G4Media.ro

În Serbia, proiectul minei de litiu a fost validat de guvern în…

Photo by Martin BERNETTI / AFP

În Serbia, proiectul minei de litiu a fost validat de guvern în ciuda criticilor / Rezervele de litiu de la Jadar, printre cele mai mari din Europa, ar putea acoperi 17% din necesarul pentru mașinile electrice produse în UE

Guvernul sârb a autorizat reluarea operațiunilor desfășurate de grupul australian Rio Tinto, la câteva zile după o decizie judecătorească care a deschis calea în această direcție, potrivit Rador Radio România.

Abandonat în 2022  după o mișcare de protest de anvergură, proiectul minei de litiu Jadar, din sud-vestul acestei țări balcanice, va vedea lumina zilei. Guvernul sârb a autorizat marți, 16 iulie, reluarea operațiunilor în vederea exploatării controversate a unui proiect de extracție a litiului de către grupul australian Rio Tinto. Acest acord face posibilă oficial demararea proiectului de extracție, la câteva zile după ce o hotărâre judecătorească a deschis calea în această direcție.

Guvernul „ia măsuri pentru restabilirea ordinii juridice așa cum exista înainte de adoptarea reglementărilor declarate neconstituționale”, putem citi într-un text publicat de autoritățile sârbe.

Această decizie vine în urma unei hotărâri a Curții Constituționale a Serbiei, care a decis, joi, că alegerea guvernului sârb de a suspenda, în 2022, un permis acordat grupului australian „nu este în conformitate cu Constituția sau cu legea”.

Rio Tinto a salutat această decizie, care permite reluarea operațiunilor, și a promis, prin vocea directorului de proiect, Chad Blewitt, că mina „va fi supusă unor cerințe stricte de mediu, cu respectarea reglementărilor Serbiei și ale Uniunii Europene”.

Viitorul vastelor zăcăminte minerale, care urmează să fie exploatate de Rio Tinto lângă Loznica, în vestul Serbiei, a fost sursa multor dispute politice în ultimii ani. Și protestul ar putea continua, deoarece sute de manifestanți s-au adunat săptămâna trecută în fața Curții Constituționale.

Pentru oponenți, acest proiect de mai multe miliarde de euro reprezintă un pericol permanent pentru mediul din regiunea agricolă Jadar. „Guvernul va fi responsabil pentru orice agitație și conflict din societate, pentru că a călcat în picioare Constituția țării, i-a ocupat instituțiile și a devenit marioneta intereselor străine”, a reacționat marți unul dintre principalii oponenți ai proiectului, Savo Manojlovic, într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare.

Cu istoria sa lungă de atacuri asupra mediului, Rio Tinto, la rândul său, evidențiază miile de locuri de muncă care ar putea fi create și poziția pe care exploatarea ar da-o Serbiei pe această piață strategică pentru tranziția climatică.

Descoperite în 2004, rezervele de litiu de la Jadar, printre cele mai mari din Europa, ar putea, potrivit gigantului minier, să facă posibilă producerea a 58.000 de tone de carbonat de litiu anual, o cantitate suficientă pentru 1,1 milioane de vehicule – 17% din producția europeană de vehicule electrice. În 2022, însă, guvernul sârb a decis să suspende permisul acordat companiei Rio Tinto, după demonstrații masive împotriva minei.

Președintele Aleksandar Vucic, un lider naționalist, a sugerat că Serbia ar putea începe să extragă litiu încă din 2028, după noile garanții oferite de grupul britanic-australian. „Credem că mina nu va pune în pericol nimic sau pe nimeni, dar trebuie să primim mai întâi garanții din partea Europei că mediul și viețile cetățenilor obișnuiți vor fi păstrate și îmbunătățite cu noi locuri de muncă și salarii mai bune în comparație cu situația prezentă”, a declarat Vucic luni.

Sursa: LE MONDE / Rador Radio România / Traducerea: Rodezia Costea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...