G4Media.ro

În ultimele ore ale mandatului de președinte, Donald Trump l-a grațiat pe…

Sursa Foto: Al Jazeera/ Elliot Broidy

În ultimele ore ale mandatului de președinte, Donald Trump l-a grațiat pe Elliott Broidy, omul care l-a dus pe Dragnea în SUA și a încercat să facă afaceri cu armata română / Printre cei grațiați se numără și Steve Bannon, arestat pentru fraudă

În ultima zi de mandat, președintele SUA, Donald Trump, l-a grațiat miercuri pe Elliott Broidy, omul care l-a dus pe Dragnea în SUA și care a încercat să facă afaceri cu armata română.

De asemenea, Trump l-a grațiat și pe Steve Bannon, principalul strateg al campaniei care l-a dus în 2016 la Casa Albă. Bannon fusese arestat anul trecut pentru fraudă în urma campaniei de strângere de fonduri pe care a organizat-o împreună cu alte trei persoane, în scopul construirii zidului la graniţa Statelor Unite cu Mexicul (detalii aici și aici).

Alături de Boidy și Bannon, Trump a grațiat miercuri, într-un ultim act de clemență, alte peste 70 de persoane, între care şi Kwame Kilpatrick, fost primar al oraşului Detroit.

Elliott Broidy, fostul fundraiser pentru campania lui Donald Trump și cel care l-a invitat în ianuarie 2017 pe Liviu Dragnea la ceremonia de învestire a președintelui american, a pledat vinovat la acuzația că ar fi luat ilegal bani ca să facă lobby pentru ca administrația Trump să renunțe la investigarea unui scandal de fraudă în centrul căruia se află fondul public de investiții din Malaezia, transmite publicația americană McClatchy.

Elliott Broidy este cunoscut în România după ce l-a invitat în ianuarie 2017 pe liderul PSD, Liviu Dragnea, la ceremonia de inaugurare a președintelui Donald Trump. La câteva luni după acest episod, compania sa activă în zona contractelor militare, Circinus, și-a deschis o filială în România. La 1 februarie 2018, Circinus a semnat un acord cu Romarm. G4Media.ro a scris pe larg despre conexiunile lui Broidy în România cu omul de afaceri Cristian Burci și interesele acestora în obținerea unor importante contracte militare. Reprezentanții lui Broidy au amenințat G4Media.ro cu un proces din cauza articolelor care arătau activitățile acestuia în România.

El poate primi o pedeapsă maximă de cinci ani în închisoare și o amendă de 250.000 de dolari. El a plătit cei 6,6 milioane de dolari primiți pentru serviciile ilegale de lobby, potrivit sursei citate.

Jho Low, acuzat că a delapidat fondul malaezian, i-a plătit inițial lui Broidy 6 milioane de dolari pentru lobby pe lângă Departamentul de Justiție și i-a promis încă 75 de milioane de dolari dacă reușea să stopeze investigația, se arată în documentele procurorilor. Broidy a încercat în repetate rânduri să aranjeze o partidă de golf între președintele Trump și premierul Malaeziei, pentru a rezolva problema, dar șeful statului american a refuzat, transmite Bloomberg.

Un fost angajat al Departamentului pentru Justiție, George Higginbotham, a recunoscut că a mințit mai multe bănci din SUA în legătură cu originea a zeci de milioane de dolari trimiși din conturile din Malaezia ale lui Jho Low, acuzat că a delapidat fondul malaezian.

Broidy a fost în centrul mai multor scandaluri în ultimii ani. În aprilie 2018, el a demisionat din poziția de adjunct al Comitetului Republican Național după ce Wall Street Journal a dezvăluit că Broidy a acceptat să plătească 1, 6 milioane de dolari unui fost model Playboy pe care a lăsat-o însărcinată.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Bine că nu l-a grațiat pe Dragnea

  2. Honor et Mafia.

  3. Totul e pe bani!

  4. au disparut postacii marca sputnik care-l laudau , nu mai reprezinta interes, mai ales pe un articol asa de acuzator la adresa tovarasului trump
    s-a dovedit ca s-a folosit de prostime si ii lasa cu ochii in soare, si mai grav, pe la inchisoare

  5. Grațierea îi scapă de partea penală.
    De partea civilă, recuperarea prejudiciului, nici Dumnezeu nu te scapă în SUA ! Banii vor fi recuperați integral plus penalități, IRS-us american e foarte eficient

    • Asa zicea deputatul Mitraliera. Daca ai facut evaziune, dai banii inapoi si nu mai faci puscarie. Deputatul nostru e un geniu al democratiei.

  6. Bătaia peștelui era pe armata romana iar Zuckerman îi numea baronii talhari roșii…

  7. Trump a grațiat 143 persoane, număr care conicide cu numărul persoanelor grațiate de Bill Clinton. Dintre peștii mari Bannon și Broidy sunt pe listă, dar e și mai interesant că Edward Snowden și Julian Assange nu sunt. Snowden singur a cauzat mai multe daune americanilor decât munca fsb-ului în 20 de ani. Puteț viziona întreaga listă aici :

    https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/statement-press-secretary-regarding-executive-grants-clemency-012021/

    • aloooo, mai batem mult campii? clinton a stat 8 ani presedinte, nu 4. deci practic in acelasi interval de timp, clinton a gratiat jumate. asta unu la mana. doi la mana, nu conteaza numarul ci ce spete erau. una e sa gratiezi cazuri sociale, mame care lasau copiii pe strada si alta ce vad eu ca a gratiat trump, toti prietenii condamnati. nu tin minte ca clinton sa isi fi gratiat tovarasii si nici sa fi cerut sa se autogratieze (cand nici nu esti condamnat e cam imposibil sa te autogratiezi).

    • Clinton a grațiat 143 oameni în 2001. Într-adevăr, după 8 ani și nu 4 ( dacă asta are importanță ). Republicanii au stabilit atunci o comisie (pentru că aveau aceeași impresie ca și în cazul lui Trump cu Bannon și Broidy ) care să analizeze ”etica” fiecărui caz dar până la urmă toate au rămas grațieri. După apucăturile cu care ne-am obișnuit, Trump s-a abținut. Putea să-și grațieze preepmtiv toată familia cu cazuri dubioase sau pe el însuși. Nu a făcut-o pentru că l-au sfătuit că arată a recunoaștere de vinovâție. Alegeți expresiile amice..

  8. Până la urmă nu l-a grațiat pe Assange… Nu că ne-am fi ținut respirația…
    Ar fi fost o lovitură simbolică puternică dată the swamp. Doar că Trump detesta protipendada DC nu pentru corupție, ci pentru că îl disprețuiau, adică îl cunoșteau așa cum e, un puțoi, un idiot lăudăros și lipsit de caracter.
    Oricum, dreptul US de a ucide fără nici un fel de proces pe oricine găsesc de cuviință, fără nici un fel de responsabilitate, rămâne sfânt, iudeo-creștin sfânt!

  9. Păi numai românii? „Să trăiască bine și americanii”. Păi nu?

  10. Dosarele Motorola sau Microsoft nu implica decat corupti romani. In SUA nu exista niciunul. Cand explora gazele, Hunter era in deplasare in Ucraina.