G4Media.ro

În tentativa de a scădea rata de refuz pentru vize SUA la…

Sursa foto: © Mpanch | Dreamstime.com

În tentativa de a scădea rata de refuz pentru vize SUA la 3%, Guvernul a decis ca bugetarilor din domeniile apărării, ordinii publice, siguranței naționale, justiției și afacerilor externe să le fie decontați cei 185 de dolari achitați drept taxă de viză

Guvernul decontează cei 185 de dolari plătiți drept taxă de angajații din administrația publică centrală care obțin, până pe 30 septembrie 2024, de la Ambasada SUA, reînnoirea vizei de intrare în această țară. Măsura a fost luată în luna februarie a acestui an și face parte dintr-un plan mai amplu prin care România încearcă să scadă rata de refuz pentru astfel de vize sub 3%, ceea ce ar permite autorităților americane să primească cetățeni români pe teritoriul SUA fără viză.

Cel mai recent, această rată de refuz a fost de aproape 9%. La sfârșitul lunii august, premierul Marcel Ciolacu a declarat că ”sunt convins că, mobilizând cât mai mulţi români în această campanie, vom călători în Statele Unite de anul viitor fără vize”.

În luna februarie 2024, în contextul înființării, în 2023, a unui Comitet pentru aderarea României la programul de scutire de vize pentru Statele Unite ale Americii (Visa Waiver), precum și a unui plan de măsuri pentru atingerea acestui scop, Guvernul a adoptat Hotărârea (HG) nr. 77. Prin acest document s-a introdus posibilitatea decontării cheltuielilor pentru taxa de viză (185 de dolari), de către angajator, pentru angajații din administrația publică centrală, cu prioritate cei din domeniile apărării, ordinii publice, siguranței naționale, justiției și afacerilor externe.

De menționat că HG-ul prevede că aplicanții nu trebuie să facă dovada unei invitații sau să efectueze vreo misiune în SUA pe baza acestor vize și că decontarea va avea loc chiar dacă solicitarea de viză este respinsă. Vor primii banii cei care parcurg procedura legală de obținere a vizei, inclusiv participarea la interviu, atunci când este cazul.

Hotărârea de Guvern este valabilă pentru cei a căror vize au expirat în ultimele 48 de luni sau pentru vizele care vor expira în viitor. La finalul lui 2023, o sursă din Guvern declara pentru Hotnews că în această situație s-ar afla circa 300.000 de români și că ”dacă 10% din acest număr și-ar reînnoi vizele, România ar avea mai multe șanse de a avea o rată de refuz mai mică de 3%.”

Conform unor documente studiate de reporterul G4Media.ro, motivația pentru care au fost alese categoriile de mai sus este rata foarte mică de refuz de acordare a vizei, acești angajați având locuri de muncă stabile, venituri mari, proprietăți, legături de familie etc, aspecte care ar exclude posibilitatea de a rămâne ilegal în SUA. O sursă G4Media.ro a afirmat că, la scurt timp după adoptarea acestei HG, în instituții-cheie din administrația centrală, șefii au trimis către subordonați circulare în care i-au îndemnat să depună astfel de cereri, numind responsabili care să centralizeze în tabele numele celor care se angajează să pornească astfel de demersuri.

Conform unui răspuns al Biroului de Presă al Guvernului trimis către G4Media.ro, ”La finalul anului fiscal american, 30 septembrie 2024, va fi disponibilă o centralizare a datelor oficiale privind rata de refuz din partea Departamentului de Stat al SUA. Calculul ratei de refuz se face în funcție de anul fiscal american. Anul fiscal 2024 a debutat la 1 octombrie 2023 și se va încheia la data de 30 septembrie 2024.” La finalul anului fiscal anterior (30 septembrie 2023), rata de refuz era de 8,79%, față de 12,61% în 2022 și 17,03% în 2021.

Legat de sumele achitate angajaților care au depus cereri de viză, Biroul de Presă al Guvernului a transmis că ”(…) după încheierea anului fiscal american, Cancelaria Prim-Ministrului va centraliza datele privind instituțiile participante, numărul persoanelor care au aplicat și cărora le-au fost decontate cheltuielile, bugetele alocate de instituțiile publice în acest sens. Centralizarea datelor va fi realizată la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului după ce instituțiile participante la proiect vor calcula bugetele aferente acestuia, întrucât s-au elaborat proceduri interne de decontare/plată a taxei de viză la nivelul fiecărei instituții”.

Autoritățile române speră că un anunț al SUA legat de atingerea obiectivului de maximum 3% vize respinse să aibă loc la jumătatea lunii octombrie 2024. Recent, odata cu anunțarea altei măsuri menite să impulsioneze depunerea de cereri de reînnoire a vizelor, premierul Marcel Ciolacu declara că ”(…) ne propunem, făcând o analogie cu fotbalul, să calificăm România în Programul Visa Waiver, având destinaţia de a călători în Statele Unite fără vize. Există o oportunitate uriaşă, valabilă doar până pe 30 septembrie. De aceea, rog toţi cetăţenii români care au vize valabile de tip B1 sau B2 şi cei care au avut o astfel de viză să aplice pentru reînnoirea vizei. Aşa vom atinge acea rată de refuz de maxim 3% şi sunt convins că, mobilizând cât mai mulţi români în această campanie, vom călători în Statele Unite de anul viitor fără vize”.

În cazul în care acest obiectiv va fi atins, iar alte condiții secundare vor fi îndeplinite, va urma o procedură birocratică prin care autoritățile din SUA vor include România în Programul Visa Waiver, estimările indicând că primii cetățeni români care vor intra în această țară fără viză o vor putea face la sfârșitul anului 2025.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. cum ar veni, din banii luați de la noi din taxe li se dă bugetarilor încă un lux, pe lângă alea pe care deja le au. salariile nesimțit de mari prin comparație cu ceea ce NU fac în slujbele lor, nu le luăm în discuție

  2. poate statul ar trebui sa creeze un mecanism prin care toti cei care vor sa aplice pentru viza sua sa treaca mai intai printr-o verificare locala si abia apoi cei care trec testele sa poata aplica pentru vize prin ambasada sua

    • in acest fel ar scadea rata de respinsi pentru ca sunt deja triati de „biroul” local

  3. E clar ca urmatorul pas este executarea ordinului de a cere viza pentru America, profesionistii ambasadei fiind deja instruiti. Ce mai, e clar, Ciolacu vrea s-o faca pana la alegeri! O fi fost ideea lui? Daca nu, cine i-o fi pus-o pe tava? Cine mai are interesul sa dea bine? Pentru noi e bine, s-ar face curatenie luna, dar e pacat de America, care nici asa nu arata prea bine.

  4. Cum este chestia aia ca toti suntem egali…

  5. Cine crede că în România toți suntem egali sau că e democrație se înșeală amarnic. E o dictatură a borfașilor din câteva domenii.

  6. O măsură inteligentă a Guvernului pentru a reduce rata de refuz a vizelor SUA și pentru a sprijini bugetarii care ne protejează

  7. Ăștia care care vă agitați că le-a dat la bugetari nu știu ce avantaj, poate vă folosiți creierul un pic, eu sunt unul din aceia, însă nu am nici cea mai mica intenția de a merge în SUA, cu toate astea am bătut drumul din provincie pe banii mei, mi-am luat din concediul meu o zi, am stat la o coadă infernală în soare vreo 2 ore și altele, pentru cine? Vă spun eu pentru toți ceilalți care vor vrea să meargă în SUA fără viză! Deci eu am vazut-o că pe un efort cetățenesc, dar e mai ușor să ne isterizăm fără a gândi

    • Pai de ce nu ai stat acasa? Noi astialalti care nu vrem sa mergem stam acasa. Asa-i ca te-ai gandit „lasa ca poate am nevoie, nu se știe?”.

  8. Este bine că mai au fraieri să le plătească taxe!
    Nu le decontează și o excursie in SUA?