În Thailanda, legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex trece de prima lectură în Senat, după adoptarea de către Camera Reprezentanților. Este prima țară din sud-estul asiatic care face acest demers politic
Thailanda a mai făcut un pas spre legalizarea căsătoriei pentru toți, după ce Senatul a adoptat textul cu o largă majoritate. Instabilitatea care caracterizează viața politică a regatului a înfrânt încercările anterioare de legiferare a măsurii. Textul va merge acum la comisie pentru un studiu mai detaliat, înainte de un al doilea și al treilea vot pentru a confirma adoptarea sa de către senatori, relatează France 24.
„Vă rog, pot să vă încredințez viitorul meu?”, i-a provocat Chanya Rattanathada, activist LGBT+, pe parlamentari în timpul dezbaterilor, care au durat aproape două ore. „Întreaga lume se uită”, a repetat ea înainte de vot.
După ce deputații au dat undă verde săptămâna trecută cu un vot de 399 la 10, căsătoria pentru toți a trecut o altă etapă intermediară. Ultimul cuvânt în procesul legislativ îi aparține regelui Maha Vajiralongkorn, care va semna promulgarea sa în jurnalul oficial.
Până la sfârșitul anului, Thailanda ar putea deveni prima țară din regiune care autorizează uniunile între persoane de același sex și a treia de pe continent, după Taiwan și Nepal.
Regatul budist din sud-estul Asiei este renumit pentru valorile sale de toleranță, dar legile considerate conservatoare continuă să alimenteze discriminarea cuplurilor de același sex și a persoanelor transsexuale.
„Este ca și cum am fi primit cel mai mare cadou, în 12 ani de angajament pentru legalizare din partea mea. Are sens, nu doar pentru cuplurile LGBT+, ci și pentru familie ca instituție”, a declarat activista Ann Waaddao Chumaporn.
Numirea în funcția de prim ministru, în vara anului trecut, a lui Srettha Thavisin, primul civil care a ocupat funcția de premier de la lovitura de stat din 2014, a contribuit la accelerarea legalizării căsătoriei pentru toți, care se bucură de sprijinul principalelor partide politice și al majorității populației.
„Suntem peste așteptările noastre. Cu noul guvern, lucrurile au mers atât de repede”, a declarat pentru AFP Naiyana Supapung, o activistă LGBT+ din parlament.
„Acum am încredere în țara mea, că în sfârșit se poate schimba”, a mai spus ea.
Propunerea adoptată de deputați vizează schimbarea referințelor la „bărbați”, „femei”, „soți” și „soții” din Legea căsătoriei cu termeni neutri din punct de vedere al genului.
De asemenea, ar trebui să acorde cuplurilor de același sex aceleași drepturi ca și cuplurilor heterosexuale în ceea ce privește adopția și moștenirea.
Actualul Senat, considerat ca fiind aliniat la interesele elitei militar-regaliste, este format din 250 de membri numiți de către generalii care au ieșit din lovitura de stat din 2014, în temeiul unei dispoziții tranzitorii din Constituție care a intrat în vigoare în 2017.
Calendarul legislativ este făcut incert de reînnoirea Camerei Superioare, care își va lua forma constituțională în următoarele săptămâni sau luni. Noul Senat va fi alcătuit din 200 de membri din grupuri sociale și profesionale, aleși de un colegiu restrâns de alegători.
Este pentru prima dată când legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex ajunge atât de departe în sistemul legislativ thailandez, după ce încercările anterioare au eșuat din cauza instabilității cronice a vieții politice locale, între lovituri de stat și proteste populare.
Însă, deși Thailanda se pregătește să permită uniunile între persoane de același sex, legea nu recunoaște persoanele transsexuale sau non-binare care doresc să își schimbe sexul în actele de identitate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank