G4Media.ro

Înalta Curte a sesizat CCR privind legea care pedepsește cu închisoarea deținerea…

Sursa foto: Știrile Pro TV

Înalta Curte a sesizat CCR privind legea care pedepsește cu închisoarea deținerea de păcănele în localităţile mici şi tulburarea folosinţei locuinţei

Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au sesizat CCR cu privire la legea care pedepseşte cu închisoarea deţinerea de păcănele în localităţile mici şi tulburarea folosinţei locuinţei, potrivit unui comunicat al instanţei supreme.

Judecătorii au sesizat CCR pentru că legea ar fi neclară. În plus, s-ar încalca principiul bicameralismului în condiţiile în care iniţiativa legislativă viza, iniţial, modificarea articolului 335 din Codul penal privind conducerea unui vehicul fără a deţine permis de conducere şi a fost respinsă de Senat. Ulterior, la Camera Deputaţilor, au fost introduse două noi articole, respectiv “nerespectarea obligaţiilor din domeniul jocurilor de noroc” şi “tulburarea folosinţei locuinţei”.

 Vezi aici forma finală adoptată de Camera Deputaţilor

“Articol unic. – Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:

  1. După articolul 348 se introduce un nou articol, art. 348 indice 1, cu următorul cuprins: „Nerespectarea obligațiilor din domeniul jocurilor de noroc”

Art. 348 indice 1 . – (1) Desfășurarea activității cu mijloace de joc de tip slot-machine fără adeverință, eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spațiul propus, care atestă amplasarea spațiului într-o localitate cu o populație mai mare de 15000 de locuitori, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2) Eliberarea de către primărie a adeverinței ce atestă numărul de locuitori cu nerespectarea datelor furnizate de Institutul Național de Statistică rezultate din ultimul recensământ al populației și locuințelor, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.”

  1. După articolul 371 se introduce un nou articol, art. 371 indice 1, cu următorul cuprins: „Tulburarea folosinței locuinței”

Art. 371 indice 1. – (1) Fapta prin care se tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prin care se împiedică folosința normală a locuinței prin punerea titularului dreptului de folosință în situația de a nu-și putea exercita în mod firesc dreptul său, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani. (3) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.”

Vezi mai jos comunicatul ÎCCJ:

La data de 05 iunie 2024, ora 14:00, constituită în Secţii Unite, în conformitate cu prevederile art.27 lit.b) din Legea nr.304/2022 privind organizarea judiciară,

În temeiul art.146 lit.a) din Constituția României și art.15 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată,

Cu participarea unui număr de 83 judecători, cu respectarea cerinţelor de cvorum prevăzute de lege,

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituționalității, înainte de promulgare, în ceea ce privește:

Legea pentru completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal (PL-x nr. 137/2023)în raport de prevederile constituţionale ale art. 61 alin. (2) și art. 75 alin. (1) privind principiul bicameralismului, precum și cele ale art. 1 alin. (5) privind claritatea, previzibilitatea și predictibilitatea legii.

După redactare, hotărârea pronunțată de Secțiile Unite va fi publicată în format integral pe pagina de Internet a Înaltei Curți de Casație și Justiție – www.iccj.ro.”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Deci au dat legea de fatada pentru prostime si acum CCR-ul o sa o declare neconstitutionala si or sa vina iar sa spuna ca „noi am incercat”

  2. Foarte bine s-au mobilizat judecătorii ICCJ,obsevațiile sunt corecte,fără să intrăm pe fondul cauzei.Nu la fel de repede procedează cei de la ICCJ cu pronunțarea pe deciziile CJUE privind prescripția- din iulie 2023 și ianuarie 2024-dacă încalcă sau nu drepturile omului.Aici mai tărăgănează,sunt alte interese în joc.