G4Media.ro

Înalta Curte a strămutat dosarul fostului fotbalist Tibor Selymes după ce Curtea…

Sursa foto: Facebook / Tibor Selymes

Înalta Curte a strămutat dosarul fostului fotbalist Tibor Selymes după ce Curtea de Apel Brașov a decis să nu înceteze procesul pe prescripție, ci să aștepte decizia CJUE privind neaplicarea deciziilor CCR / În 2012, Selymes a rănit 4 persoane după ce a condus beat la volan

Înalta Curte de Casație și Justiție a strămutat de la Curtea de Apel Brașov la Curtea de Apel Mureș dosarul fostului fotbalist Tibor Selymes și al polițiștilor de la Rutieră care l-ar fi favorizat după ce a condus beat la volan și a provocat un accident rutier soldat cu rănirea a 4 persoane, potrivit portalului instanței supreme.

Decizia a fost luată pe 22 septembrie 2023 la cererea a doi dintre polițiștii de circulație trimiși în judecată în acest caz.

Decizia de strămutare vine după ce, pe 19 iunie, instanța Curții de Apel Brașov, rămasă în pronunțare, a decis să nu înceteze procesul penal ca urmare a aplicării deciziilor CCR și ÎCCJ privind prescripția, ci să aștepte decizia CJUE privind neaplicarea acestora. „Suspendă judecarea cauzei până la pronunţarea de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărârii în cauza C-107/23”, arată decizia CA Brașov.

Pe 6 septembrie 2022, Tribunalul Brașov a dispus încetarea procesului penal pentru toți inculpații ca urmare a deciziilor CCR privind prescripția. ”În baza art (…) interpretat prin Deciziile Curţii Constituţionale nr.297/2018 şi nr. 358/2022 (…) încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului SELYMES TIBOR, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă”, este decizia Tribunalului Brașov cu privire la una dintre acuzațiile aduse fostului internațional.

Unul dintre polițiștii din dosar, Ionel Onosă, fost șef al Biroului Drumuri Europene și Naționale din cadrul Serviciului Rutier Brașov, a atacat la Înalta Curte decizia de suspendare a procesului și, alături de un alt polițist judecat în dosar, Ionuț Gomoescu, au formulat cerere de strămutare a dosarului (care le-a fost admisă pe 22 septembrie).

”În mai multe spețe, judecătorii din cadrul Secției Penale ai CA Brașov au dispus sesizarea CJUE privind neaplicarea deciziilor recente ale CCR vizând dispozițiile art. 155 C.Pen (articolul privind prescripția – n.r.).

Astfel, CA Brașov este singura instanță din țară care a procedat în acest sens, în contradicție cu jurisprudența instanței supreme în materie, aspect de natură să îmi întărească convingerea că se încearcă condamnarea cu orice preț a subsemnatului, în ciuda faptului că atât instanța de contencios constituțional, cât și ÎCCJ, s-au pronunțat în sensul că în perioada 2018-2022, nu au existat cauze de întrerupere a termenului general de prescripție a răspunderii penale, context în care urmează să se aplice termenele generale de prescripție”, a arătat polițistul Ionuț Gomoescu în cererea de strămutare către ÎCCJ, prin avocatul Vladimir Ciolacu (fostul apărător al lui Ionel Arsene, baronul fugar de Neamț condamnat pentru corupție).

Între timp, pe 24 iulie, CJUE a dat verdicul în cauza C-107/23 și a decis că instanțele românești nu trebuie să aplice decizia ÎCCJ de interpretare a deciziilor CCR privind prescripția. Practic, CJUE a spus că instantele pot aplica deciziile CCR privind prescripția în perioada 2018 – 2022, dar nu pot aplica decizia ÎCCJ care extindea această perioadă până în 2014. Cu alte cuvinte, a decis CJUE, faptele penale se prescriu mai repede în perioada 2018 – 2022, nu în perioada 2014 – 2022, ceea ce ar fi condus la închiderea și a mai multor dosare.

Despre ce e vorba în dosarul lui Tibor Selymes

În 2017, DNA Brașov i-a trimis în judecată pe Tibor Selymes și pe soția sa, alături de mai mulți polițiști de la Rutieră din Brașov, acuzați l-ar fi favorizat pe fostul internațional.

Potrivit DNA, pe 15 ianuarie 2012, la 6 dimineața, băut la volan, fostul fotbalist a intrat cu mașina pe contrasens și a rănit 4 persoane aflate într-un autoturism care circula regulamentar. Două dintre victime au rămas infirme, fără splină.

Potrivit procurorilor, polițiștii trimiși la fața locului l-au ajutat pe Selymes, nu l-au verificat pe loc cu etilotestul, l-au dus în sediul poliției și l-au lăsat să doarmă 4 ore până să îl ducă la spital pentru recoltarea probelor biologice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu