În Serbia, mii de oameni continuă mobilizarea împotriva corupției, la două luni după prăbușirea acoperișului unei gări
Lansată de studenții țării la începutul lunii noiembrie, după accidentul care a făcut 15 morți, mișcarea cetățenească nu a slăbit. În timp ce ancheta este încă în curs, mai mult de o duzină de persoane au fost puse sub acuzare, relatează Le Monde, citată de Rador Radio România.
La mai bine de două luni de la prăbușirea ucigaşă a unei bucăţi de acoperiş la o gară din Novi Sad, care a lansat o vastă mișcare de protest în Serbia, mii de oameni au manifestat din nou, duminică, 12 ianuarie, la Belgrad, împotriva corupției autorităților publice și pentru a se face dreptate în acest caz.
De la ora 16, mii de sârbi s-au înghesuit în centrul capitalei, cu fluiere la gât și insigne cu o mână însângerată – simbolul manifestațiilor de la 1 noiembrie și al morţii a 15 persoane în prăbușirea tonelor de beton ale unui baldachin al unei gări care tocmai fusese restaurată. Paisprezece persoane, inclusiv copii, au fost ucise pe loc, iar o cincisprezecea a murit câteva săptămâni mai târziu în spital.
Lansată de studenții care blochează de câteva săptămâni majoritatea universităților țării, mișcarea nu pare să se stingă în această țară de 6,8 milioane de locuitori guvernată de mai bine de zece ani de Partidul Progresist Sârb (dreapta naționalistă).
Pentru manifestanți – susținuți de peste 60% dintre sârbi, potrivit unui sondaj recent – acest accident este consecința corupției pe care aceștia o denunță procesiune după procesiune. „Suntem aici pentru a cere schimbare, pentru a cere dreptate și pentru a împiedica această țară să continue pe calea corupției”, a declarat Milena Cicovic, 34 de ani, pentru AFP la începutul demonstrației. „Mulți oameni cer schimbare, așa că am speranță. Am făcut multe demonstrații, dar acolo văd speranță și acesta este cel mai bun lucru din lume”, a argumentat ea.
„După luni de zile, schimbarea este vizibilă”, a spus şi Ranko Vlaisavljevic, un inginer de 51 de ani, care a adăugat: „Oamenii s-au ridicat, cetățenii s-au ridicat. Ei știu că toți trebuie să ne revoltăm împotriva acestui guvern iresponsabil și a incompetenței biroului procurorului. Sunt schimbări. Sunt mici, dar sunt”.
Ancheta cu privire la accidentul de la gară este încă în curs, iar peste o duzină de persoane au fost puse sub acuzare, printre care și fostul ministru al Transporturilor, Goran Vesic. Dar demonstranții cer mai multă transparență asupra investigațiilor și asupra contractelor de renovare a gărilor, semnate în special cu companii chineze, ungureşti și franceze.
Sursa: LE MONDE / Rador Radio România / Traducerea: Rodezia Costea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.