G4Media.ro

În umbra legilor Stop Soros, FIDESZ și Viktor Orban pregătesc să pună…

Foto: Viktor Orban / Facebook

În umbra legilor Stop Soros, FIDESZ și Viktor Orban pregătesc să pună justiția sub control politic: înființează instanțe și schimbă legislația penală

Presa din Ungaria a alocat o serie de articole atacurilor FIDESZ împotriva justiției, lansate după alegerile parlamentare din acest an. Opinia analiștilor este că Viktor Orban dorește preluarea puterii asupra justiției, care a reușit să-și păstreze încă un nivel ridicat de independență.. Kuria – Curtea Supremă de Justiție în Ungaria – a avut o serie de decizii prin care a sancționat actele guvernamentale pentru încălcarea statului de drept.

  • G4Media.ro vă prezintă săptămânal cele mai importante titluri din presa maghiară pentru a înţelege cum se poziţionează guvernul FIDESZ faţă de marile teme de dezbatere şi pentru a înţelege din timp tendinţele regionale.

În umbra legilor Stop Soros, guvernul Orban, prin revizuirea Constituției, intenționează înființarea instanțelor de contencios administrativ, o structură paralelă instanțelor civile existente. Noua structură a instanțelor de contencios administrativ va soluționa toate litigiile legate de activitatea guvernului și a administrației publice centrale și locale, respectiv alte litigii stabilite de lege. Se înființează de asemenea, Curtea Supremă de Contencios Administrativ, ca for superior al instanțelor de contencios administrativ, având rolul de a asigura aplicarea și interpretarea unitară a legii de instanțele inferioare.

Noua structură de instanțe va judeca toate litigiile legate de funcționarea administrației publice, cum ar fi: cele legate de impozite și taxe, autorizări de orice fel, alegeri, solicitarea de date de interes public, sau chiar cele procesele legate de mass-media. În prezent, aceste litigii sunt judecate de instanțele civile, iar Kuria (Curtea Supremă de Justiție din Ungaria) asigură principiile de interpretare și aplicare unitară a legilor.

Numele vehiculate pentru conducerea Curții Supreme de Contencios Administrativ arată intenția clară de a supune unui control politic din partea FIDESZ a noii structuri.

Potrivit experților, justiția din Ungaria va deveni tricefală: Curtea Constituțională, Kuria și Curtea Supremă de Contencios Administrativ. Întrebarea este: cum se vor reglementa atribuțiile legale ale celor trei entități. (Sursa: www.nepszava.hu, www.24.hu, www.index.hu)

Noi prevederi ale procedurii penale. Oricine respiră, devine suspect? Orice persoană asociată cu o posibilă infracțiune va putea fi interceptată și filată din iulie. Avocații maghiari au lansat o serie de critici și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la intrarea în vigoare de la 1 iulie a noilor prevederi ale Codului de procedură penală care permit demararea unei proceduri față de orice persoană suspectată că a săvârșit sau are legătură cu o posibilă infracțiune. De la 1 iulie va fi suficientă existența unor simple informații pentru demararea unei proceduri penale, or acest lucru se îndepărtează de la principiul existenței unor suspiciuni certe și rezonabile.

Se introduce noțiunea de procedură de pregătire, care permite filarea, interceptarea de orice fel a unei persoane asociate unei infracțiuni.
Potrivit avocaților, noua procedură nu există nicăieri în lume, este o invenție a guvernului FIDESZ, un nou HUNGARIKUM (denumire folosită pentru a desemna produse, servicii, invenții maghiare).

Procedura preliminară urmărește să probeze existența suspiciunii săvârșirii unei fapte penale. În acest scop, se vor putea utiliza, cu autorizarea procurorului sau a judecătorului, întregul arsenal al instrumentelor serviciilor secrete. Această procedură se extinde și asupra persoanelor care au legătură cu persoana supusă inițial procedurii preliminare de probare a suspiciunii săvârșirii unei fapte penale. Sfera acestor persoane este foarte largă.

Noua prevedere reglementează și situația politicienilor, care vor putea fi audiați ca suspecți, reținuți sau arestați, deferiți instanței doar după ridicarea imunității (în cazul celor care dispun de imunitate). Totuși, politicienii vor putea fi interceptați, filați, urmăriți și fără ridicarea imunității, deci pot fi subiecți ai noii proceduri preliminară.

Procedura preliminară poate avea o durată de 6 luni, prin excepție 9 luni. Dacă organul de urmărire eșuează în strângerea de probe care să susțină suspiciunea, cei vizați nu vor avea cunoștință de faptul că au fost supravegheați.

Avocații opinează că noua procedură preliminară este un instrument juridic fără garanții privind protecția drepturilor omului, care poate fi utilizată în scopuri politice. (Sursa: www.24.hu)

Mesajele lui Viktor Orban despre Europa seamănă uluitor cu cele răspândite de mass-media din Rusia. Viktor Orban multiplică și întărește mesajele războiului informațional al Rusiei, prin discursul adoptat față de Europa. Mesajele lui Viktor Orban se referă la o Europă decadentă, care și-a pierdut valorile și care va fi cotropită de migranți.

Jurnaliștii de la portalul www.hvg.hu au vizitat centrul  Hybrid Warfare Analtical Group din Kiev, Ucraina, constatând cât de asemănătoare (în unele cazuri chiar identice) sunt mesajele premierului Ungariei cu mesajele Rusiei în războiul informațional hibrid împotriva Europei.

Hybrid Warfare Analtical Group a fost înființată în anul 2014, după anexarea Crimeei de Rusia, și are ca obiect de activitate cercetarea războiului informațional rus. Una dintre analize a vizat monitorizarea a 3 cele mai urmărite canale de televiziune rusești. Din 2014 până în prezent, Europa a apărut în 23.000 de știri negative. Zilnic au fost difuzate 18 știri negative despre Europa.

Potrivit datelor centrului, 57% dintre ruși se informează de la televiziuni, 70% cred în adevărul informațiilor difuzate de televiziuni. Zilnic petrec 4,2 ore în fața televizorului. 5% dintre ruși vorbesc limbi străine, 6% privesc/citesc știri în limbi străine, 7% călătoresc în străinătate. Cele trei cele mai urmărite posturi de televiziune – Russia 1, First Channel, NTV – sunt direct sau indirect sub influența Kremlinului.

Care este imaginea despre Europa creată în mass-media rusă cea mai urmărită? – cele mai grave au fost cuprinse în următorul material

Exemple de mesaje:

  • În Suedia s-a legalizat incestul;
  • Europa și Vestul decade, UE este în pragul dezmembrării;
  • Viața în Europa este groaznică, plină de pericole;
  • Media rusă are o apetență în a prezenta toate protestele din Europa, sugerând astfel slăbiciunea guvernelor din Vest;
  • Terorismul: este prezentat ca o realitate cotidiană, poliția nu are capacitatea de a-și îndeplini mandatul;
  • Europa merită să fie pedepsită pentru că s-a îndepărtat de valorile adevărate;

Ungaria apare în 82% în știri negative, dar Viktor Orban are o imagine pozitivă, fiind dat ca exemplu de urmat. Emisiunile de știri redau în mod constant diferendul dintre Ungaria și Ucraina pe tema legii educației și drepturile minorității maghiare.

Războiul informațional al Rusiei are rezultate foarte bune în Ucraina. Doar 52% dintre ucrainieni cred că războiul armat a fost declanșat de ruși.
Jurnaliștii de la www.hvg.hu au constatat că strategia de comunicare a FIDESZ și a guvernului Orban conțin aceleași teme față de Europa ca strategia de război informațional hibrid rusesc. Această asemănare nu înseamnă că Ungaria este sub comandă rusească, ci doar faptul că guvernul maghiar are de unde să se inspire și de la cine să învețe. (Sursa: www.hvg.hu)

Guvernul Orban a cheltuit într-un an și jumătate 70 de miliarde de HUF (218 milioane de EUR) pe comunicare. Potrivit analizei grupului G7, din decembrie 2016, în cadrul mega-licitațiilor organizate de Agenția Națională pentru Comunicare, statul a cheltuit 69,8 miliarde de HUF pentru activități de publicitate, PR, evenimente și activități conexe acestora. Toate fondurile, până la ultimul bănuț, au ajuns la firme apropiate partidului de guvernământ. 25 de miliarde de HUF au ajuns la 3 firme apropiate politicienilor din partidul de guvernământ.
Suma cheltuită a fost prognozată pentru 3 ani. Agenția a anunțat o nouă rundă de licitații. (Sursa: www.24.hu)

