G4Media.ro

Înalta Curte a dispus organizarea unui tur doi și pentru cele 2…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Înalta Curte a dispus organizarea unui tur doi și pentru cele 2 locuri disputate de membru CSM din partea procurorilor / Miza: controlul secției care dă avizele pentru procurorii șefi

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis contestațiile procurorilor Sorin Lia și Sorin Flonta și a dispus organizarea unui tur doi și pentru cele 2 locuri disputate de membru CSM din partea parchetelor de pe lângă tribunale și a parchetelor de pe lângă judecătorii, potrivit portalului instanței.

În schimb, ÎCCJ a respins contestațiile judecătorilor Ramona Grațiela Milu și Mihai Ghica împotriva deciziei CSM de organizare a unui tur 2.

”Admite contestaţiile formulate de procurorul Lia Sorin Marian şi de procurorul Flonta Sorin Emil împotriva Hotărârii nr. 113 din 19 iulie 2022 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii şi în consecinţă: Anulează, în parte, hotărârea sus-menţionată, în ceea ce priveşte dispoziţiile art.3 şi, admiţând contestaţiile, obligă Plenul Consiliului Superior al Magistraturii să aprobe buletinul de vot, precum şi calendarul de desfăşurare a turului doi al alegerilor pentru un membru procuror de la parchetele de pe lângă judecătorii, precum şi pentru cel de-al doilea membru procuror de la parchetele de pe lângă tribunale şi să sesizeze Secţia pentru procurori pentru a dispune măsurile ce se impun, în conformitate cu art. 17 alin. (5) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Menţine celelalte dispoziţii ale Hotărârii nr. 113 din 19 iulie 2022 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Respinge contestaţiile formulate de judecătorul Milu Ramona Graţiela şi de judecătorul Ghica Mihai Ştefan împotriva Hotărârii nr. 113 din 19 iulie 2022 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii şi a Hotărârii nr. 2000 din 19 iulie 2022 a Secţiei pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

Obligă intimatul Consiliul Superior al Magistraturii la plata către contestatorul Flonta Sorin Emil a cheltuielilor de judecată în sumă de 682,49 lei. Definitivă”, este decizia Înaltei Curți.

Astfel, turul doi de scrutin se va organiza pentru al treilea loc de membru CSM din partea curților de apel, pentru al doilea loc de membru CSM din partea tribunalelor, pentru cel de-al doilea membru procuror de la parchetele de pe lângă tribunale și pentru un membru procuror de la parchetele de pe lângă judecătorii. Turul doi ar putea avea loc – așa cum a propus președintele Comitetului Electoral, judecătoarea Simona Marcu – pe data de 7 septembrie 2022.

Turul doi la judecători va fi între judecătoarea Ramona Grațiela Milu de la Curtea de Apel Brașov și judecătorul Adrian Glugă, președintele Curții de Apel Craiova, și între judecătorul Mihai Ghica de la Tribunalul Cluj și judecătorul Narcis Erculescu, președintele Tribunalului Dâmbovița.

Turul doi la procurori va fi între procurorul brașovean Claudiu Sandu și prim-procurorul Parchetului Sălaj, Sorin Flonta, și între procuror șef la Parchetului Sectorului 3, Cătălina Sântion, și procurorul șef de la Parchetul Judecătoriei Corabia, Sorin Lia.

Procurorul Claudiu Sandu a obținut 204 voturi. Contestația a venit din partea celui clasat pe locul 3 neeligibil, procurorul Sorin Emil Flonta, care a obținut 200 de voturi şi care a solicitat un tur doi întrucât nici el, nici Sandu nu au avut majoritate majoritate de 50+1.

Claudiu Sandu este procuror la Parchetul județean Brașov, a fost protestatar împotriva modificărilor PSD la legile Justiției şi e considerat un criminalist profesionist. Procurorul Sorin Flonta este prim-procurorul Parchetului Sălaj și – pentru că vine din acea zonă – este considerat în sistemul de justiție ca fiind apropiat de șeful DNA Crin Bologa, șeful SRI Eduard Hellvig și șeful MAI Lucian Bode.

La parchetele de pe lângă judecătorii, locul obţinut de Cătălina Sântion (392 de voturi) a fost contestat de cel clasat pe locul 2 neeligibil, Sorin Lia (357 de voturi). Cătălina Sântion este procuror șef la Parchetului Sectorului 3 București. E soția lui Marian Sântion, fost șef al DGA și procurorul DIICOT care a instrumentat primul dosar al fraților Cămătaru. Sorin Lia este procuror șef la Parchetul Judecătoriei Corabia și co-președinte, alături de procurorul militar Bogdan Pîrlog, al Asociației Inițiativa pentru Justiție.

Care e miza

Miza ar fi controlul asupra secției pentru procurori care dă avizele pentru procurorii șefi de la marile parchete. Secția are 7 membri cu tot cu cei de drept, ministrul Justiției și procurorul general.

Ceilalți membri aleși ai Secției pentru procurori din noul CSM sunt Daniel Horodniceanu, reprezentant al Parchetului Înaltei Curți, Emilia Ion din partea parchetelor Curților de apel și Bogdan Staicu din partea parchetelor de pe lânga tribunale.

Daniel Horodniceanu a fost șef DIICOT, protestatar împotriva modificărilor PSD la legile Justiției, membru al unei asociații de procurori active în acest sens.

Emilia Ion este procuror adjunct la Parchetul Curții de Apel București. Și-a învins în alegeri propriul șef, pe procurorul general al PCA București, Viorel Cerbu, iar Bogdan Staicu – șeful Parchetului Tribunalului București, considerat un criminalist profesionist.

În 2023 expiră mandatele actualilor șefi ai PG și DNA, Gabriela Scutea și Crin Bologa. Proiectul de lege de modificare a Statutului magistraților prevede mandate de 4 ani pentru procurorii șefi și prelungirea cu un an a mandatelor actualilor șefi, adică până în 2024.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Despre ridicarea MCV nici un cuvânt?

  2. Toți e prosti numai unu e deștept. La culcare că te-ai afumat destul.

  3. Inainte de a arunca pe aici teorii ale conspiraţiei si nu stiu ce mize, cititi, frate , Legea 317/2004 si, mai ales Decizia CCR din 3742016 cu privire la procedura de alegere a membrilor CSM. CCR a stabilit ca procedura e constitutională TOCMAI pentru ca au loc 2 tururi si la celelalte instante si parchete dacă nu se intruneste majoritatea de voturi…
    Asa ca…de data asta CSM nu a facut decat sa respecte legea…si, a propos, Sorin Lia e „reformist”, „activist” „# rezist” etc,,,asa ca, mai moale cu teoria conspiratiei…

    • E multi din sistem proști

    • Cum naiba a aplicat CSM legea? Parca le-a respins contestatia prpcurorilor.

    • @amnejia:
      Da,aici tb o precizare: cel care a votat intr-un fel pt judecatori si in alt fel pt procurorii aflati in aceeasi situatie a incalcat legea, si a creat majoritate pt respingerea contesatiilor procurorilor…dar s-a “ reparat” la ICCJ…

  4. Claudiu Sandu nu are ce cauta in CSM este un procuror abuziv are achitari la activul profesional

  5. Parca legea prevede ca la nivel de judecatorii si tribunale magistratii sunt alesi pt.CSM cu CEL MAI MARE NUMAR DE VOTURI,nu cu majoritate 50+1.?
    Sau au mermelit-o si p-asta.Si cine?Cea „prin care se înfaptuieste justitia în Romania”!