Înalta Curte a admis cererea de reabilitare judecătorească a lui Gigi Becali, însă sentinţa nu e definitivă / Miza: Poate alege si poate fi ales. Scapă de statutul de recidivist şi de un spor de pedeapsă în cazul unei condamnări în noul dosar de spălare de bani
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis cererea de reabilitare judecătorească formulată de Gigi Becali, potrivit minutei instanţei. Sentința nu e definitivă și poate fi contestată.
„Dispune reabilitarea judecătorească a persoanei condamnate Becali George (…) După rămânerea definitivă a hotărârii de reabilitare se vor efectua menţiuni corespunzătoare pe ambele exemplare ale hotărârilor judecătoreşti prin care s-au pronunţat condamnările pentru care s-a dispus reabilitarea. Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea cererii de reabilitare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 10 zile de la comunicare”, este decizia ÎCCJ.
Potrivit unor jurişti consultaţi de G4media.ro, aceasta înseamnă că – după rămânerea definitivă a hotărârii de reabilitare – Gigi Becali nu mai are cazier judiciar şi i se ridică interdicţiile de a alege şi de a fi ales.
O altă consecinţă ar fi că Gigi Becali scapă de recidiva post-condamnatorie în noul dosar de spălare de bani.
Gigi Becali şi nepotul lui, Vasile Geambazi, au fost puşi sub urmărire penală de DNA în decembrie 2019 pentru că ar fi obţinut despăgubiri de la ANRP în valoare de 60 de milioane de euro, în baza unei expertize supra-evaluate. Aceasta după ce, în 2006, cei doi ar fi cumpărat cu numai 1 milion de euro drepturile litigioase asupra unui teren de 22 de hectare din Voluntari. Practic, Becali şi Geambazi ar fi obţinut un profit de 6000 %, susțin procurorii.
Procurorii DNA susţin că raportul de evaluare a fost supraevaluat de 3 ori şi că, în realitate, Becali şi Geambazi ar fi trebuit să obţină despăgubiri de numai 20 de milioane de euro. DNA l-a pus sub acuzare şi pe expertul evaluator pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave.
În apărarea lor, Becali şi Geambazi spun că, iniţial, ANRP (Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor) a refuzat să le acorde despăgubirile, însă două instanţe, Curtea de Apel Bucureşti şi Înalta Curte, le-au dat dreptate şi au obligat ANRP să le acorde cele 60 de milioane de euro.
„Cunoscând că despăgubirea a fost stabilită în urma supraevaluării frauduloase, cei doi oameni de afaceri ar fi disimulat proprietatea și dreptul de dispoziție asupra despăgubirii. De asemenea, prin multiple transferuri succesive, intercalate și reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operațiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării și ascunderii sumei de originea ilicită. Aceștia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasă pentru capitalizarea unor societăți comerciale și ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar”, a arătat DNA într-un comunicat de presă.
Gigi Becali scapă de recidiva post-condamnatorie. Latifundiarul din Pipera a fost eliberat din penitenciar în aprilie 2015 după ce şi-a ispăşit 1 an şi 10 luni din condamnarea de 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare primită în trei dosare: dosarul schimbului de terenuri cu Armata, dosarul sechestrării de persoane şi dosarul Valiza. El a fost încarcerat pe 20 mai 2013.
Becali ar fi comis noua faptă de spălare de bani în recidivă post-condamnatorie, adică după ce a fost condamnat definitiv la închisoare, în vreme ce era în penitenciar şi, apoi, liberat condiţionat pentru bună purtare.
Starea de recidivă post-condamnatorie i-ar putea atrage lui Becali executarea restului de pedeapsă rămas neexecutat şi un spor, în eventualitatea în care ar fi condamnat şi în noul dosar. Becali şi Geambazi riscă între 3 şi 12 ani de închisoare pentru spălare de bani.
„Dacă decizia de reabilitare judecătorească rămâne definitivă, atunci Becali scapă de statutul de recidivist, de un eventual spor de pedeapsă şi de executarea restului de pedeaspă neexecutat pentru bună purtare”, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro.
Notă: Alex Costache este jurnalist şi la Ştirile TVR.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Adriana Neagoe
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii