În urma negocierilor PSD – UDMR, proiectul de Cod administrativ a fost retrimis intempestiv la comisie, deși era programat la vot final
Comisia de Cod administrativ a fost convocată de urgență miercuri la ora 13:00, cu o oră înainte de începerea dezbaterilor pe moțiunea de cenzură. Asta după ce proiectul de Cod Administrativ a fost retrimis intempestiv la comisie, deși fusese programat pentru votul final în Camera Deputaților, care este și for decizional.
Update: Liderul deputaților UDMR, Attila Korodi, a declarat pentru G4Media.ro că retrimiterea la comisie s-a făcut din inițiativa PSD, fără ca maghiarii să fi fost consultați: ”Am înțeles că membrii comisiei de Cod administrativ au cerut retrimiterea proiectului pentru că au găsit necorelări între texte. PSD a cerut retrimiterea la comisie a proiectului fără să se consulte cu noi”.
Potrivit unor surse consultate de G4Media.ro, retrimiterea la comisie a proiectului are legătură cu negocierile de ultim moment dintre PSD și UDMR. Pentru ca maghiarii să nu susțină moțiunea de cenzură, PSD este dispus să introducă în Codul administrativ unele dintre solicitările acestora.
Unul dintre amendamentele UDMR, adoptat deja de Comisie, face o derogare de la pragul minim de 20% al minorităților pentru ca într-o localitate să poată fi folosită limba maternă a acestora în administrație.
Astfel, la alineatul 2 al articolului 94 a fost introdus următorul text:
- (2) Autoritățile și instituțiile publice, precum și celelalte entități juridice prevăzute la alin.(1), prin hotărârea organelor lor deliberative sau după caz, organelor de conducere pot decide asigurarea folosirii limbii minorităților naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând minorităților naționale nu ating ponderea prevăzută la alin(1).
O negociere similară a avut loc între PSD și UDMR în iunie 2017, când social-democrații aveau nevoie de voturile maghiarilor pentru a-l demite pe premierul Sorin Grindeanu. UDMR a cerut atunci adoptarea legii privind instituirea zilei de 15 martie ca ziua maghiarilor din România, două modificări la legea educației pentru învățământul în limba minorităților și scăderea pragului de 20% al minorităților pentru ca într-o localitate să poată fi folosită limba maternă a acestora în administrație.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii