În urmă cu cinci ani, Marine Le Pen nega vehement anexarea Crimeii de către Rusia / Imaginile, distribuite intens în turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța
În urmă cu cinci ani, în februarie 2017, Marine Le Pen nega vehement anexarea Crimeii de către Rusia, afirmând că locuitorii din peninsula ucraineană „se simt ruși”, scrie BFM TV.
Imaginile din acest interviu, acordat CNN, sunt redistribuite în ultima perioadă pe rețelele sociale din Franța, în condițiile în care Le Pen a intrat în turul doi al alegerilor prezidențiale, unde va lupta cu Emmanuel Macron pentru funcția de președinte al Republicii.
Marine Le Pen, questionnée par @CNN le 1er février 2017 sur l’annexion de la Crimée par la Russie: « Il n’y a pas eu d’invasion de la Crimée. »
Un mois et demi après, elle était reçue officiellement au Kremlin par Vladimir Poutine.pic.twitter.com/Sd1lnOzOrQ
— Marine Turchi (@marineturchi) April 7, 2022
Aceste afirmații sunt în contrast cu poziția actuală a lui Marine Le Pen în ceea ce privește războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și cu sprijinul său pentru unele dintre sancțiunile împotriva Rusiei. Extrasul din acel interviu evidențiază, de asemenea, atitudinea de bunăvoință pe care a arătat-o ani de zile față de Vladimir Putin.
„Nu a fost nicio invazie, trebuie să ne oprim!”
Crimeea a fost anexată de Rusia în urma unui „referendum” organizat de ruși la 16 martie 2014 și nerecunoscut de lumea occidentală, în urma revoluției care a început în Piața Maidan la sfârșitul anului 2013 și pe fondul tensiunilor dintre Kiev și separatiștii din estul țării.
În februarie 2017, când a fost întrebată de o jurnalistă CNN despre legăturile sale cu Rusia și anexarea peninsulei, Marine Le Pen afirma: „A existat un referendum în Crimeea”. Înainte de a exclama, în urma unei întrebări din partea ziaristei americane:
„Dar nu a fost nicio invazie în Crimeea, trebuie să vă opriți!”.
„Crimeea a fost întotdeauna rusă. Acesta a fost dată Ucrainei nu cu mult timp în urmă de către sovietici. Dar populația se simte rusă”, a continuat ea, adoptând poziția Kremlinului.
În același timp, ea a condamnat mișcarea pro-occidentală din Piața Maidan, care a dus la răsturnarea guvernului pro-rus în decembrie 2013.
„A avut loc o lovitură de stat în Ucraina. Asta nu este doar părerea mea, este realitatea, o lovitură de stat.”
Sancțiuni împotriva Rusiei, de o „stupiditate totală”
La acel moment, Le Pen condamna vehement sancțiunile impuse de comunitatea internațională împotriva Rusiei.
„Aceste sancțiuni sunt o prostie totală. Nu au rezolvat nimic, ci doar au creat probleme economice pentru Uniunea Europeană. Nu au niciun sens”, spunea ea.
Cinci ani mai târziu, situația s-a schimbat. Nu se mai pune problema ca Marine Le Pen să nege agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, iar candidata la președinție a susținut chiar în mod explicit sancțiuni împotriva Rusiei, cu excepția celor energetice.
„Nu sunt pentru ridicarea sancțiunilor. Tocmai am luat o poziție în privința sancțiunilor energetice, pentru că nu vreau ca francezii să sufere consecințele. Sunt perfect în favoarea tuturor celorlalte sancțiuni”, a precizat ea marți la France Inter.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii