G4Media.ro

În România trăiesc ultimele exemplare ale unei specii de peşte veche de…

În România trăiesc ultimele exemplare ale unei specii de peşte veche de 65 de milioane de ani. Aspretele, ameninţat din cauza barajelor de pe râul Argeş

Într-o bucată îngustă din râul Vâlsan trăieşte unul dintre cei mai rari peşti din Europa, şi posibil din lume – aspretele, care de zeci de ani se luptă să supravieţuiască ca specie, scrie BBC.

Specia a fost descoperită abia în 1956, de un student la biologie, şi de atunci oamenii de ştiinţă se luptă să îl salveze.

„După mulţi ani de eforturi, oamenii ne spuneau că specia a dispărut, dar noi eram siguri că nu e aşa”, spune Nicolae Crăciun, un biolog de 59 de ani.

Aspretele este un peşte nocturn şi se ascunde sub pietre. Viitorul său este nesigur şi are în faţă multe provocări.

Estimările oficiale spune că populaţia de asprete mai numără doar 10-15 exemplare, care se presupun că mai trăiesc într-o zonă de numai 1 km în puţin adâncul şi pietrosul râu Vâlsan, un afluent al Argeşului.

În octombrie, un biolog şi ihtiolog român monitoriza râul când a dat peste 12 specimene într-o secţiune a râului. „Să ai un asprete în faţa ochilor este ceva fantastic, e una dintre cele mai mari recompense pe care un biolog le poate primi pe teren”, a spus Andrei Togor.

Aspretele este denumit o fosilă vie, în sensul că a supravieţuit milioane de ani fără să se schimbe. Doar şase decenii de activitate umană i-a afectat însă habitatul şi populaţia. Cea mai mare problemă a fost cea a barajelor hidroelectrice construite de regimul comunist în anii 60. Pe vremea aceea, aspretele putea fi găsit pe o fâşie de 30 de km din râu.

A dispărut însă pentru că afluentul Râul Doamnei a secat. Pentru un an întreg, albia a fost secată complet.

Biologii se luptă acum pentru a salva specia de la dispariţie, dar se plâng că reglementările de mediu din zonă nu sunt respectate. De exemplu, Hidroelectrica este responsabilă cu a controla fluxul de apă în aval, însă biologii se plâng că această companie de stat nu respectă cotele.

sursă: BBC / sursă foto: captură Facebook / Alex Găvan

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Da l naiba de asprete! Vile , piscine, maşini… aia conteazā

  2. Ce-i de facut? Aruncati barajul in aer ca e mai important pestele; daca e asa batran probabil nici nu se mai poate manca.

    • Atata vreme cat guvernul (care pana la urma controleaza Hidroelectrica) linge scabros la Hidroelectrica, prin aparatul bucal al nou-covidatului Popescu, in loc sa aiba grija de ce-i infinit mai important decat o campanie, patrimoniul natural al Romaniei, slabe sanse ca acesta specie sa supravietuiasca. O sa scuipe pe memoria generatiei noastre generatiile urmatoare, asa cum vor scuipa pentru ca am pierdut lacul Pețea, cu trei specii endemice.

    • Încerci să duci discuția în derizoriu cu aruncatul barajului, dar în articol scrie clar ce e de făcut: Hidroelectrica să respecte cotele. Ministerul mediului protejează toți infractorii în loc să protejeze mediul, din păcate și în guvernul Pnl la fel.

  3. Niste oameni ar trebui platiti sa scoata pesti de acolo, si sa incearca sa ii creasca in captivitate. Dar noi nu suntem China unde fraerii fac ce-are ursul in loc de mana lui Panda.

    Neamţu: „Staţi puţin. Eu am vorbit despre groparul învăţământului românesc, care cred că încet încet în aceste minute care urmează se va devoala. Îl vom descoperi împreună. Spun asta pentru că oamenii care mă urmăresc cel puţin pe mine şi care îmi scriu pe Facebook sunt îngrijoraţi cu privire la viitorul cercetării din România. În 1990, România avea peste 130.000 de cercetători. Astăzi, după plecarea creierelor din această ţară, ca urmare a acestei mineriade pe care am văzut-o şi la nivel instituţional şi în stradă, aceşti cercetători se află, la Londra, la Zurich, la Washington, se află la marile universităţi din Franţa sau din Germania şi se uită stupefiaţi cum am ajuns să fim noi conduşi de oligofreni, de impostori.”

    „Doar” 35 de mii de descoperitori ai orzului natural ne-au mai ramas.

  4. In articol mai scrie clar si ca vina este a autoritatilor comuniste care nu s-au sinchisit de asprete si de alte aspecte. Ca in aceeasi perioada se construiau baraje in toata lumea, nu-i o tema.
    In ultimii 20 de ani majoritatea covarsitoare a proiectelor de infrastructura din Romania au fost blocate, chipurile ca sa protejeze diverse specii de la paienjeni sau gargarite la lilieci, care oricum nu au habar de ce se intampla. In realitate ca sa-si justifice existenta si finantarea organizatii de binefacere.
    De 60000 de ani omenirea progreseaza, omul impunandu-se ca specie dominanta in lantul trofic si a ajuns unde este acum. Pe parcurs au disparut specii chiar mai importante pentru biotop decat un peste care are un areal de cativa kilometri.
    Intotdeauna a fost mai important omul. In ultima vreme s-a rasturnat scara prioritatilor.
    Si, ca sa nu ramana onoarea nereperata se transfera problema in politic. Ecologistii isi fac partide (ca orice partid scopul politic prevaleaza in fata principiilor pe care le proclama) iar operatorul sistemului hidroenergetic este acuzat de partizanat politic.
    Dar costurile sa fie suportate de…?
    Care este costul mentinerii unei specii care nu are in sine potential de supravietuire?
    Eu nu sustin exploatarea irationala a resurselor dar vad ca sunt prea multi cei care se baga in seama sub pretextul ca salveaza natura desi ei insisi sunt hraniti din acest surplus creat prin exploatarea acelor resurse. Nefiind direct productivi – generatori de valoare – e cam evident ca existenta lor este asigurata tocmai din aceasta sursa.
    Dupa ce se vor suprataxa toate sursele de energie iar costul va deveni insuportabil vom vedea (cei ce vor trai pana atunci) din ce se vor mai finanta protectorii naturii.

    • @ creier lipsa alias Inapasevedeinvers. Ma gluma genetica, daca ai sti sa citesti ai sti ca existenta omului, aceasta specie injosita de apartenta ta la ea, depinde de natura, de biodiversitate, ca distrugerea naturii inseamna imbecilitate sinucigasa, nu progres. Si ai mai sti ca cea mai stupida si fara sens forma de disturgere a naturii o reprezinta construirea de baraje. De dedamming nici nu-mi inchipui ca ai auzit.

    • Aveți aici un exemplar de toată splendoarea de Bovinus Cretinicus Pesedistus. Aceștia nu sunt pe cale de dispariție, sunt cu milioanele. Prostia e la mare căutare printre români.

    • Nu este @julien, este @ Inapasevedeinvers. Să nu existe confuzii.

  5. Specie de pește supraviețuiește 15 milioane de ani, pentru a fi ucisă de corupție și incompetență în Românistanul condus de idioți. Dar să privim partea bună a lucrurilor: unor șpăgari din primăriile de țărani le-a mai ieșit și lor de o ciorbă de la alți șpăgari. – Dă-o dracu de natură! Noi vrem să băgăm copilul în BMW și să mai ridicăm un turnuleț la viloi. Asemenea nesimțire și prostie este o insultă adusă planetei.

  6. Aspretele e mult mai util decat hotii. De ce nu renuntam la spagarii care dau avizele pentru hidrocentrale? Oricum nu sunt buni de nimic si sunt cu zecile de mii. De ce nu se declara aspretele peste national? Ca traieste doar in Romania. Un monument al naturii este un motiv de mandrie nationala. Spre deosebire de borfasii care distrug mediul. Vrem asprete, nu hoti!