsată să moară. Încet… Problema nu este clientul. Clientul plăteşte chiar dacă marfa este proastă. Nu primeşte nici calitate, nici siguranţă şi intră în iarnă cu gândul fricii şi cu riscul că poate rămâne oricând fără căldură şi apă caldă” a declarat pentru G4Media.ro Radu Opaină, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România.

RADET București este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România şi deţine 43% din piaţă. Furnizează energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente, reprezentând aproximativ 8.200 de blocuri de locuinţe şi 320 imobile. În acestea trăiesc 1,21 milioane de locuitori. Totodată, acesta furnizează agent termic şi pentru aproximativ 4.900 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici. Regia are aproape 3.000 de angajaţi. Trei sferturi din rețeaua de conducte (954,09 km conducte – reţele termice primare; 2963,3 km conducte – reţele termice secundare) sunt vechi de aproape 40 de ani. În prezent se află în insolvenţă şi are o datorie către ELCEN, furnizorul de agent termic al capitalei, în valoare de peste 3,6 miliarde de lei.

Foto: Pierderi de apă caldă în sistemul de termoficare (Sursa: G4Media.ro)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Voi ati vrut PSD, acum inghetati, fraierilor! Hahahaha

  2. La un moment dat, momentul adevarului tot vine. Ar fi bine sa fie acum, in toamna, decat la iarna.

    Oricum ar fi, tot cetateanul pierde pe toate fronturile: el plateste pierderile RADET, el ramane fara apa calda menajera si agent termic, el continua sa plateaca salariile si vacantele si mesele pilelor si amantelor din partid, el plateste dobanzile la imprumuturile de rostogolire a imprumuturilor pentru gaurile negre (RADET, RATB, etc).

    Singurii care castiga mereu sunt birocratii: s salariu incasat, eternizare pe post (sau la un alt robinet cel putin echivalent, in caz ca se schimba partidul la putere), aparare din partea sindicatului contra concedierii (chiar si pentru cazuri de incompetenta evidenta), imposibilitatea diminuarii patrimoniului propriu pentru daunele produse, vauchere de vacanta, prime (!!!), etc.

    Votul este precum ultimul glonț de pe țeavă: iti bati joc de el, mori ca prostu’!

    Nu le-a placut bucurestenilor Nicusor DAN (multumiri speciale dnei Gabriela Constantinescu si PNL, pentru pleiada de clovni-candidati de data trecuta, trecand prin Mariaaaaaaan Munteanuuuuu! si sfarsind jalnic cu Cătăliiiiiin Predoiuuuuuu!). Nu ca Nicusor DAN ar fi rezolvat ca prin minune problema, dar sigur ar fi minimizat pierderile. Ceea ce nu e putin, in conditiile date!

    Aviz pentru viitorii candidati la primaria Bucurestilor (mai putin Firea si Predoiu – din motive evidente): veniti cu un plan de minimizare a pierderilor si de aducere pe linia de plutire a Bucurestiului , nu cu „planuri de dezvoltare”!!! 💡 Nu incercati sa vindeti Trabanturi cu A/C, ESP si NightVision! 🙁

  3. Se venise cu o solutie la problema, termoenergetica, o companie noua care sa poata absorbi fonduri europene necesare dezvoltarii infrasctructuii, pacat ca USRul nu a vrut-o, la iarna circul facut de USR o sa tina unora de cald 😉

  4. Obiceiurile mioritice se respecta cu sfintenie. In fiecare an pana in luna septembrie nu se intampla nimic in legatura cu RADET. Din octombrie incepe vaicareala si neputinta.