UPDATE În timp ce sute de persoane stau deja la coadă pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva, autoritățile au anunțat cinci focare noi de COVID-19 în Iași/ Mitropolia: Sfințenia nu e contagioasă
Ora 21:25 Raed Arafat și Nelu Tătaru au anunțat, luni seară, că pelerinii nu pot participa la evenimente religioase oficiate în alte județe:
- ”Organizarea de sărbători religioase este permisă doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau reședință în locul unde se desfășoară evenimentul. E extrem de necesar. Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau înapoi acasă. Dacă se stă în autobuz ore întregi, e suficientă o persoană infectată ca să îi infecteze pe toți. Sărbătorile religioase se fac, dar participanți sunt doar cei care au reședința sau domiciliului în localitatea respectivă. Controalele vor fi intensificate. Vor fi făcute verificări de respectare a regulilor”, a declarat Arafat în timpul declarațiilor de presă susținute alături de ministrul Sănătății, la sediul Guvernului. Citește toate declarațiile, aici.
știrea inițială:
Sute de persoane au format, luni, cozi de zeci de metri pentru a ajunge să se închine la moaștele Sfintei Parascheva, în aceeași zi în care județul Iași a înregistrat 116 noi infectări, fiind a doua cea mai afectată zonă din țară, după București.
Tot luni, Direcția de Sănătate Publică Iași a anunțat formarea a cinci noi focare de coronavirus în județul Iași: la Centrul de Servicii Sociale Budăi, Institutul de Psihiatrie ”Socola”, Muzeul Literaturii Române și locul unde erau cazați angajații unei firme de construcții.
În tot acest timp, referitor la aglomerația care se va forma la cozile de așteptare spre moaștele Sfintei Parascheva, Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au făcut doar declarații generale despre necesitatea de a respecta regulile de protecție.
Nici cei doi oficiali, nici ministrul de Interne, Marcel Vela, sau secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, nu au recomandat însă o eventuală suspendare în contextul creșterii accelerate a numărului de bolnavi din secțiile de Terapie Intensivă, mai ales având în vedere că foarte multe persoane dintre cele care participă la pelerinajul din Iași fac parte din categorii vulnerabile.
- O hartă realizată de G4Media arată că secțiile ATI ajung la capacitate maximă de la o zi la alta. Printre acestea se numără și județele Iași și Neamț.
Mihai Chirica, primarul Iașiului, a anunțat că a anulat toate evenimentele care urmau să fie organizate cu ocazia Sărbătorilor Iașiului și i-a cerut ministrului Marcel Vela ca prin intermediul prefecturilor să preîntâmpine organizarea de convoaie auto care să aducă pelerini de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Primarul Iașiului a declarat că nu încurajează pe nimeni să vină la Sfânta Parscheva, dar că autoritățile trebuie să fie pregătite pentru că oamenii încep să vină în număr tot mai mare:
- „Nu încurajăm pe nimeni să vină, dar nu dorim să fim descoperiţi dacă pelerinii ajung aici. De aceea ne vom pregăti doar în acest context, să nu ne prindă pe picior greşit. De cel puţin două zile ajung tot mai multe grupuri de pelerini. Trebuie să ne aşteptăm la acest lucru. În România nu este interzisă libertatea de mişcare şi avem obligaţia de a-i primi aşa cum se cuvine pentru a nu-i pune în pericol şi să nu ne punem în pericol nici pe noi. Celelalte evenimente (organizate de Sărbătorile Iaşiului – n.red.) nu se vor mai ţine”, a declarat Mihai Chirica.
În contextul creșterii alarmante a numărului de infectări din Iași, cu secția ATI ocupată în totalitate, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, a transmis că ”sfinţenia nu este contagioasă”:
- „Sfinţenia nu este contagioasă. Pelerini sau nu, de aici înţelegem două lucruri. Primul: ceea ce este sfânt nu se află sub puterea stricăciunii, a răutăţii, a bolilor. Dimpotrivă. Cele sfinte sunt pentru creştini izvor de vindecare, de mângâiere, de întărire. Nu de azi, de ieri, ci de două milenii. Al doilea: de sfinţenie nu te poţi „molipsi”. Atingerea mecanică, atitudinea superstiţioasă nu ajută. E nevoie şi de o credinţă care, mai devreme sau mai târziu, să se vădească în fapte bune, bineplăcute lui Dumnezeu şi în folosul oamenilor. Aşadar, e nevoie de discernământ şi de evlavie înţeleaptă. Mai ales în aceste vremuri grele”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, citat de News.ro.
Context. Alte derogări pentru Biserică
Ministerul de Interne condus de Marcel Vela a acordat derogare pentru serviciile religioase în timpul stării de urgență, în marțea dinaintea Învierii, atunci când li s-a permis credincioșilor să meargă la biserică, timp de două zile, să ia prescuri (Sfintele Paști). Tot atunci, Vela anunța formarea de echipe mixte MAI-BOR care să ducă Lumina la casele credincioșilor în noaptea de Înviere.
Însă una dintre cele mai controversate derogări a avut loc în 21 mai, atunci când autoritățile au permis ca sute de persoane să treacă pe la sicriul Înalt Prea Sfințitului Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care a murit în urma infectării cu coronavirus. Deși înmormântarea persoanelor infectate cu COVID-19 impune reguli foarte stricte (număr limitat de persoane care participă la funeralii, sicriu sigilat, restricția de a atinge sau a intra în contact cu sicriul etc), autoritățile au permis BOR să organizeze funeralii ample pentru înmormântarea ÎPS Pimen și a permis credincioșilor să participe atât la priveghi, cât și la înmormântare.
Medicii au catalogat drept inacceptabilă această derogare care a fost dată chiar de cei care dirijează și acum lupta cu epidemia de coronavirus. Pe de altă parte, Raed Arafat declara după înmormântarea lui ÎPS Pimen, că a fost o solicitare din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei și că ”e foarte greu să refuzi când e vorba de așa ceva…”. Arafat a mai declarat că ”fiind o personalitate bisericească, n-ai cum să nu accepți”. Citește mai multe, aici.
sursa foto: Inquam Photos/ Liviu Chirica
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
40 comentarii