Szijjarto Peter a fost primit la Washington de secretarul de stat Mike Pompeo – SUA va susține ca gazul exploatat de companiile americane în România vor ajunge în Ungaria. Ministrul de externe al Ungariei a fost primit în Washington de Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA. După întâlnire, ministrul de externe ungar a informat mass-media despre cele discutate:

  • Ungaria rămâne un aliat natural al SUA în regiunea Europei Centrale;
  • Ungaria nu se va alătura statelor europene care critică, din hobby, SUA;
  • Cele două state vor colabora în dosarele de politică externă, cum ar fi cele de la ONU; în dosarul legat de Israel, Ungaria va avea o abordare corectă, în problema migrației și a terorismului;
  • SUA va avea un rol major în asigurarea energiei Ungariei, Szijjarto a primit asigurări că SUA va sprijini ca gazul exploatat de companiile americane în România să ajungă în Ungaria;
  • Szijjarto a înmânat colegului său propunerile Ungariei cu privire la acordul pe apărare dintre cele două state;
  • Au căzut de acord ca, în misiunile de pregătire a militarilor irakieni, să participe și instructori militari maghiari;
  • Szijjarto a arătat că pentru Ungaria este extrem de importantă securitatea regională, iar unul dintre pilonii securității regionale este asigurarea protecției minorităților naționale;

În comunicatul său, Departamentul de stat al SUA a arătat că în cadrul întâlnirii, demnitarul american a subliniat importanța menținerii unei societăți civile viabile, a ajutorului Ucrainei în fața agresiunii ruse, și a sprijinului necesar a fi acordat Ucrainei pentru a se apropia de NATO.
Părțile au căzut de acord asupra necesității diversificării resurselor energetice. Szijjarto Peter s-a întâlnit la Casa Albă și cu John Bolton, consilierul președintelui pe probleme de securitate. (Sursa: www.index.hu)

(Sursa foto: Facebook)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Orban ar putea vorbi cu DintideGrebla sa i-l imprumute pe Ciordache macar pana gaseste unul la fel de prost si tot aparent fara discernamant, in Ungaria ori in toata diaspora maghiara… Ar scurta mult din timpul necesar cautarii, daca ar trimite vreun retardat mintal direct la Facultatea de Drept din Balti…

  2. Articolul este o mostra clasica de intoxicare în care se amesteca lucruri adevărate cu falsuri.
    Orban este un cal troian al rusilor în Europa și un om corupt. Asertiunea este adevărată, chiar daca nu este exprimata clar in articol
    O sustin eu. Ce este atunci fals în articol? Ideea ca înființarea contenciosului administrativ ar fi un atac la justiție. O asemenea gogomănie este inacceptabila. Peste tot în Europa exista reglementari privind contenciosul administrativ și instanțe de drept administrativ. Al doilea fals: procedura preliminara în materie penala. Dacă se reproduce exact propunerea legislativa din Ungaria si este bine înțeleasă de autorul articolului, deși nu cred, faptul ca se strang probe prin cercetare extinsa la adresa unei persoane care a săvârșit o infracțiune sau este suspecta ca ar fi savarsit (mă rog, daca stitea este adevarata si nu distorsionata) este de natura sa întărească procedura de administrare a probelor astfel încât sa nu se ajungă la acuzații false. Care o fi atacul asupra justiției?

  3. Nici una din declarațiile lui Szijjarto nu au nimic cu realitatea din teren practicată de Ungaria iar americanii l-au lăsat să își facă bufonada. Nimic mai mult. Ungaria va plăti pentru acest limbaj dublu, cu siguranță, iar România trebuie să fie atentă să primească despăgubiri pe măsură.

  4. Cainii latra, caravana trece. LEgea Stop Soros si modificarile codului penal vor trece lejer la votul final din parlament, la fel si modificarile aduse con stitutiei. Cata vreme Oaban are supermajoritate in legislativ, asta nu poate fi o problema. Poate si mai mul;t conteaza faptul ca sondajele de opinie recente indica o crestere a popularitatii sale cu 5 puncte procentuale fata de scorul obtinut la votul popular de la alegeri, adica 48.9% si asta dupa ici doua luni de la alegerile generale. Acum, dupa formarea noului guvern italian, Orban are un aliat puternic in persoana lui Matteo Salvini, ministrul de interne al Italiei la fel cum si in guvernul germana il are ca sustinator pe ministrul de interne federal, Horst Seahofer, cu ambii fiind prieten personal.