G4Media.ro

UPDATE Înalta Curte a publicat motivarea în procesul privind imobilul din Sibiu…

Klaus Iohannis și Carmen Iohannis participa la ceremonia militara organizata cu ocazia ZIlei Marinei, joi, 15 august 2019. Inquam Photos / Daniel Stoenciu

UPDATE Înalta Curte a publicat motivarea în procesul privind imobilul din Sibiu care a aparținut soției președintelui Iohannis / Autoritățile pot demara procedurile pentru recuperarea prejudiciului

Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat vineri decizia în litigiul de care depinde recuperarea casei din Sibiu și a banilor din chirie de la familia Iohannis, astfel încât Fiscul poate demara procedurile pentru recuperarea prejudiciului.


UPDATE ANAF Sibiu a precizat, într-un comunicat de presă, că a formulat acțiune în justiție pentru anularea certificatului de moștenitor al Rodicăi Baștea, primul termen de judecată fiind stabilit în data de 5 februarie 2025.

ANAF Sibiu a mai precizat că a a solicitat notarului public competent deschiderea dosarelor succesorale privind pe defuncţii Ghenea Eliseu, Ghenea (n.Baştea) Maria şi Micu Paraschiva (sora defunctului Ghenea Eliseu).

Comunicatul ANAF, mai jos:

„Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public prin intermediul canalelor mass-media, în cursul zilei de 17.01.2025, cu privire la publicarea motivării Deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr.1943/24.09.2024, pronunţată în dosarul 939/85/2016, pentru corecta informare a opiniei publice facem următoarele precizări:

– anul 2024 a fost decisiv în privinţa obţinerii unei hotărâri judecătoreşti definitive cu privire la vocaţia succesorală indubitabilă a Statului Român de a culege moştenirea vacantă după proprietarii defuncţi Ghenea Eliseu şi Ghenea (n.Baştea) Maria;

– în urma obţinerii Certificatului de grefă aferent acestei hotărâri şi a legalizării de către Tribunalul Hunedoara a hotărârilor judecătoreşti pronunţate în dosarul 939/85/2016, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sibiu a solicitat notarului public competent deschiderea dosarelor succesorale privind pe defuncţii Ghenea Eliseu, Ghenea (n.Baştea) Maria şi Micu Paraschiva (sora defunctului Ghenea Eliseu);

– în urma acestei solicitări notarul public a procedat la deschiderea dosarelor succesorale;

– referitor la imobilul situat în Sibiu, str.N.Bălcescu, nr.29, s-a solicitat suplimentarea certificatului de moştenitor a Statului Român pentru cota de 1/2 înscrisă în Cartea funciară pe numele defuncţilor Ghenea Eliseu şi Maria şi înscrierea Statului Român în calitate de proprietar;

– pentru cota de 1/2 din imobilul mai sus amintit, înscrisă în Cartea funciară pe numele Baştea Rodica în baza Certificatului de moştenitor nr.7/06.02.2012, care în prezent nu a fost anulat de nicio instanţă de judecată, depinzând de soluţia definitivă pronunţată în dosarul 939/85/2016, a fost formulată acţiune la Tribunalul Sibiu (dosarul 1766/85/2024) având ca obiect anularea acestui certificat; instanţa a acordat primul termen de judecată la data de 05.02.2025;

– după înscrierea în Cartea funciară a Statului Român în calitate de proprietar, vor fi stabilite sumele reprezentand ,,fructele neculese,, ce revin statului roman si se vor efectua demersurile legale pentru recuperarea acestora.

Asigurăm opinia publică de faptul că vor fi întreprinse cu celeritate toate măsurile legale în vederea apărării tuturor intereselor Statului Român”.


Curtea Supremă a îndepărtat în septembrie 2024 ultimul obstacol privind recuperarea unei case din Sibiu și a celor 260.000 de euro bani din chirie de la familia Iohannis, după ce prietena din Miami a familiei Iohannis, Rodica Baștea, a pierdut procesul început în 2016. Pentru a trece la recuperarea prejudiciului, era necesară însă și publicarea motivării acestei decizii, iar acest lucru a avut loc vineri, 17 ianuarie.

ANAF a explicat în luna octombrie, într-un răspuns oficial pentru G4media.ro că trebuie să aştepte motivarea şi comunicarea deciziei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 24 septembrie 2024 pentru a înscrie titlul de proprietate al Statului Român în cartea funciară a imobilului din Sibiu, strada Nicolae Bălcescu nr. 29 şi pentru a solicita, apoi, recuperarea banilor din chirie pe care familia Iohannis i-a încasat necuvenit, în locul statului, în perioada 2001-2015.

E vorba de un spaţiu comercial care, potrivit unor documente ale Fiscului, i-au adus familiei Iohannis venituri din chirii de peste 226.000 de euro, în perioada 2001-2015. Imobilul a fost pierdut de familia prezidenţială în instanţă, în 2015.

Litigiul a fost deschis de Rodica Baștea. Ea a solicitat anularea unui certificat din 2008 prin care statul român a fost declarat moștenitorul legal al imobilului din Gheorghe Magheru 35. Între 1999 și 2008, casa a aparținut lui Ioan Baștea, soțul femeii, decedat între timp, Georgetei Lăzurcă, soacra președintelui, și lui Carmen Iohannis, soția acestuia.

Până acum, Rodica Baștea a pierdut pe linie, la Tribunalul Hunedoara și Curtea de Apel Alba. Ea a fost reprezentată de casa de avocatură Mușat și Asociații.

Potrivit ANAF, acest litigiu de moștenire blochează recuperarea de către stat a altui imobil pierdut în instanță de familia Iohannis, în noiembrie 2015. E vorba de spațiul comercial din Sibiu, strada Nicolae Bălcescu 29 (artera pietonală cu terase care duce spre Piața Mare). Din pricina litigiilor, succesiunea a fost suspendată de către notarul public din Avrig.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

    • Dosarul e civil. Statul ii va scoate la vanzare prin licitatie celelalte case pt a recupera prejudiciul de peste 200.000. euroi.
      PS. cred ca Oha se va ruga de Bolojan sa-l faca europarlawentar pnl peste 5 ani ca sa puna si el un ban de-o parte si sa ia si pensie de la Bruxelles. Saracul… ;o]

  1. Nu înțeleg ceva. Soția, Rodica Baștea, nu a putut moșteni casa soțului și casa a ajuns la stat?

  2. Trebuie demarate procedurile,obținut titlul executor și recuperat sumele încasate necuvenit de soții Johannis, care s-au îmbogățit fără justă cauză din închirierea unui imobil care nu le aparținea/nu li se cuvenea de drept.S-a constatat că succesiunea era de drept vacantă și se cuvenea statului român, dreptul de succesiune nu era pe linia succesibilului pentru care își putea exercita vocația succesorală dna.Rodica Bașturea.

  3. A reușit să se facă detestat de toată țara.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.