G4Media.ro

În premieră pentru Italia, Toscana a aprobat legea privind dreptul la sinucidere…

Sursa foto: dreamstime.com

În premieră pentru Italia, Toscana a aprobat legea privind dreptul la sinucidere asistată

Toscana a aprobat marți o lege privind dreptul la moarte, devenind prima regiune din Italia romano-catolică care reglementează sinuciderea asistată în absența unei legislații naționale pe un subiect extrem de controversat, scrie Reuters.

Curtea Constituțională a Italiei a legalizat de facto procedura în 2019 și a îndemnat parlamentul să adopte o lege pentru a oferi un cadru juridic clar. Dar invitația nu a fost luată în considerare, politicienii naționali evitând problema.

Legea regională a Toscanei, care a fost adoptată cu o majoritate de 27-13, precizează modul în care ar trebui tratate cererile de sinucidere asistată, inclusiv obligația unui grup medical de a examina cererile în termen de 30 de zile.

În cazul în care criteriile sunt îndeplinite, serviciul regional de sănătate trebuie să furnizeze medicamentele necesare și personalul medical în termen de 10 zile, cu excepția cazului în care pacientul dorește ca propriul său medic să efectueze procedura.

Legea le permite medicilor să refuze să participe din motive morale sau etice – similar cu ceea ce este deja permis de legislația națională privind avortul din motive de conștiință.

Înainte ca legea să fie aprobată, organizația de caritate catolică conservatoare Pro Vita Famiglia a criticat Toscana pentru că s-a transformat într-un „fel de Elveția italiană”, unde „moartea de stat” este administrată pentru „a scăpa de oamenii bolnavi, fragili, bătrâni și singuri”.

Elveția a permis sinuciderea asistată încă din anii 1940.

În Italia, asistența medicală este în mare parte o competență regională. Toscana este condusă de centru-stânga, dar, la nivel național, coaliția de dreapta a premierului Giorgia Meloni este în general împotriva eutanasiei.

Cu toate acestea, anul trecut, un proiect de lege privind dreptul la moarte a fost dezbătut în adunarea regională din Veneto, condusă de dreapta, și nu a fost adoptat decât cu un singur vot, deoarece atât tabăra de centru-stânga, cât și cea de centru-dreapta s-au împărțit pe această temă.

În 2019, Curtea Constituțională a dezincriminat moartea asistată pentru pacienții afectați de boli incurabile care provoacă suferințe „de nesuportat” și care își exprimă în mod clar dorința de a muri.

Cu toate acestea, autoritățile regionale din domeniul sănătății sunt în continuare reticente în a autoriza cererile de sinucidere asistată, ceea ce a determinat o campanie a Asociației Luca Coscioni, pro-eutanasie, pentru o legislație mai clară în această privință.

Asociația încearcă să introducă legi privind moartea asistată în fiecare dintre cele 20 de regiuni ale Italiei, iar campania sa a inspirat atât proiectul de lege din Toscana, cât și cel care a eșuat în Veneto. Alte regiuni italiene elaborează legi similare.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.