În țările din Scandinavia, autoritățile lansează noi sfaturi pentru supraviețuirea în caz de război
Milioane de suedezi vor începe să primească de luni broșuri care sfătuiesc populația cum să se pregătească și să facă față în caz de război sau alte crize neașteptate, potrivit BBC.
Broșura intitulată „Dacă vin crize sau război” a fost actualizată față de acum șase ani din cauza a ceea ce guvernul de la Stockholm numește înrăutățirea situației de securitate, respectiv invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina. De asemenea, broșura este de două ori mai groasă față de ediția de acum șase ani.
De asemenea, țara vecină, Finlanda, tocmai și-a publicat online propriile sfaturi noi privind „pregătirea pentru incidente și crize”.
Și norvegienii au primit recent o broșură care îi îndeamnă să fie pregătiți să se descurce singuri timp de o săptămână în caz de vreme extremă, război și alte amenințări.
În timpul verii, agenția de gestionare a situațiilor de urgență din Danemarca a declarat că a trimis prin e-mail adulților danezi detalii cu privire la apa, alimentele și medicamentele de care ar avea nevoie pentru a trece printr-o criză timp de trei zile.
Într-o secțiune detaliată privind conflictele militare, broșura digitală finlandeză explică modul în care guvernul și președintele ar răspunde în cazul unui atac armat, subliniind că autoritățile finlandeze sunt „bine pregătite pentru autoapărare”.
Suedia a aderat la NATO abia anul acesta, hotărând ca și Finlanda să aplice după ce Moscova a început invazia în 2022. Norvegia a fost membru fondator al alianței defensive occidentale.
Spre deosebire de Suedia și Norvegia, guvernul de la Helsinki a decis să nu tipărească un exemplar pentru fiecare locuință, deoarece „ar costa milioane”, iar o versiune digitală ar putea fi actualizată mai ușor.
„Am trimis 2,2 milioane de exemplare pe hârtie, câte unul pentru fiecare gospodărie din Norvegia”, a declarat Tore Kamfjord, responsabil cu campania de autopregătire la Direcția norvegiană pentru protecție civilă (DSB).
Pe listele de articole care trebuie păstrate acasă sunt incluse alimente cu durată lungă de viață, cum ar fi conservele de fasole, batoanele energizante și pastele, precum și medicamente, inclusiv tablete de iod, în cazul unui accident nuclear.
Oslo a trimis o versiune anterioară în 2018, dar Kamfjord a declarat că schimbările climatice și fenomenele meteorologice mai extreme, cum ar fi inundațiile și alunecările de teren, au adus riscuri sporite.
Pentru suedezi, ideea unei broșuri de urgență civilă nu este nouă. Prima ediție a „Dacă vine războiul” a fost produsă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a fost actualizată în timpul Războiului Rece.
Însă un mesaj a fost introdus în mijlocul broșurii: „Dacă Suedia este atacată de o altă țară, nu vom renunța niciodată. Toate informațiile conform cărora rezistența trebuie să înceteze sunt false”.
Nu cu mult timp în urmă, Finlanda și Suedia erau încă state neutre, deși infrastructura și „sistemul lor de apărare totală” datează din timpul Războiului Rece.
Ministrul suedez al apărării civile, Carl-Oskar Bohlin, a declarat luna trecută că, întrucât contextul global s-a schimbat, informațiile destinate gospodăriilor suedeze trebuie să reflecte și ele schimbările.
La începutul acestui an, el a avertizat că „ar putea fi război în Suedia”, deși acest avertisment a fost văzut ca un semnal de alarmă, deoarece a considerat că demersurile pentru reconstruirea acelei „apărări totale” progresau prea lent.
Din cauza frontierei sale lungi cu Rusia și a experienței războiului cu Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Finlanda a menținut întotdeauna un nivel ridicat de apărare. Suedia, cu toate acestea, și-a redus infrastructura și abia în ultimii ani a început să se redreseze.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank